Fotograf med kamera foran åker med høyt gress

Er du av fotograftypen som tar flere hundre bilder om gangen, kan det være en lurt å sortere dem litt før du kommer hjem. 

Spar tid ved å sortere bildene dine i felten

Vi har spurt tre fotografer om rutinene deres fra de trykker på utløserknappen til bildet er ferdigbehandlet og klart for trykk eller å bli lagt ut på hjemmesiden. De hadde flere smarte triks – og du får ett av dem her.

9. november 2018 av Sarah Marie Winter

Alle fotografer har forskjellige måter å håndtere bildene sine på, etter at de har tatt dem - noen har laget et system for alt, mens andre ser på sortering, etterbehandling og sikkerhetskopiering som kjipe plikter som bare må gjøres.

Imidlertid finnes det visse snarveier og triks som det er fint å vite om, uansett om du er organisert eller noe mer rotete. De gjør nemlig jobben i bildebehandlingen enklere, og sparer dermed fotografen for tid.

Og hvilken fotograf vil vel ikke heller bruke mer tid på å fotografere og mindre tid på å sitte foran datamaskinen?

> Les også: Bli raskere i Lightroom med 5 tastatursnarveier

Sorter bildene på forhånd med smart funksjon

En rask metode for å gjøre jobben med å sortere og rangere bilder i Lightroom (eller et hvilket som helst annet sorteringsprogram) lettere er å markere bildene i kameraet mens man fotograferer.

Funksjonen finnes i mange nyere kameraer fra blant andre Canon og Nikon. 

På Canon heter den Vurdering, og du finner den ved å trykke på Q-knappen ved siden av skjermen når du er inne i bildevisningen. 

Ikonet er en stjerne, og når du klikker på det, kan du markere bildet med 1-5 stjerner.

På Nikon heter funksjonen Rangering, og du finner den ved å trykke på i-knappen ved siden av skjermen. 

Her kan du også gi bildet 1-5 stjerner, og i tillegg kan du markere bildet til eventuell senere sletting.

Få mange flere tips for effektive rutiner i Digital FOTO

Funksjonen er smart fordi du kan markere et bilde akkurat når du har tatt det, hvis du synes at det ble vellykket. 

Når du så kommer hjem, kan du begynne med å gå gjennom de markerte bildene. Det gir en raskere rutine og sparer deg for tid. 

Tipset kom fra hobbyfotografen Rose-Marie Karlsen. Vi har spurt henne, en halvprofesjonell fotograf og en profesjonell fotograf til råds om fotorutinene deres, og de har gitt oss en drøss tips om sortering, justering og sikkerhetskopiering. 

Disse tipsene får du i Digital FOTO nr. 18/2018. 

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les det nye bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ni nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...