Viktor Axelsen spiller badminton.

Lars Rønbøg har fotografert mange forskjellige idretter på toppnivå. Her deler fotografen sine beste tips til nybegynnere.

© Lars Rønbøg

Sportfotografens 5 beste tips til nybegynnere

Uansett hvilken idrett Lars Rønbøg fotograferer, kommer han alltid hjem med sterke bilder som viser følelser, nerve og spenning. Dette har gitt ham både tittelen «Årets sportsfotograf» og adskillige baller i hodet i løpet av karrieren.

I mer enn 25 år har sportsfotograf Lars Rønbøg stått på sidelinjen med kameraet sitt når det har vært idrettsarrangementer i bl.a. sykling, badminton, håndball og fotball.

De mange årene med erfaring – og det at han har fotografert mange forskjellige idretter – gjør at han tydelig kan forklare de fototekniske forskjellene mellom idrettene.

Vi har snakket med fotografen, som her deler sine beste tips til nybegynnere.

1. Se på bakgrunnen

Lars Rønbøgs første og kanskje viktigste tips til andre fotografer er at de må se på bakgrunnen.

Ser du for eksempel en gravemaskin når du fotograferer sykling eller et altfor dominerende reklameskilt i idrettshallen – ja, da flytter du deg litt. 

Det er vanskelig å redigere eller beskjære bort store dominerende elementer i etterkant, og derfor er det alltid best å håndtere det allerede under fotograferingen.

Niklas Landin fra det danske håndballandslaget.

Hvis du kan få med litt av konteksten i sportsbildene, er det optimalt. Med litt omgivelser eller publikum i bildet får du et bedre inntrykk av stemningen og nerven i kampen.

© Lars Rønbøg

2. Gå tett på 

Du kan godt gå litt nærmere enn det du egentlig tror du kan gjøre. 

For Lars Rønbøg handler sport om følelser, og derfor blir det sterkt når vi kan se ansiktsuttrykk og reaksjoner.

3. Forberedelser lønner seg

Uansett idrett lønner det seg alltid å forberede seg. Det gjelder spesielt sykkelløp, hvor det er lurt å kjøre ruten selv før løpet starter.

På den måten kan du notere deg de gode stedene med vakre omgivelser – eller hvor det er en skarp sving der rytterne blir presset til det ytterste. 

I badminton – men også i noen av de andre idrettsgrenene – er det også en god idé å forberede seg.

Tenk over hva slags bilder du har lyst til å ta. Vil du eksperimentere litt med lukkertidene, eller er det viktigere å fryse vinnerens reaksjon? 

Det er altså lurt å ha en plan og en tanke om hvilke bilder du vil sikre deg – og i hvilken rekkefølge.

Sykkelryttere speiles i vannet.

Når du kjenner ruten, vet du for eksempel hvor det er mulig å få speilinger som denne. 

© Lars Rønbøg

4. Juster hvitbalansen ved innendørssport

Når Lars Rønbøg fotograferer innendørsidrett i kunstig lys, justerer han nesten alltid hvitbalansen først.

Ofte vil bildene bli litt for grønne eller magenta, og dette ser ikke så pent ut – særlig når bildene senere blir forstørret på en dataskjerm.

5. Gjør feil 

Lars sitt siste tips er at du gjør feil og knipser i vei når du er på et idrettsarrangement.

Det gjør ikke noe om bildene dine blir dårlige til å begynne med, for det er så enkelt å slette dem igjen – og det koster ikke noe å ta et bilde. 

Kanskje du er interessert i...