I mer enn 25 år har sportsfotograf Lars Rønbøg stått på sidelinjen med kameraet sitt når det har vært idrettsarrangementer i bl.a. sykling, badminton, håndball og fotball.
De mange årene med erfaring – og det at han har fotografert mange forskjellige idretter – gjør at han tydelig kan forklare de fototekniske forskjellene mellom idrettene.
Vi har snakket med fotografen, som her deler sine beste tips til nybegynnere.
1. Se på bakgrunnen
Lars Rønbøgs første og kanskje viktigste tips til andre fotografer er at de må se på bakgrunnen.
Ser du for eksempel en gravemaskin når du fotograferer sykling eller et altfor dominerende reklameskilt i idrettshallen – ja, da flytter du deg litt.
Det er vanskelig å redigere eller beskjære bort store dominerende elementer i etterkant, og derfor er det alltid best å håndtere det allerede under fotograferingen.

Hvis du kan få med litt av konteksten i sportsbildene, er det optimalt. Med litt omgivelser eller publikum i bildet får du et bedre inntrykk av stemningen og nerven i kampen.
© Lars Rønbøg2. Gå tett på
Du kan godt gå litt nærmere enn det du egentlig tror du kan gjøre.
For Lars Rønbøg handler sport om følelser, og derfor blir det sterkt når vi kan se ansiktsuttrykk og reaksjoner.
3. Forberedelser lønner seg
Uansett idrett lønner det seg alltid å forberede seg. Det gjelder spesielt sykkelløp, hvor det er lurt å kjøre ruten selv før løpet starter.
På den måten kan du notere deg de gode stedene med vakre omgivelser – eller hvor det er en skarp sving der rytterne blir presset til det ytterste.
I badminton – men også i noen av de andre idrettsgrenene – er det også en god idé å forberede seg.
Tenk over hva slags bilder du har lyst til å ta. Vil du eksperimentere litt med lukkertidene, eller er det viktigere å fryse vinnerens reaksjon?
Det er altså lurt å ha en plan og en tanke om hvilke bilder du vil sikre deg – og i hvilken rekkefølge.

Når du kjenner ruten, vet du for eksempel hvor det er mulig å få speilinger som denne.
© Lars Rønbøg4. Juster hvitbalansen ved innendørssport
Når Lars Rønbøg fotograferer innendørsidrett i kunstig lys, justerer han nesten alltid hvitbalansen først.
Ofte vil bildene bli litt for grønne eller magenta, og dette ser ikke så pent ut – særlig når bildene senere blir forstørret på en dataskjerm.
5. Gjør feil
Lars sitt siste tips er at du gjør feil og knipser i vei når du er på et idrettsarrangement.
Det gjør ikke noe om bildene dine blir dårlige til å begynne med, for det er så enkelt å slette dem igjen – og det koster ikke noe å ta et bilde.