Ta bilder av byens skyline

Det er definitivt ikke bare New York som har en skyline det er verdt å fotografere. Det finnes flotte høyhus, kirketårn og skorsteiner som skaper en stilig skyline i mange byer. Her får du tre tips til hvordan du fotograferer dem.

25. juni 2021

Det er ikke bare høyhus som gir deg flotte skyline-bilder. Mange byer har spesielle kjennetegn som stikker opp i luften.

Det er imidlertid ingen enkel oppgave å ta imponerende bilder av en skyline. 

Her får du tre tips som hjelper deg veldig godt i gang. 

1. Bracketing sikrer detaljene

Byens skyline er ofte mest fotogen i det gylne lyset fra soloppgangen eller solnedgangen, men det er også her du får lysforholdene det er vanskeligst å fotografere i.

Da kan kamerafunksjonen auto-bracketing hjelpe deg. 

Med bracketing aktivert tar kameraet nemlig helt automatisk flere forskjellige eksponeringer av det samme motivet, slik at du får detaljer i byens bygninger – men også på himmelen.

Du velger som regel bracketing i opptaksmenyen. Når du har funnet den, velger du Auto-bracketing eller AE bracketing.

I utgangspunktet tar de fleste kameraer tre bilder med forskjellig eksponering med bracketing, men du kan øke antallet i menysystemet, ofte opptil sju bilder. Det gjør du under Antall bilder.

Noen kameramerker setter sammen de forskjellige bildene i kameraet, mens andre bare gir deg de forskjellige eksponeringene, og så må du sette dem sammen selv i for eksempel Lightroom eller Elements.

Sett kameraet på et stativ hvis du vil sette sammen bildene etterpå. Selv de minste rystelser blir synlige når bildene settes sammen.

Skyline Stockholm

Finn det riktige stedet, sjekk nettet for når solen går ned, og vær klar i god tid til å fotografere byens skyline. 

© Shutterstock

2. Vidvinkelobjektivet gir deg et bredt utsnitt av byen

Et godt skyline-bilde viser et stort utsnitt av byen, og for å lykkes med det må du bruke et vidvinkelobjektiv. 

Et vidvinkelobjektiv gir deg nemlig en bredere bildevinkel enn for eksempel tele- eller zoomobjektiver, og da er det mye lettere å få med så mye som mulig av omgivelsene.

Vi anbefaler en vidvinkel med zoom når du skal fotografere byens skyline, for det gjør det lettere å fotografere akkurat det utsnittet du vil ha.

Da blir det også lettere å fjerne strømmaster eller kjedelige fabrikkbygg, siden du kan zoome litt og dermed fjerne uønskede elementer i motivet. 

Londons skyline

Du må sørge for at alle de vertikale linjene faktisk også er helt vertikale, for det skaper ro og orden i bildet. Det gjør du ved å plassere kameraet på stativ, og deretter retter du opp kameraet helt med det lille vateret.

© Shutterstock

3. Fang stemningen med timelapsefunksjonen

Ved å ta mange bilder i løpet av en kort eller lang periode kan du lage din egen flotte timelapsefilm, der for eksempel skyene suser forbi over byens skyline.

Timelapseopptak er videoer som er satt sammen av en lang rekke enkeltbilder. 

Et par timer med fotografering av byens skyline kan kortes ned til noen få minutter som en timelapse.

Du må bruke kameraets innebygde timelapsefunksjon, som ofte bare heter Timelapse eller Interval Timer Shooter.

Sett funksjonen til å ta et bilde hvert fjerde sekund, og deretter setter du antall bilder til for eksempel 500.

Nå tar kameraet 500 bilder med fire sekunder mellom hver eksponering, og det er nok til å sikre deg en flott timelapsevideo av byens skyline. 

Kanskje du er interessert i...