By i blåtimen.

Når du for eksempel fotograferer i blåtimen, får du flere detaljer med speilløst systemkamera enn med telefonen.

Telefon kontra kamera: Bedre bilder i svakt lys med kameraet

Når lyset er dempet, bør du gå for et skikkelig kamera fremfor telefonen. Det gir deg nemlig bedre og flottere detaljer.

Mobiltelefoner tar etter hvert veldig gode bilder, men det er fortsatt mange situasjoner der skikkelig kamerautstyr gjør at du kan få mye bedre bilder. Det gjelder blant annet når du tar bilder i svakt lys.

I løpet av de siste årene har flere telefoner begynt å ta i bruk datakraft og flere bilder som settes sammen til ett for å skape et bra bilde i svakt lys. Og resultatet blir som regel også utmerket. Du må imidlertid vanligvis holde telefonen stille i et par sekunder mens bildet tas. 

Selv om speilløse systemkameraer ikke bruker datakraft til å skape bildet, og selv om de beste telefonene kan ta veldig flotte bilder i svakt lys, foretrekker vi et skikkelig kamera når lyset blir svakt.

>Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene

Bildebrikken i et speilløst kamera er nemlig mye større enn mobiltelefonens. Det betyr at hver piksel er mye større og dermed kan fange opp mer lys. Derfor blir også detaljene mye flottere, og bildene fra telefonen kan se litt uklare ut når du zoomer inn på dem.

Bygning i blåtimen

Her har vi fanget det samme motivet håndholdt i blåtimen med en av markedets beste telefoner til venstre og speilløst systemkamera til høyre. I begge bildene er lyset og fargene gode. Bildet fra det speilløse kameraet er tatt i råformat og justert i Lightroom.

Detaljer fra bilder i blåtimen

Når vi ser nærmere på det, er detaljene i bildet fra speilløst systemkamera tydelig bedre. Bildet ser skarpere ut, og du får et bedre inntrykk av strukturer.

>Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Med kameraet kan du dessuten stille inn ISO-verdien til for eksempel 3200 eller 6400 uten at bildet blir veldig kornete. Med høy ISO-verdi kan du få forholdsvis kort lukkertid, så du trenger ikke vente i flere sekunder. Telefonene kan sjelden levere høye ISO-verdier, og allerede på rundt ISO 1000 kan det bli mye støy.

Kanskje du er interessert i...