Aralsjøen i 1984 og 2020
Tørker inn

Aralsjøen i Kasakhstan var én gang verdens fjerde største, men har siden 1960-tallet tørket inn på grunn av vannavledning til landbruk. 

Nå lar Google Earth deg se jordens forandring i timelapse

Med data fra millioner av satellittbilder har Google Earth utviklet en funksjon der du kan se verdens forandring siden 1984. Du kan også zoome inn på din egen by.

12. mai 2021 av Louise Hagemann

I snart 20 år har vi kunnet reise jorden rundt uten å bevege oss det minste, nemlig med Google Earth, som setter sammen satellitt- og luftfotografier til en 3D-gjengivelse av kloden vår. Det er, i tillegg til å være opplysende og underholdende i seg selv, et fantastisk redskap for fotografer når de beste fotostedene skal lokaliseres.

Nå har Google Earth kommet med den største oppdateringen på fire år, som både underholder og inspirerer, nemlig ved å legge til funksjonen «Timelapse». 

Her kan du ved hjelp av data fra 24 millioner satellittbilder se hvordan planeten vår har endret seg fra 1984 til 2020. Det resulterer i både utrolig vakre og veldig skremmende bilder.

> Les også: Så enkelt er det å lage flotte timelapse-filmer

Over en halv million videoer

Google Earth har samarbeidet med blant annet Carnegie Mellon University i Pittsburgh om prosjektet, og det har tatt mer enn to millioner timer på flere tusen maskiner i Google Cloud å sette sammen 20 petabyte (!) med satellittbilder til en videomosaikk på 4,4 terapiksler. 

Det tilsvarer 530 000 videoer i 4K – og er naturligvis gjort i CO2-nøytrale datasentre, understreker Google.

Prosjektets formål er både å underholde oss med jordens vakre mangfold og å gjøre oss oppmerksomme på de store (klima)forandringene som har skjedd, og inspirere til positiv endring. 

> Les også: Syv tips til bedre landskapsbilder

Sjekk din egen hjemby

Du kan selv benytte deg av Google Earth Timelapse her, og du kan skrive inn en hvilken som helst lokasjon og få se utviklingen gjennom 36 år. 

I tillegg har Google også lagt ut 800 ferdige timelapsevideoer her, som du kan utforske. Du kan for eksempel se utviklingen i Oslo- og København-området.

Google har også samlet fem hovedtemaer i videoer, nemlig skogområdenes endring, byenes vekst, stigende temperaturer, energikilder og jordens skjøre skjønnhet

Kanskje du er interessert i...