Lystelt med lys ovenfra

Et minifotostudio – også kalt et lystelt – gir deg mulighet for å ta flotte bilder med et profesjonelt uttrykk.

© Shutterstock

3 gode grunner til å bruke et lystelt

Et lystelt fungerer som et lite fotostudio hvor du kan kontrollere lysforholdene i bildene dine svært nøyaktig – samtidigt som du sikrer deg en jevn bakgrunn. Her får du tre gode grunner til at du må ha et lystelt.

Lystelt er populære blant fotografer som fotograferer makro eller produkter til reklamebilder. Uansett hva du velger å fotografere i lysteltet, får du nemlig en penere finish. 

Her får du tre gode grunner til å bruke et minifotostudio – også kalt et lystelt - når du skal fotografere insekter, blomster eller noe i hjemmet med flotte detaljer.

1. Du styrer lys og skygger
2. Du kan ha med lysteltet overalt
3. Det er enklere å behandle bildene dine 

> Les også: Her har du  5 skjulte hverdagsmotiver i hjemmet ditt

1. Du styrer lys og skygger

Med et lystelt får du et godt inntrykk av hvordan du får den beste eksponeringen. Her ser du med én gang hvordan skyggene blir, og det gjør det enklere å finne fram til det perfekte oppsettet.

Du kan lett flytte motivet i lysteltet slik at skyggene faller slik du vil, og du kan også dempe lyset slik at skyggene forsvinner helt.

De fleste små lystelt har nemlig en funksjon som lar deg justere lyset og dermed styre hvor harde skyggene skal være. Ofte kan du også velge mellom flere nyanser av varmt og kaldt lys.

Blomsterflue mot hvit bakgrunn

Den hvite bakgrunnen gjør at du mye lettere kan se de fine detaljene på blomsterfluen. 

© Shutterstock

2. Du kan ha med lysteltet overalt

Det er lett å ta med et lite lystelt overalt, for det tar ikke så mye plass, og du pakker det greit ned sammen med resten av fotoutstyret ditt. 

Flere lystelt er også kompatible med powerbank, så du kan fotografere biller og andre insekter uten å måtte ta dem med hjem. 

Akkurat nå får du med lysteltet som gave når du kjøper to numre av Digital FOTO for 148 kroner. Du kan bytte mellom sort og hvit bakgrunn på lysteltet, og du kan velge mellom 30 lysstyrker og nyanser av varmt og kaldt lys. Få to numre av Digital FOTO for 148 kroner inkludert levering og en gave: lysteltet!

Maur mot svart bakgrunn.

På flere lystelt kan du bytte mellom svart og hvit bakgrunn og få flere muligheter for å tydeliggjøre motivet foran bakgrunnen. 

© Shutterstock

3. Det er enklere å behandle bildene dine 

Bilder som er tatt i et lystelt, blir langt enklere å behandle, siden det ikke er småting som skjermer for motivet – noe som ellers kan være et stort problem ved makrofotografering i det fri.

Den jevne bakgrunnen gjør også at du bare jobber med ett lag, og derfor er det ikke nødvendig å bruke Photoshop i bildebehandlingen.

> Les også: Slik unngår du uskarpe makrobilder

Kanskje du er interessert i...