Luxi

Bruk iPhone som lysmåler

Med et lite stykke nytt tilbehør og en app kan du bruke telefonen som lysmåler, som hjelper deg til å få enda bedre eksponeringer.

17. februar 2014

Kameraets innebygde lysmåler kan bare sjekke det lyset som reflekteres fra motivet fremfor det lyset som treffer det. Det betyr at snøen ofte blir grå, og at f.eks. en svart hest blir overbelyst. Derfor bruker mange profesjonelle fortsatt en ekstern lysmåler som sjekker styrken fra lyskilden. Ved å innstille kameraet etter den eksterne lysmålerens forslag, får man bedre eksponeringer.

Eksterne lysmålere er vanligvis forholdsvis dyre, men nå kan du få en langt billigere løsning. Luxi er en liten diffusjonshette som man setter over iPhones frontkamera, og ved hjelp av den tilhørende appen kan man måle lyset. Appen kommer med forslag til innstilling av blender, lukkertid og ISO, som man så kan innstille manuelt på kameraet.

Luxi koster 175 kroner uten frakt og avgifter, og appen med samme navn kan hentes gratis i App Store. I motsetning til mange andre lysmålere kan Luxi ikke brukes til blitsfotografering. Den fås i versjoner til iPhone 5 og 5s samt til iPhone 4 og 4s.

Kanskje du er interessert i...