3 x 3 nyskapninger vi ønsket oss i nye DJI Mavic 3

3 x 3 nyskapninger vi ønsket oss i nye DJI Mavic 3

Det har lenge ligget i kortene at høsten 2021 ville by på en etterfølger til den legendariske kameradronen DJI Mavic 2 Pro, som ble lansert i 2018. Nå er DJI Mavic 3 nettopp blitt presentert, og den har fått mange oppsiktsvekkende forbedringer.

5. november 2021 av Klaus Nygaard

Vi har allerede en god stund drømt og fantasert mer eller mindre realistisk om alt DJI Mavic 3 ville by på når den endelig ble offentliggjort.

Nå er den her, så da gjør vi opp status for om bønnene våre er blitt hørt.

3 om bilder og video i DJI Mavic 3

Større bildebrikke / bedre bildekvalitet

DJI Mavic 2 Pro var en av de første hobbyfotografdronene som var utstyrt med en bildebrikke på én tomme. Siden den gang er dette blitt vanligere og finnes nå for eksempel i den noe rimeligere Air 2S. Derfor hadde vi et sterkt håp om at DJI Mavic 3 var forbedret. 

Ønsket vårt er oppfylt, for med en nesten dobbelt så stor Four Thirds-brikke kan vi se frem til bedre bilder og mindre støy.

Er ønsket vårt oppfylt? JA!

Høyere oppløsning på bilder

Selvfølgelig drømte vi om flere piksler i DJI Mavic 3. Forgjengeren har 20 millioner piksler, og den gang var det bra. Nå må det litt mer til for å imponere oss, men dessverre er oppløsningen uendret. Det er ingen katastrofe, og færre piksler betyr mindre støy, men her har utviklingen gått litt i stå.

Er ønsket vårt oppfylt? NEI!

Bedre video

4K er for lengst blitt standard i alt fra telefoner til relativt rimelige kameraer. Derfor drømte vi litt naivt om 6K, og er helt fornøyde med at DJI Mavic 3 er utstyrt med opptil 5,1K. 

Det er alt som trengs til våre behov, og som regel bruker vi bare 4K likevel ettersom skjermene våre ikke kan vise mer. DJI Mavic 3 kan filme i 4K med 120 bilder i sekundet, noe som resulterer i flott slow motion.

Er ønsket vårt oppfylt? JA!

flott slow motion

3 om ytelse

Kraftigere batteri

De fleste gode hobbydroner kan fly i omtrent en halvtime på én ladning, så vi har selvfølgelig fantasert om et kraftigere batteri i nye DJI Mavic 3. Også her kommer det gode nyheter. DJI lover en flytid på opptil 46 minutter under perfekte forhold. 

Vi gleder oss til å teste den påstanden, men vi forventer at vi uten problemer kommer opp på rundt 40 minutter, og det betyr mindre stress når dronen må flys til riktig posisjon for å ta bilder og filme. Bedre batteritid betyr også bedre muligheter for timelapse.

Er ønsket vårt oppfylt? JA!

Active Track

Vi har vært veldig glade i Mavic 2 Pro de tre årene vi har hatt den, men Active Track-funksjonen kunne ha vært bedre. På noen få meters avstand har det ikke vært noe problem å følge motiver i bevegelse, men på litt større avstander var det vanskelig å få dronen til å følge for eksempel en motorsykkel. 

Vi vet foreløpig ikke hvordan DJI Mavic 3 presterer på dette området, men så fort vi får eksemplaret vårt, vil vi teste det grundig.

Er ønsket vårt oppfylt? VET IKKE (ENNÅ)

Bedre i vind

Mavic 2 Pro gjorde det bra i vind, men også her hadde vi håp om forbedringer. Toeren skulle tåle vind på opptil 38 kilometer i timen. DJI Mavic 3 takler hele 42 kilometer i timen, og i praksis forventer vi enda mer, for den angitte hastigheten er som regel litt konservativ.

Er ønsket vårt oppfylt? JA!

Mavic 2 Pro gjorde det bra i vind

3 om alt det andre

Vanntett design

Vi visste at det ikke var særlig realistisk, men vi håpte virkelig at DJI Mavic 3 ville tåle å fly i snø og regn. Det er ganske frustrerende å være ved et flott sted – for eksempel en kort stund på en utenlandsreise – og så må du holde dronen på bakken fordi det er fukt i luften.

Er ønsket vårt oppfylt? NEI!

Ekstrakamera med tele

Også her var vi optimistiske – og åpenbart ikke urealistiske. Motiver som dyr, bygninger og for den saks skyld vulkaner krever en viss avstand når du flyr med drone. Derfor håpte vi inderlig at DJI hadde tenkt på dette under utviklingen av Mavic 3. 

Derfor er vi kjempeglade for at dronen har et ekstrakamera med tele som tilsvarer en fast brennvidde på 162 millimeter. Det er helt genialt, og vi gleder oss til å teste denne nye, banebrytende muligheten.

Er ønsket vårt oppfylt? JA!

Flere muligheter

Ryktene har svirret, og det fikk oss til å håpe på hele tre forskjellige pakker – og slik ble det. Du kan kjøpe DJI Mavic 3 i en grunnpakke med drone og fjernkontroll til rundt 21.000 kroner. Fly more-pakken med ekstrabatterier, veske, filtre og mye annet koster rundt 28.000 kroner, og så har vi pakken til proffene, der Mavic 3 støtter filformatet Apple ProRes, noe som skaper enda bedre muligheter til å justere videokvaliteten i bildebehandlingen. Cine-pakken koster rundt hele 50.000 kroner, men da får du også med den helt nye utgaven av Smart Controller med fargeskjerm.

Er ønsket vårt oppfylt? JA!

Konklusjon

Da DJI Mavic 2 Pro ble presentert på et nettbasert arrangement i 2018, tok det under fem minutter før vi bestilte den, og det skyldtes alle de nye, spennende funksjonene. Med DJI Mavic 3 er revolusjonen enda større, og allerede i oktober begynte vi å varsle dronebutikkene om at vi ville kjøpe den. Det har vi absolutt ikke angret på, nå som vi kjenner til alle spesifikasjoner og funksjoner.

Så fort vi får vårt innkjøpte eksemplar i hendene, kommer vi tilbake med tester og videoer der vi sjekker om det som tegner til å bli et flygende vidunder, faktisk lever opp til forventningene. 

Kanskje du er interessert i...