Droneopptak forbudt i Sverige

Droneopptak forbudt i Sverige

Sveriges dronefotografer er frustrerte etter en ny avgjørelse som forbyr å knipse bilder og filme med droner.

24. oktober 2016

En ny avgjørelse fra Høyesterett den 21. oktober 2016 sidestiller video og bilder tatt fra en drone med overvåking, og det er ulovlig i Sverige.

Det betyr at dronefotografer må la kameraet bli igjen på bakken hvis de vil sende dronen opp i luften over offentlige steder. Uansett om de er hobbyfotografer eller profesjonelle dronefotografer. Det skriver Aftonbladet.se.

Nå kreves det en spesialtillatelse å få lov til å knipse og filme med dronen - akkurat som hvis du vil sette opp et overvåkingskamera på gaten. Hvis du bryter reglene, kan det resultere i fengselsstraff.

3000 kan miste jobben

Denne avgjørelsen faller naturligvis ikke i god jord hos dronefotografene - særlig de som bruker droner profesjonelt, slik som filmindustrien, boligfotografer og i bygg- og anleggsbransjen, der man bruker droner i forbindelse med oppmåling.

Bransjeorganisasjonen UAS i Sverige anslår at minst 3000 mennesker lever av å filme eller ta bilder med droner. Nå risikerer de å miste jobben sin.

Avgjørelsen vil naturligvis også påvirke salget av droner i Sverige. For hvis ikke man kan bruke dem, er der jo ingen grunn til å kjøpe dem.

Det er imidlertid fortsatt lovlig å fly med droner - så lenge de ikke har et kamera påmontert.

Hold deg oppdatert for reglene for droneflyving i Norge hos Luftfartstilsynet.

Kanskje du er interessert i...