Her er fem tips du bør lese før du går i gang med din egen fotobok hos JapanFoto, foto.com eller FotoKnudsen.

Det er populært å bevare gode ferieminner i en fotobok – her er fem tips du bør lese, før du lager din egen.

© Kenneth Drabæk

5 tips før du lager fotobok

Her er fem tips du bør lese før du går i gang med din egen fotobok hos for eksempel JapanFoto, foto.com eller FotoKnudsen.

14. juli 2017 av Christian Slot
Det har blitt populært å skrive ut ferieminner i fotobøker, og det finnes utallige leverandører av bøker med god kvalitet.

For å få best mulig resultat bør du imidlertid lese disse fem rådene før du går i gang med boken din.

1. Sørg for at bildene har høy oppløsning

Pass på at du laster opp bilder med så høy oppløsning som mulig. 

Har du laget et album på Facebook, bør du vite at de nedskalerer bildene slik at bildekvaliteten blir dårligere. Derfor bør du ikke bruke bilder derfra. Last heller opp originalbildene.

Bilder i lav oppløsning blir uskarpe og pikselerte når de skrives ut. De fleste systemer vil advare deg hvis oppløsningen ikke er god nok. 

2. Velg forskjellige formater

Varier bildeformatene, og velg både høyde-, breddeformater og svart-hvitt-bilder for å skape variasjon. Da får du en mer interessant og morsom bok å bla i. 

3. Legg til tekst

Alle fotobokprogrammer gir deg muligheten til å legge inn tekstbokser. 

Bruk tid og skriv gode tekster – ta også med hvor bildet er tatt, hvem som er med på bildet og annen relevant informasjon. Lag den slik at dine etterkommere også vil få glede av boken om noen år.

4. Sorter bildene

Det kan være fristende å tømme SD-kortet, laste opp og sette inn så mange bilder som mulig, men da risikerer du at du legger inn for mange bilder og at de blir for små.  

Sorter – og gi gode bilder stor plass. Hold deg til 2–3 bilder per side og lag også noen sider med bare ett bilde.

5. Vær oppmerksom på pristillegg

Flere fotoboktjenester lokker med alternativer, for eksempel bedre fotopapir.  

Det kan du selvfølgelig prøve hvis du har lyst og penger, men vår test viser at standardpapiret fungerer utmerket til formålet.

I Digital FOTO 12/2017 tester vi fotobøker fra seks produsenter; JapanFoto, foto.com, EliteFoto, FotoKnudsen, Smartphoto og Solentro. Her kan du lese mer om hvordan du lager en fin fotobok, og se hvilken produsent som leverer det beste resultatet. 

Tegn et abonnement nå og få et objektivsett mobiltelefonen din på kjøpet - og les bladet med en gang på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen.

Kanskje du er interessert i...