Med en fotobok har du de beste fotoopplevelsene dine lett tilgjengelig så du kan vise dem fram til venner og familie i et lekkert format
På nettet finnes det flere tilbydere av fotobøker med dine egne bilder for eksempel Cewe, FotoKnudsen og Smartphoto.
Du laster enten ned butikkens eget program, som hjelper deg gjennom prosessen, eller så kan du laste opp bildene direkte via en hjemmeside, hvor du så redigerer fotoboken online.
Hvilken fotobok bør jeg velge?
Det kan være en jungel å velge den riktige fotoboken online. Det er forskjellige formater og papirtyper du kan velge mellom. Og prisene varierer også en del.
På Digital FOTO har vi testet fotobøker fra selskaper som Cewe, Elitefoto og Smartphoto, og alle har til felles at de leverer god kvalitet til en grei pris. (Du kan finne anmeldelsene våre i Utstyrsguiden ved å søke på fotobok).
De fleste produsentene tilbyr en standardbok med papirkvalitet på rundt 180-200 gram/m2. Erfaringene våre tilsier at papiret helst ikke bør være tynnere enn dette hvis du vil ha en pen bok.
Du kan også velge mellom forskjellige papirtyper for eksemel. blank overflate, matt overflate, fotopapir mer mer. Hva du bør velge, er i stor grad en smakssak.
6 tips for å lage din egen fotobok:
1. Velg ut riktige bilder fotoboken din
Sørg for å sortere bildene til fotoboken din grundig før du laster dem opp, slik at det er de mest interessante bildene som kommer med i fotoboken din.
Hvis kvaliteten på de enkelte bildene ikke er så høy, og det er mange like bilder, blir fotoboken kjedelig.
Velg heller ut færre bilder som kan vises i større format, og se også om du kan få bildene til å fortelle en historie fra samme situasjon ved å blande for eksempel detalj- og oversiktsbilder.
2. Bruk bilder i høy oppløsning til fotoboken din
Det ser flott ut hvis noen av bildene vises forholdsvis stort i fotoboken, og det krever høy oppløsning slik at detaljene ikke blir utviskede. Sørg derfor alltid for å laste opp bildene dine i høyest mulig oppløsning.
Noen tjenester gir mulighet for å laste inn bilder fra et album på for eksempel Facebook, men da er oppløsningen som regel ganske lav, så du risikerer uskarpe og pikselerte bilder i boken.
Finn heller fram originalene og bruk dem i fotoboken.

Når du lager din egen fotobok på nett, må du ikke være redd for å la bildene få mye plass på sidene eller for å blande store og små bilder. Det gir god dynamikk i fotoboken din.
3. Juster bildene selv
Noen tjenester tilbyr automatisk korrigering av bildene dine, men du har mye bedre kontroll over resultatene hvis du slår av funksjonen og i stedet justerer lys, farger og lignende selv i for eksempel Lightroom eller Photoshop.
> Bli en ekspert på bildebehandling nå. Prøv kursboken vår med 100 tips og kurs om bildebehandling og to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto og eksp. Se tilbudet her.
4. Velg forskjellige formater til fotoboken din
En fotobok med dine egne bilder blir mer interessant hvis du varierer størrelser og formater slik at det både er bilder i høydeformat og i breddeformat i den.
La også gjerne noen bilder få helsider eller oppslag, mens andre vises i mindre format.
5. Skriv bildetekster i fotoboken
Du kan ofte skrive tekster til bildene, hvor du forteller hvor de er tatt, hvem som er på dem, eller hva som skjer.
Skriver du ikke tekster, kan detaljene være glemt om noen år.
6. Dobbeltsjekk layouten i fotoboken din
Når du er ferdig med fotoboken din med dine egne bilder, må du sørge for å tjekke layouten før du utfører den endelige bestillingen.
Sjekk om du har tomme felt, bruker det samme bildet to ganger eller lignende. Du aksepterer layouten på fotoboken når du bestiller, og bestill du feil, er det ditt eget ansvar.
I Utstyrsguiden kan du se testen vår av forskjellige tjenester som leverer fotobøker, for eksempel FotoKnudsen, Cewe, Elitefoto, Smartphoto og Foto.com.
> Tegn et abonnement nå og få et objektivsett til mobiltelefonen din med på kjøpet - og les bladet med én gang på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen.