Kvinne skriver ut

Utskrift i A4-format krever ikke så høy oppløsning som du kanskje tror.

© Shutterstock

Så mange piksler krever en A4-utskrift

Pikselracet har gått på høygir i mange år, og det er imponerende at vi i dag kan kjøpe speilløse systemkameraer med over 50 millioner piksler til en anstendig pris. Skal du skrive ut i det populære A4-formatet, kan du likevel klare deg med langt mindre.

Hvis du skal skrive ut et bilde, er det viktig at oppløsningen er på plass slik at bildet ikke blir pikselert.

En flott A4-utskrift på 21,0 x 29,7 cm bør minimum være 2480 x 3508 piksler, noe som tilsvarer en utskriftsoppløsning på rundt 300 dpi

Ganger du disse to tallene, blir det 8,7 megapiksler, noe som stort sett alle av dagens kameraer og smarttelefoner kan levere.

Flere faktorer har en betydning

Det finnes imidlertid andre faktorer som påvirker kvaliteten. 

For selv om oppløsningen er i orden, kan bildekvaliteten komme an på kameraets evne til å gjengi farger. 

Har kameraet høy oppløsning og en stor bildebrikke, er det dynamiske omfanget vanligvis svært stort, noe som har betydning for hvor mange nyanser det er mulig å gjengi. 

Her er for eksempel en mobiltelefon dårligere enn et fullformatkamera 

Kameraets evne til å redusere støy på høye ISO-verdier er også viktig. Hvis kameraet har begrensninger her, vil du oppleve utskrifter med et betydelig tap av detaljer. 

Også objektivkvaliteten har stor betydning når det gjelder skarphet og detaljgjengivelse. Dyre objektiver gir deg som regel best bildekvalitet.

Utstyrsguiden inneholder flere hundre anmeldelser av fotoutstyr. Her finner du enkelt kameraer og smarttelefoner som leverer mange megapiksler, slik at du er sikret gode utskrifter. 

bærbar PC

Når du kalibrerer skjermen, må du gi den tid til å få fargene på plass – gjerne en halvtime. Unngå å få kunstig lys direkte på skjermen. Les hvordan du kalibrerer skjermen din her.

© Shutterstock

Juster skriveren riktig

Når du skriver ut, er det i tillegg viktig at du stiller inn skriverdriveren til å skrive ut i beste fotokvalitet.

Velg gjerne originalt fotopapir av beste kvalitet samt originalt blekk.

Husk også at selv de beste bildene tåler litt ekstra skarphet i bildebehandlingen. Det får detaljene til å stå klarere frem.

Skriver

Når du skriver ut, er det viktig at du klikker med musen i feltene som omhandler beste kvalitet. Velg den beste kvaliteten, men vær forberedt på at det tar litt mer tid å skrive ut enn normalt.

© Shutterstock

3 gode skrivere sikrer deg utskrift av høyeste kvalitet

Her i redaksjonen anmelder vi mange skrivere hvert år. Her har vi funnet tre gode kandidater til skrivere som sikrer deg utskrifter av høy kvalitet.

Canon PIXMA TS8350

Canons nye toppmodell blant sine multiskrivere er utstyrt med en god berøringsfølsom skjerm på 4,3 tommer. Skriveren bruker hele seks blekkpatroner.

Oppløsningen er på 4800 x 1200 dpi, og utskriftskvaliteten er nydelig med klare og naturlige farger. Sort fremstår også som rent sort uten fargestikk, og hudtonene blir naturlige.

Detaljgjengivelsen og kontrasten er god over hele linja. 

Sett til: 1990 kroner.

Les hele anmeldelsen her  og se hvilken karakter skriveren får.

Epson Expression Premium XP-6100

Med originalblekk og Epsons eget Ultra Glossy fotopapir får du virkelig flotte utskrifter av denne kompakte alt i ett-skriveren, XP-6100. Fargene er rene og mettede uten å gå for langt på bekostning av detaljene.

Sett til: 1529 kroner. 

Les hele anmeldelsen her og se hvilken karakter skriveren får.

Canon PIXMA TS705

At en god fotoskriver til A4 verken trenger ta opp voldsomt med plass eller koste en formue, er PIXMA TS705 fra Canon et godt eksempel på. Med sine 37,2 x 36,5 x 15,8 cm er det Canons minste skriver med fem fargepatroner.

Detaljgjengivelsen er god, og også fargene er generelt svært gode med mange nyanser. Hudtonene er imidlertid litt varme, og sort/hvitt blir, til tross for det spesielle sorte pigmentblekket til nettopp bilder, en anelse gulaktig.

Sett til: 890 kroner.

Les hele anmeldelsen her og se hvilken karakter skriveren får.

Kanskje du er interessert i...