Når du fotograferer håndholdt, er det umulig å holde kameraet helt rolig. Det kan resultere i rystede bilder, særlig når lukkertidene blir litt lengre.
Med et fotostativ får du en fleksibel løsning som holder kameraet i ro. Det skaper helt nye muligheter der du for eksempel kan leke med lukkertider på flere sekunder eller mer.
Det finnes mange forskjellige stativer på markedet, og nedenfor hjelper vi deg med de viktigste tingene du må holde øye med.
1. Materialer
Stativer fås generelt i to forskjellige materialer. De kan være laget av aluminium eller karbonfiber, som også kalles karbon. Karbon er lettere og en anelse mer stabilt, og det er mer behagelig å holde på det når det er kaldt ute. Til gjengjeld er aluminiumstativene rimeligere.
2. Stativets høyde
Noen stativer kan bli så høye at du kan stå helt oppreist og se gjennom søkeren, mens noen av de andre er litt lavere, så du må bøye deg. Hvis du skal stå lenge ved stativet ditt, er det behagelig hvis du ikke må bøye deg så mye, men det krever også et stort stativ.
>Les også: Få oversikt over forvirrende betegnelser på en ekstern blits
Sjekk også hvor langt ned mot bakken du kan komme. Til for eksempel makro er det ofte en fordel hvis du kan gå lavt. På noen stativer kan du legge midtstolpen på tvers eller snu den, slik at kameraet kommer lavere.
3. Stabilitet
Vind eller rystelser fra f.eks. kjøretøy kan få kameraet til å riste litt, selv om det er satt på et stativ. Jo færre ledd bena har, desto bedre blir vanligvis stabiliteten. Hvis du kan unngå å heve midtstolpen for å komme opp på riktig høyde, er også det en fordel, for en hevet midtstolpe er ikke så stabil. Du kan prøve å dunke lett øverst på stativet når det er satt opp for å se om det rister litt.
>Les også: De beste appene til smarttelefon-fotografer
4. Sammenslått høyde
Det hjelper lite å ha et stativ til kameraet ditt hvis det er for stort og tungt til at du orker å ta det med deg. Mindre stativer får lett plass i vesken og veier under to kilo. Tenk over hvor mye du vil bære på.

Dette stativet fra Manfrotto er 40 cm langt når det er slått sammen.
5. Hode
Kameraet festes på stativhodet. På noen stativer følger hodet med, mens det er tilbehør til andre slik at du kan velge hodetype selv. Det finnes flere stativhodetyper å velge mellom. Mange fotografer foretrekker det fleksible kulehodet, mens det finnes andre hoder som er bedre til f.eks. filming.

Kulehodets retning justeres på én eller to skruer, slik at du enkelt kan snu kameraet ditt i riktig retning.
>Last ned e-boken: Slik tar du bedre bilder med fotoutstyret ditt