Hva er Ultra HD og 4K?

Ultra HD tv og kamera med 4K er etterhvert blitt hverdagsbegreper i elektronikkverdenen, men hva betyr egentlig Ultra HD og 4K?

16. februar 2015

Ultra HD, UHD og 4K er velkjente begrep hvis du leser i en tilfeldig tilbudsavis fra en radio- og tv-forhandler. De tre opptrer i hopetall for tv-er, skjermer og kameraer, og begrepene forklarer hvor høy oppløsning produktet kan levere.

Alle begrepene er relativt nye standarder for en høy bildeoppløsning, noe som har stor betydning for bildekvaliteten. Jo høyere bildeoppløsning, jo flere piksler består bildet av, og det betyr høyere detaljgrad og et knivskarpt bilde som har massevis av dybde på selv store skjermer.

Hva er UHD og Ultra HD?

Betegnelsene Ultra HD eller UHD dekker en og samme ting, UHD er bare den forkortede utgaven. De står for en oppløsning på 3840 x 2160 piksler, også kalt 4K i dagligtale, eller 7680 x 4320 piksler, 8K. Derfor er det snakk om en høyere standard enn Full HD, der oppløsningen er 1920 x 1080 piksler.

Hva er 4K og 8K?

4K og 8K hører begge hjemme under Ultra HD, og de står for en bestemt oppløsning, som du kan lese ovenfor. 4K refererer til at bildets oppløsning er nesten 4000 piksler i bredden og er fire ganger høyere enn Full HD. Støter du på en skjerm med 8K, viser den et bilde med omtrent 8000 piksler i bredden, og oppløsningen er 16 ganger høyere enn Full HD.

Ultra HD-skjermer vil altså vise utrolig skarpe bilder, der du får med mange flere deltajer enn bilder i Full HD. Dessverre er mengden av innhold i 4K eller 8K på nåværende tidspunkt svært begrenset, så du må selv ut og ta bilder eller ta opp video i den skyhøye oppløsningen hvis du for alvor skal utnytte potensialet i en UHD-skjerm.

Kanskje du er interessert i...