USB-C-tilkobling på en datamaskin

USB-C er den vanligste USB-pluggen akkurat nå.

© Shutterstock

Dette må du vite om USB

USB finnes i mange versjoner, og det kan være vanskelig å vite hvilken som er den beste akkurat nå. Her får du oversikt over hvilken som er best og hvorfor.

15. februar 2023 av Poul Siersbæk

USB er den velkjente kontakten som forbinder de fleste av de elektroniske enhetene våre. Slik er det uansett om det gjelder lading av kamera eller telefon, overføring av bilder til datamaskinen eller det du måtte ha behov for å koble til datamaskinen din.

USB står Universal Serial Bus, og som navnet antyder er det en universell tilkoblingsmetode. Det betyr at den brukes av bortimot alle produsenter, og dermed er omtrent alle elektroniske enheter kompatible med hverandre.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken USB-type du bør velge, for det er stor forskjell på hastighet og funksjonalitet. Du har kanskje allerede forskjellige typer liggende i skuffen, fra USB Micro til USB-C. Det kan imidlertid være vanskelig å forstå standardene og spesifikasjonene, særlig siden det har kommet mange oppdateringer underveis.

>Les også: 8 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

USB-plugger i forskjellige størrelser og varianter

Til venstre ser vi den klassiske USB-A-kontakten og i midten nye USB-C. Til høyre ser du den lille USB Micro-kontakten.

© Shutterstock

Treg start med USB-A

Den klassiske USB-kontakten, også kjent som USB-A, har sin opprinnelse helt tilbake til 1996, men er fortløpende oppdatert med bedre hastigheter og funksjoner. Det er den typen du vanligvis aldri klarer å snu riktig vei når du vil koble til datamaskinen.

I 2008 ble USB 3.0 lansert som den tredje store revisjonen av USB-standarden. Her var hastigheten 5 Gbit/s, noe som var en stor forbedring fra USB 2.0 fra år 2000, som bare klarte 480 Mbit/s.

USB 3.0 er også kjent som USB 3.1 Gen 1. Siden da har USB-teknologien avansert ytterligere med USB 3.2, som kom i 2017 og en hastighet på opptil 10 Gbit/s – og for å øke forvirringen enda mer er det fire forskjellige varianter av USB 3.2 med sine egne spesielle navn og betydninger. Du ser de fire USB 3.2-variantene i illustrasjonen nedenfor.

USB-standarder

Tabellen viser blant annet de forskjellige hastighetene for hver USB-type.

© Kingston Technology

Full fart med USB-C

Med ankomsten av USB 3.2 begynte utfasingen av den klassiske USB-kontakten til fordel for USB-C. I motsetning til den gamle pluggen kan denne brukes begge veier, så tilkoblingen blir både enklere og raskere.

Siden USB-C støtter høyere dataoverføringshastigheter og kan lade andre enheter raskere, er den blitt den primære USB-kontakten og bruker USB 3.2 Gen 2.

I dag er de fleste nye kameraer utstyrt med USB-C, som bidrar til både raskere ladetid og overføringstid når bildene skal overføres fra kamera til datamaskin.

Siste skudd på stammen er USB-4, som takler hastigheter på 40 Gbit/s. Den støtter den såkalte Thunderbolt 3-protokollen, som særlig Apple bruker. USB-4-kontakten har samme formfaktor som USB-C.

Du kan lese mer om USB og Thunderbolt her.

Kanskje du er interessert i...