Få det optimale ut av optikken

Selv de beste objektiver kan lide av fortegning, kromatisk aberrasjon eller vignettering. Det er et trist og møysommelig arbeid å rette opp på feilene bilde etter bilde, men nå kan du gjøre det én gang for alle, så det dyrebare objektivet gir knivskarpe blinkskudd som aldri før.

6. mai 2012

Last ned denne artikkelen her og les mye mer om hvordan du få det optimale ut av optikken.

Selv om man investerer over 10 000 kroner i et objektiv slipper man ikke optiske feil av en eller annen karakter. Profesjonelle objektiver har tingene mer under kontroll enn de billige. Men nesten alle vil ha vignettering – det vil spesielt fremtre når optikken blir brukt ved full blenderåpning.

På samme måte er kromatisk aberrasjon ikke noe som bare forsvinner fullstendig fordi man betaler ekstra. Den kan faktisk være slående på lyssterke optikker i motlys. Slik er det også med fortegningen. Selv objektiver med en fast brennvidde kan ha enten tønnefortegning eller en putefortegning.

Disse feilene bør selvfølgelig fjernes. Til nå har det for de fleste innebært å åpne bildene i Elements eller Photoshop og rette på dem ett for ett. Når det gjelder korrigerering av fortegning, har man alltid vært litt på tynn is, for det er utrolig vanskelig å avgjøre på øyemål når motivet egentlig er riktig justert.

Kanskje du er interessert i...