Objektiver til få hundre kroner

Spar penger og bruk gamle objektiver på det nye kameraet.

25. november 2014

Hvis du har lyst til å bruke gamle objektiver på ditt nye system- eller speilreflekskamera ved hjelp av en adapter, trenger du ikke nødvendigvis gå for de dyreste optikkene for å få brukbare bilder. Her kan du se et par eksempler.

Canon FD 50mm F1.8 S.C. Canons standardobjektiv på 50 mm og F1.8 ble solgt som kitobjektiv med legendariske speilreflekser som AE-1 og AT-1 i 1970- og 1980-årene. Det lyssterke objektivet er solid konstruert og leverer en svært god bildekvalitet med flott bokeh. Frontglasset sitter forholdsvist langt tilbake, så man ofte kan klare seg uten motlysblender. Optikken er produsert i tusentall, og kan derfor fås for bare 100 kroner. Virker fint med f.eks, et Sony NEX-kamera.

Med en adapter glir dette Canon-objektivet let på et Sony NEX-kamera, der brennvidden endres til 75 mm. Den store blenderåpningen på F1.8 gjør det lett å sløre bakgrunnen. Det er til og med en svært flott bokeh med fint avrundede høylys.

Vivitar 28-105mm F3.5-4.5 Her er et morsomt objektiv som kan fås ganske billig. Optisk er ikke bildekvaliteten på toppnivå, men akseptabel. Konstruksjonen er robust, og skarpheten er fin. Man må likevel leve med vignettering på full blender. Det som gjør objektivet spennende, er zoommekanismen, der man skyver zoomringen utover for å zoome inn. Hvis man vil lage artige zoomeffekter, er det enklere og raskere enn på objektiver der fokusringen vris. Objektivet er fra midten av 1980-tallet og produsert av Cosina. Objektivet, som også har en makrofunksjon, kan finnes brukt for rundt 300 kroner. Virker fint med for eksempel et Canon EOS-kamera.

Her har vi montert objektivet, som har Nikon-fatning, på et Canon EOS 6D via en Novoflex-adapter. Ved å trekke i zoomringen under eksponering har vi fått en morsom effekt.

Kanskje du er interessert i...