Sigma, Tamron, Samyang og Tokina produserer fremragende objektiver.

Lenge har kunnet få fulllt brukbare blitser og f.eks. actionkameraer fra tredjepartsprodusenter - men også objektivene holder følge.

© Redpixel.pl/Shutterstock

Spar penger med uoriginale objektiver

For noen få år siden var uoriginalt sjelden ensbetydende med gode prestasjoner som kunne utfordre de originale objektivene. Men dette er i ferd med å endre seg. Her har du fire spennende - og uoriginale - objektivnyheter.

14. juni 2017 av NM

Vil du ha knivskarpe objektiver som koster markant mindre?

Tidligere har objektiver fra tredjepartsprodusenter som Samyang, Sigma, Tamron og Tokina hengt etter på kvalitet i forhold til originalene, men den forskjellen er i ferd med å bli borte. 

En av de største fordelene er utvalget. Uansett om du bruker f.eks. Canon, Nikon eller Sony, så finnes det et gigantisk utvalg av objektiver til nettopp din kameramodell, ditt behov og ikke minst budsjettet ditt- og det er uansett om du er ute etter en liten prime eller et stort teleobjektiv med høy lysstyrke.

Koreansk finesse fra Samyang

Samyang har primært holdt seg til faste objektiver med manuell fokus, men det nyeste skuddet på stammen AF 35mm F2.8 FE, er merkets tredje objektiv med autofokus. 

Objektivet passer til Sonys serie med speilløse fullformatkameraer med E-fatning, f.eks. Alpha7, og er en meget kompakt sak på bare 85 gram. 

Samyang AF 35 mm F2.8 FE er nettopp introdusert og får en europeisk pris på 299 euro - snaue 2900 kroner.

Samyang lager objektiver til mange kameramerker, herunder Canon, Fujifilm og Nikon samt kameraer med Micro Four Thirds-sensor. Inntil videre er det imidlertid autofokus i bare tre av objektivene til Sony. 

Samyangs objektiver klarer seg generelt godt, når vi tester dem - særlig når vi ser på pris i forhold til kvalitet. 

Samyang AF 35mm F2.8 FE

Samyang AF 35mm F2.8 FE er netop introdusert og får en pris omkring 3195 kroner. Skal du ha et originalt objektiv, må du regne med en pris som nærmer seg det dobbelte.

© Samyang

Sigma jakter på de store 

Bare i år har objektivprodusenten Sigma presentert en rekke objektiver som øker presset på de store merkene som Canon og Nikon.

Objektiver på 24–70 mm og F2.8 har vært et format som særlig Canon og Nikon har vært ledende på lenge, men nye Sigma 24–70mm F2.8 DG OS HSM Art kan fort endre på dette. 

Objektivet blev introdusert i februar, men ventes først å komme til Norge i løpet av sommeren.

Sigma leverer også fremragende prime-objektiver til DSLR – senest Sigma 85 mm F1.4 Art, som scoret 9.0 i testen vår.  Faste objektiver er også et område, som kameraprodusentene for innti et par år siden hadde helt for seg selv. 

Les også: Sigma lanserer 4 drømmeobjektiver for fullformat

Sigma Art er fantastiske objektiver

Sigmas serie med Art-objektiver får ros i tester over hele verden. Kvaliteten er på topp, mens prisen er markant lavere enn originalprodusentenes tilsvarende modeller. 

© Sigma

Tamron utfordrer på superzoom

Også den japanske objektivprodusenten Tamron har utfordret de store på hjemmebane. 

I våres lanserte de det nye 70-200mm F2.8 G2, som har fått en svært god mottagelse. 

Vi testet forgjengeren i fjor og var også imponerte over den - vi ser fram til å få fingrene i nye G2.

Generelt er Tamron leveringsdyktige på gode objektiver til fine priser. De har lenge hatt et godt marked for særlig allroundobjektiver som 18–200 mm.

Tamron AF 18–270mm F/3.5 -6.3 Di II VC PZD objektiv

Tamrons 18–270 mm F/3.5 -6.3 Di II VC PZD er et fint allroundobjektiv, som koster omkring 3300 kroner.

© Tamron

Tokina puster de store i nakken

Den fjerde av de største uoriginale produsentene er Tokina, som også har meldt seg på med blant annet et 24-70 mm for fullformat, som fik ordene "skarp, men treg" med på veien da vi testet det. 

Det er ingen tvil om at de store produsentene som Canon, Nikon og Sony kan føle konkurransen. 

Heldigvis for dem er det fortsatt mange fotografer som sverger til originalene. Inntil videre. 

Redaksjonen anbefaler: Objektiver for mobiltelefonen
Du får mye mer ut av mobilkameraet ditt hvis du setter på eksterne objektiver. Da kan du blant annet få fiskeøyeeffekt, mer vidvinkel og mulighet for å komme helt nær blomster og dyr med makro. 

Dermed utvider du plutselig det kameraet du alltid har tilgjengelig, til å kunne håndtere nesten alle motivtyper. Og så blir det rett og slett litt morsommere fotografere med mobilen. 

> Akkurat nå kan du få et 3 i 1-objektivsett til mobiltelefonen din med to utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...