Fisheye lens

Med et fiskeøyeobjektiv kan du virkelig fange de store viddene.

© Allard One/Shutterstock

Unike fotomuligheter med fiskeøyeobjektiver

Ingen andre objektiver kan dekke like store bildevinkler som fiskeøyeobjektivet. Det gir deg helt unike muligheter når du fotograferer landskap og arkitektur. Her får du noen gode tips for å komme i gang med dette spesielle objektivet.

18. desember 2017 av Poul Siersbæk

Med et såkalt fiskeøyeobjektiv har du det ultimate vidvinkelobjektivet. 

Bildevinkelen på mellom 150 og 180 grader og den voldsomme fortegningen er effektfull, uansett om du fotograferer landskap, arkitektur eller portretter. Selv action fotograferer du godt og kreativt med et fiskeøyeobjektiv.

Derfor finner du også fiskeøyeobjektiver eller ekstreme vidvinkler i små actionkameraer som GoPro. Den ekstreme bildevinkelen gjør at alt som er foran deg, kommer med i bildet – og i noen tilfeller også litt av det som ligger helt ute i periferien av synsfeltet ditt. 

Dette lar seg bare gjøre ved å bruke spesielle linser med en helt egen krumning.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO

På grunn av krumningen i frontglasset og den interne motlysblenderen kan du ikke bruke vanlige filtre. Det finnes imidlertid spesielle forsatser du kan bruke.

© Olympus

Gå helt innpå motivet

Når du fotograferer med fiskeøyeobjektiver, som typisk har et brennviddeområde fra 12 mm til 8 mm med en bildevinkel fra 100 til 180 grader, må du på kloss hold på hovedmotivet, for ellers vil alt se ganske lite ut.

Du kan også få et fiskeøyeobjektiv til mobiltelefonen din. Ta en titt på det lekre objektivet vårt her, som du får sammen med 2 utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. 

To typer fiskeøyeobjektiver

Det finnes to typer fiskeøyer. Med et sirkulært får du et sirkelrundt bilde med mørke hjørner, der bildet dekker 180 grader i alle retninger. 

Med et rektangulært, som også blir kalt diagonalt, blir bildet fylt ut med en diagonal bildedvinkel på cirka 180 grader. Bruker du et sirkulært for fullformat på et APS-C-kamera, vil bildet bli kraftig beskåret.

4 kjappe om fiskeøyeobjektiver

  1. Med et fiskeøyeobjektiv får du langt større dybdeskarphet enn med for eksempel 35 mm – selv på store blenderåpninger som F2.8.

  2. Dybdeskarpheten gjør det enkelt å fokusere manuelt. Velg blender F8.0 som et utgangspunkt.

  3. Den ekstreme bildevinkelen er perfekt for timelapse-video av for eksempel stjernehimmelen eller en travel storby.

  4. Fotograferer du med et sirkulært fiskeøyeobjektiv, må du passe godt på om føttene eller skyggen din kommer med i bildet.

Les mer om fiskeøyeobjektivets muligheter her.

Samyang 12mm F2.8 fiskeøyeobjektiv

Du kan få uoriginale fiskeøyeobjektiver for noen få tusenlapper fra for eksempel Samyang. Men du må klare deg uten autofokus. 

© Samyang

Les mer om fiskeøyeobjektivet i bladet Digital FOTO

I vår nye serie i bladet Digital FOTO kan du lære mye mer om objektivene dine. I  blad 1/2018 er det nettopp fiskeøyeobjektivet vi ser nærmere på.

Guide til fiskeøye

I artikkelen kan du også lese mer om hvilke fiskeøyeobjektiver som egner seg for kameraet ditt.

Tegn et abonnement nå og få umiddelbar tilgang til mer enn 400 videokurs i Fordelssonen.

Du får 2 utgaver av Digital FOTO samt kursboken vår "Photoshopskolen" for bare 49 kroner. 

Kanskje du er interessert i...