Samsung 32ue850r 4K-skjerm

Samsung 32ue850r er en av 4K-skjermene som er med i testen vår.

© Samsung

Slik velger du riktig 4K-skjerm

Prisene på 4K-skjermer har falt drastisk. Samtidig er kvaliteten gått markant den andre veien. Her finner du ut hva du bør se etter hvis du vil gå til innkjøp av en 4K-skjerm for bildebehandling.

Hvis du elsker å bildebehandle i f.eks. Photoshop og har prøvd å sitte foran en 4K-skjerm, vil du ikke tilbake til Full HD igjen. Detaljrikdommen er helt enkelt overveldende.

Skal du opgradere den eksisterende skjermen din til 4K, må du være oppmerksom på at er kvalitetsforskjell på dataskjermer - akkurat som på TV-skjermer. Dessuten er det andre krav til skjermen hvis du skal bruke den til bildebehandling i stedet for f.eks. spilling. Dette handler blant annet om fargepresisjon.

Riktige farger på skjermen

Du må også tenke over om du skal jobbe i et mørkt eller lyst lokale, så alle fargenyansene, inkludert svart og hvitt blir gjengitt riktig.

Noen skjermer har en forhåndsinnstilling i menyen for bilder, og det blir som regel aller best hvis du kan sette skjermen til fargerommet sRGB, som også skriverne bruker, og kameraet kan stilles etter.

Responstid er en spesifikasjon som ofte blir framhevet, men lav responstid er viktigere hvis du spiller raske actionspill enn hvis du skal bildebehandle.

AOC U3277PWQU

AOC U3277PWQU er en 4K-skjerm du kan snu på høykant.

© AOC

4K med gode paneler

De fleste av dagens 4K-skjermene har enten IPS-, VA- eller PLS-paneler. De eldre TN-typene finnes og er ganske billige. Men kvalitetsforskjellen er stor. IPS, som står for In-Plane Switching, er både dyrere og bedre. De gjengir farger ganske så presist. VA står for Vertically Aligned, og disse panelene er kjent for blant annet god kontrast og fine farger. 

Går du for en stor skjerm på f.eks. 27 tommer, må du ikke koste på deg en modell til 10 000 kroner eller mer for å få god kvalitet. Du kommer lang for rundt halvparen. Man kan også snu noen av skjermene til høydeformat.

Les testen vår av seks aktuelle 4K-skjermer for bildebehandling i Digital FOTO nr. 5/2017, som er ute nå. Du kan tegne et abonnement på Digital FOTO her eller få digital tilgang til alle bladene våre med Wype.

Kanskje du er interessert i...