En mann kjøper brukt fotoutstyr
© Shutterstock

Slik kjøper du brukt fotoutstyr uten å bli lurt

Du kan spare mye penger ved å kjøpe brukt fotoutstyr. Her får du en guide til hvordan du unngår å bli lurt.

23. mars 2020 av Jeppe Vestergaard

Der har aldri vært flere muligheter for å kjøpe brukt fotoutstyr enn nå og du kan enkelt spare tusenvis av kroner.

Her forteller vi hvordan du sikrer deg at du ikke blir lurt, og hvilke rettigheter du har når du enten kjøper av private, online eller hos fotoforhandleren.

Kjøp brukt fotoudstyr av private

Du kan finne brukt fotoutstyr på f.eks. Facebooks Marketplace eller Finn. Her handler du typisk med privatpersoner.

Hvis du kjøper brukt fotoutstyr av private så sørg så langt det er mulig for å få med original emballasje og kvittering, så du er sikker på at varene ikke er stjålet.

Betaler du med Vipps er selgeren tilknyttet med et kontonummer, så vedkommende kan spores i etterkant.

Du har kun returrett hvis det er avtalt med selgeren. Du har imidlertid to års reklamasjonsrett, men det kan selger delvis unnvike hvis vedkommende for eksempel tar forbehold om varens tilstand.Derfor bør du også gjøre så grundige undersøkelser som du kan i forkant, før du inngår en avtale om privatkjøp.

> Les også: Dette må du vite når du kjøper brukte objektiver.

Canon eos 500D

På Facebook fant vi en komplett utstyrspakke med Canon EOS 500D, fire objektiver, en blits, stativ og en fotoveske til 5000 kroner.

© Canon

Kjøp brukt fotoutstyr hos online-forhandlere

I dag er det flere spennende tilbud enn noensinne når du skal finne brukt fotoutstyr på nettet.

F.eks. kan du kjøpe brukt hos den engelske siden mpb.com, som har mange tusen brukte kameraer, objektiver og annet for salg. 

Her har du en sikkerhet i at utstyret er vurdert og prissatt av profesjonelle. Du vil sannsynligvis aldri tråkke helt feil angående pris eller kvalitet.

Ettersom utstyret skal sendes med posten, er det vanskelig å selv sjekke det før kjøp. Du kan imidlertid benytte deg av returretten på 14 dager. I tillegg får du seks måneders garanti hos MPB.

Fujifilm X100S

Hos den engelske siden mpb.com fant vi et brukt Fujifilm X100S til 5353 kroner. Det er en besparelse på 50 prosent i forhold til en helt ny.

© Fujifilm

Kjøp brukt fotoutstyr hos fotoforhandlere

Vil du ha maksimal trygghet bør du kjøpe brukt fotoutstyr hos en fotoforhandler. Her kan du få rådgivning av profesjonelle, og du kan prøve utstyret før kjøp.

I tillegg får du en full garanti, som gjelder som ved kjøp av nye varer. Garantien gjelder imidlertid ut i fra den tilstanden varen har når du kjøper den. Utover det har du selvfølgelig også en lovpliktig returrett på 14 dager.

Sony A9

Hos en lokal fotoforhandler fant vi et brukt Sony A9 i god stand til 27 495 kroner. Kameraet koster 39 199 kroner som ny i samme butikk.

© Sony

Kanskje du er interessert i...