Unngå å bli lurt på Black Friday

Black Friday nærmer seg, og det er lett å bli blendet av tilbud på kameraer, objektiver og annet fotoutstyr. Her ser du hvordan du unngår å bli lurt.

© Shutterstock

Slik unngår du å bli lurt på Black Friday

26. november kan du igjen gjøre gode kupp på årets etter hvert største handelsdag, Black Friday. Men tilbudene er ikke alltid så sgode som butikkene påstår, og risikoen for å bli utsatt for svindel er stor.

6. november 2018

Hvis du er på utkikk etter et nytt kamera eller annet fotoutstyr, har du sannsynligvis antennene ute 26. november, når årets kanskje største forbruksfest, Black Friday, treffer norske butikker. 

Men selv om det er gode kupp å gjøre på bestemte varegrupper, er det også lett å bli forført av gule tilbudsplakater og utrolige besparelser på Black Friday. Og mange forbrukere ender opp med å komme hjem med impulskjøp som de kunne ha fått billigere et annet sted.

Som fotoentusiast kan det være lurt å legge betalingskortet helt bort på Black Friday – i hvert fall hvis det er hardware, for eksempel kamerahus og objektiver, du er ute etter. Les om hvorfor under.

Kamerautstyr er som oftest bare billigere i USA på Black Friday

Black Friday er fortsatt mest av alt et amerikansk fenomen, og det ser vi blant annet på at de færreste norske forhandlere setter prisene merkbart ned på kamerahus og objektiver på Black Friday.

Hvorfor da ikke bare bestille et kamera på en amerikansk hjemmeside på Black Friday, spør du kanskje?

Jo, for selv om det kanskje er store Black Friday-besparelser å finne her, kan det bli så høye fortollings- og momskostnader på produktene før de kommer fram, at det ofte ikke lønner seg.

I tillegg blir det både dyrt og kronglete hvis produktet ditt skulle gå i stykker, for da må du sende det tilbake til USA. 

Sjekk prisutviklingen på Prisjakt

Selv om mange forhandlere reklamerer med store besparelser på produkter på Black Friday, betyr ikke det nødvendigvis at dette er det billigste stedet for å kjøpe dem.

Hvis du finner et tilbud på fotoutstyr på Black Friday som ser ut som skikkelig røverkjøp, bør du sjekke prisutviklingen og sammenligne den med andre forhandleres priser på Prisjakt.no.

Under 'Prisutvikling' kan du se prisens utvikling det siste året.

Tidligere er det blitt avslørt at store forhandlere faktisk har skrudd opp førprisene når de har lokket med besparelser på Black Friday, så sjekk dette før du hopper på tilbudet. 

Se etter Trygg e-handel-merket

På Black Friday kan du ikke bare risikere å betale for mye for fotoutstyret ditt – du kan også risikere ikke å få de produktene du har betalt for, i det hele tatt.

Dagen er nemlig ikke bare en fest for forbrukerne, men også for it-svindlerne.

I anledning Black Friday kan du kommer over helt nye hjemmesider med altfor gode tilbud på for eksempel kameraer. Derfor må du være ekstra oppmerksom på falske hjemmesider på Black Friday.

For å unngå å bli lurt på Black Friday bør du først og fremst se etter Trygg e-handel eller Trustmark-merket. Svindlere kan finne på å plassere en tilsvarende logo på siden sin, men dette kan du avsløre ved å peke på logoen skal nettbutikkens status i Trygg e-Handel vises.

Les hjemmesiden grundig på Black Friday

Hvis du fortsatt er i tvil, er det smart å finlese hjemmesidens avsnitt 'Om oss', som alle netbutikker skal ha.

Ofte er svindlerne fra ikke-engelsk/norsk-språklige land, og derfor vil dette avsnittet typisk være fullt av skrivefeil og dårlige grammatiske formuleringer.

Dessuten bør du alltid sjekke hvor virksomheten bak hjemmesiden er basert og kontrollere at varer fra en tilsynelatende norsk nettbutikk også blir sendt til deg fra Norge.

Kjøp fotoprogrammer billig på Black Friday

Vil du gjøre et skikkelig godt kupp på Black Friday, bør du gå for programmer som ikke må sendes, og derfor er også inkludert norske avgifter.

Mange, særlig amerikanske, software-produsenter og tilbydere av workshops og kurs bruker Black Friday til å kutte prisene på produktene sine kraftig.

For eksempel pleier Adobe å feire Black Friday med 20 prosent rabatt på Creative Cloud-pakken, så her er det god grunn til å følge med. Se mer her.

Er du greit god på engelsk og interessert i å lære om for eksempel fotografering og bildebehandling, er det som regel også rabatter å hente hos CreativeLive, som tilbyr nettkurs for fotoentusiaster.

Du kan med fordel melde deg på produsenters, fotografers og andres nyhetsbrev på forhånd. Det er ofte her du får de gode tilbudene før alle andre. 

Hvis du vil være sikker på å få full valuta for pengene - Black Friday eller ikke - kan vi anbefale deg et abonnement på Digital FOTO. Da får du et lekkert magasin i postkassen, timesvis med underholdning og kurs i Fordelssonen - og en god premie med på kjøpet. 

Se de mange gode tilbudene her.

Kanskje du er interessert i...