3 fotonyheter du bør kjenne til: En morsom app, en kontroversiell knapp og farvel til objektivet?

Det skjer sprø og spennende ting i fotoverdenen, og her er tre nyheter du ikke bør gå glipp av – enten du er superentusiast eller smarttelefonfotograf.

Her i Digital FOTO kommer vi jevnlig over store og små nyheter fra fotoverdenen, og som vi synes er morsomme eller interessante. Det kan være banebrytende innovasjoner, morsomme trender eller nye produkter. Og her presenterer vi tre nyheter som har interessert oss litt ekstra den siste tiden.

Vi starter med en liten endring i et menypunkt som har skapt store utfordringer.

1. Photoshop endrer menyen

«If it ain't broke, don't fix it», sier vi på engelsk, og det rådet burde Adobe kanskje fulgt da de i sin siste versjon av Photoshop endret på noe så avgjørende som Lagre-funksjonen. I hvert fall vakte ikke de nye tiltakene voldsom begeistring hos brukerne.

Kort fortalt har Adobe lagt til en ny funksjon som heter «Save a Copy». Den lar deg lagre en kopi av filen og eksportere til et annet format, f.eks. jpeg eller eps. Altså det samme som «Save As» hittil har gitt muligheten til.

Photoshop-meny
Nytt menypunkt

Save a Copy er lagt til i menyen – ikke akkurat til glede for alle.

© Photoshop

Nå kan imidlertid «Save As» bare lagre i formater som støtter hele filen – og det gjelder bl.a. ikke jpeg. Det vil si at den stort sett overlapper den gamle Save-funksjonen (som likevel fortsatt finnes).

Erfarne Photoshop-brukere er selvsagt ikke spesielt begeistret for endringene i sine innarbeidede arbeidsrutiner, og de irriterer seg også over at «.copy» nå legges til i filnavnet.

Adobe mener slett ikke å skape problemer med denne endringen, men ble faktisk tvunget til det. Apple har nemlig gjort en endring i den siste oppdateringen av operativsystemet, slik at Adobe ikke lenger kan definere «Save As». Det får dessverre betydning for både Mac- og pc-brukere.

Foreløpig er ikke dette noe som vil bli fikset. Men er du en av dem som er lei av endringer, f.eks. fordi du ofte eksporterer jpeg-filer, foreslår vi at du i stedet oppretter en snarvei til dette, f.eks. Cmd+E.

Det gjør du under Edit/Keyboard Shortcuts/Files/Export

Det å opprette en snarvei løser jo delvis problemet. 

2. Se deg selv som Pixar-figur

Fra det litt nerdete og innviklede til det morsomme. En ny og sprø app har sett dagens lys, og alle elsker den. Det gjør vi også.

La oss bare si det med en gang: Det er mest for moro skyld. Men det trenger vi også av og til, og den nye appen, som på kort tid er blitt veldig populær, gjør selfien din om til en Pixar-inspirert 3D-tegneseriefigur. 

Appen kan også gjøre deg om til en karikatur. 


Voilá AI Artist Cartoon Photo, som appen heter, er gratis og bruker kunstig intelligens til å analysere bildet ditt og modellere det til en 2D- eller 3D-tegneseriefigur, et renessansemaleri eller en karikaturtegning. Og med ganske gode resultater.

Bildet du laster opp kan bare være av én person (og ikke et dyr), og ansiktet må være lett å gjenkjenne. Appen finnes til både iOS og Android, og i den kostnadsfrie versjonen unngår du ikke vannmerke (og mye reklame).

3. Er dette slutten på objektivet?

Nå blir det litt nerdete igjen, men ikke mindre spennende, siden fremtiden kan by på kameraer hvor objektivet utgjør ... ingenting! 

I hvert fall hvis et forskerteam fra Universitetet i Ottawa lykkes med et prosjektde allerede er godt i gang med.

Illustrasjon av muligheter med romplate og metalinse
Slutten på objektivet?

Her ser du en forenklet illustrasjon av hvordan en romplate kan redusere behovet for avstand mellom glasset og bildebrikken. Utviklingen av en metalinse vil muligens kunne fjerne objektivet helt.

© Universitetet i Ottawa

I flere hundre år har eksperter jobbet med å perfeksjonere og finjustere linser for å gjøre dem bedre og mindre. Det siste kommer vi tilbake til.

Men uansett hvor små linsene er, vil det stadig være behov for avstand mellom de optiske elementene for å skape bilder. Det er her lyset spres, og det er blant annet derfor det er behov for en viss avstand mellom bildebrikken og linsen i objektivet.

Det er nettopp denne avstanden forskerne vil minimere med en såkalt «romplate», som ved hjelp av vinkling i stedet for plassering skal manipulere lysets spredning, slik at det treffer bildebrikken korrekt.

Tegning av romplatens funksjon
Kontroll på lysets spredning

Romplaten, som her ses som en terning, vil vinkle lyset slik at det sendes ut med samme spredning som i dag – bare tettere på linsen.

© Universitetet i Ottawa

Det er komplisert, og krever at du jobber med objektivet ut fra helt andre forutsetninger enn tidligere. Men forskerteamet har allerede fått gode resultater.

Samtidig er et annet forskerteam i gang med å utvikle en såkalt metalinse ved hjelp av nanoteknologi. Den gjør det mulig å redusere linsestørrelsen – og dermed objektivet – betraktelig.

Sammen kan disse to spennende utviklingene føre til vesentlig mindre og lettere kameraer med minst like god ytelse som dagens modeller.

Kanskje du er interessert i...