Canon er verdens største kameraprodusent og står bak noen av historiens mest ikoniske DSLR-kameraer.© Canon

5 ting du ikke visste om Canon

Canon er verdens største kameraprodusent, men likevel er det noen oppsiktsvekkende fakta om den japanske fotogiganten de færreste kjenner til.

Canon-fakta 1: Oppkalt etter en gud

Canon har ikke alltid hett Canon. Ved etableringen het det nemlig Precision Optical Industry Co. Ltd. Det varte imidlertid ikke lenge. Den første prototypen på et 35 mm-kamera ble oppkalt etter den buddhistiske barmhjertighetsguden Kwannon, og det syntes tilsynelatende produsenten at det var mer schwung over. 

Derfor valgte de å døpe om hele selskapet til en forenklet versjon av gudens navn, altså Canon.

Canon-fakta 2 Det første kameraet hadde Nikon-objektiv

Mens grunnleggerne Goro Yoshida, Saburo Uchida og Takeo Maeda var fullt ut i stand til å utvikle en prototype på et kamerahus, slet de mer med objektivet i den første tiden.

Japan Optical Industries, som senere ble til Nikon, lå lenger fremme på det området. Derfor inngikk Canon en avtale om å bruke objektivene deres. 

Samtidig innledet de et markedsføringssamarbeid med kamerabutikken Hansa og av denne uvanlige trioen oppsto kameraet Hansa Canon, som brukte Nikkor-objektiv samt søker og avstandsmåler med den tidligste Nikon-teknologien.

Hansa Canon. Det første Canon-kameraet som kom på markedet brukte et Nikkor-objektiv fra produsenten som senere ble til Nikon.
© Hansa Canon

Canon-fakta 3: Pioner innen kalkulatorer

Canon kan mer enn bare kameraer og skrivere. Den japanske produsenten har ligget svært langt fremme når det gjelder kalkulatorer. Canon står blant annet bak den første elektroniske kalkulatoren med ti taster, som ble introdusert på 60-tallet, og på 70-tallet utviklet selskapet Pocketronic, som er verdens første håndholdte og batteridrevne kalkulator som også kunne skrive ut.

Canon-fakta 4: Kort karriere som datamaskinprodusent

Sannsynligvis har de færreste hørt om Canon-datamaskiner, men de eksisterte faktisk, selv om det bare varte en kort stund. I 1983 lanserte Canon to hjemmedatamaskiner, nemlig V-10 og V-20. 

Begge var basert på MSX-standarden på sitt mest grunnleggende. «Toppmodellen» V-20 var i stand til å motta bildedata fra Canons T90-kamera hvis du utvidet den med Data Memory Back T90-modulen. 

En kort periode markedsførte Canon også AS100 PC, som kunne fås med farge- eller sort/hvitt-skjerm samt Intel 8088-prosessor, MS-DOS og 8 MB harddisk.

Canon lagde en stund datamaskiner
Canon V-20.

Canon V-20. Canon hadde en kort karriere som datamaskinprodusent med et par svært enkle datamaskiner basert på datidens avanserte MSX-standard.

© Shutterstock

Canon-fakta 5: De oppfant bildestabilisering

Det var Canon som var først på markedet med bildestabilisering i kameraene sine – eller rettere sagt i objektivene. 

Canon plasserte det i objektivet, for dermed slapp brukerne av DSLR-kameraer risting både når de så motivet i søkeren og etter at bildebrikken sendte det videre til minnekortet. 

Canon-stabilisering

Canon oppfant bildestabilisering og har inntil helt nylig holdt seg til objektivbasert stabilisering.  

© Shutterstock

Mange nyere kameraer uten speil har stabilisering i bildebrikken. Her vises søkermotivet gjennom bildebrikken, og da er det ikke så viktig om stabiliseringen er i objektivet eller søkeren. 

Nyere Canon-kameraer har introdusert innebygd stabilisering (IBIS), som forsterkes ytterligere hvis du bruker et kompatibelt objektiv med stabilisering. 

Kanskje du er interessert i...