Garmin VIRB 360

Et 360-graderskamera gir deg helt unike og actionfylte opptak.

© Garmin

Slik får du best opptak i 360 grader

Med et 360-graderskamera har du helt unike muligheter når du filmer eller tar bilder. Ingen annen kameratype kan forevige en så stor bildevinkel på én gang.

14. november 2017 av Poul Siersbæk

Når du filmer eller fotograferer med et 360-graderskamera, er det en helt ny verden du beveger deg inn i. 

Nå kan du ikke bare se rett fram. Du kan også selv bevege deg rundt i bildet og bestemme om du vil se framover, bakover, til siden eller opp og ned – og du kan bytte synsvinkel når du har lyst, eller spole tilbake og se de samme sekundene igjen fra en annen retning. 

> Les alt om actionkameraer her

Forskjellige 360 gradersteknologier

Du kan oppleve opptakene på flere forskjellige måter, alt etter hvilken teknologi du har til rådighet. 

Du kan for eksempel se opptakene gjennom VR-briller, eller du kan se dem på smarttelefonen din og i mange tilfeller orientere deg i bildet ved å snu deg med telefonen foran deg - og så kan du navigere med fingrene eller musen hvis du laster opp opptakene til for eksempel YouTube eller Facebook.

Det er også forskjell på, hvordan de enkelte kameraer er konstruert. Det er nemlig noen modeller som bare bruker ett objektiv, mens ganske mange kameraer etter hvert bruker to objektiver. 

Ved å bruke to objektiver blir synsvinkelen fordoblet slik at du både kan se hele veien rundt og opp og ned.

Få med 360 grader med smarttelefonen

Plasseringen av kameraet er viktig, for du vil jo helst ikke bli med på bildet. 

Kameraet skal helst ikke stå mer enn en halv meter fra hovedmotivet. Det gir det beste skarphetsinntrykket og de mest interessante bildene, med mindre du skal fange interiør eller for eksempel en flott kveldshimmel.

Du kan utløse kameraene med et trykk på en knapp, men det beste er å utløse kameraet fra en smarttelefon via en app, for da har du full kontrol på opptaket.

> Akkurat nå kan du få 3 lekre objektiver til mobiltelefonen din og to utgaver av Digital FOTO for 49 kroner - du sparer 521 kroner.

360 grader er perfekt for deling

Bildekvaliteten fra et 360-graderskamera er generelt langt fra imponerende sammenlignet med andre kameratyper. Til gjengjeld er opptakene unike. De gir deg muligheter du ellers måtte ha klart det uten, og det er gøy å dele opptakene, for seeren får en følelse av å være der. 

Noen videoer ligger i et format som du kan laste opp umiddelbart, mens andre produsenter krever en runde i programvaren deres. 

Det kan være litt klønete. Ofte er det enklest å dele opptakene rett fra for eksempel smarttelefonen din.

Mer om 360-graderskameraer

I Utstyrsguiden kan du finne anmeldelsene våre av noen av de beste 360-graderskameraene på markedet. 

Du kan også lese Digital FOTO blad nummer 16/2017, hvor vi har laget en samletest av seks forskjellige 360-graderskameraer.

Tegn et abonnement på Digital FOTO her, og så kan du umiddelbart lese hele bladet på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen, hvor du også får tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...