Kameraer

EU bestemmer videolengden på kamerat ditt

Du har kanskje tenkt at begrensingen på 29 minutter og 59 sekunder filmopptak med kameraet ditt er en teknisk barriere, men det er det ikke. Lengden er noe EU har bestemt.

5. juli 2016

Vil du ta opp en lengre videosekvens med speilreflekskameraet ditt, finner du fort ut at du bare kan ta opp 29 minutter og 59 sekunder.

Du tror kanskje at det er en teknisk begrensning i kameraet - på hvor mye bufferen takler, eller hva lyssensoren tåler.

Men det er det ikke. Kameraet kan alltids takle å ta opp lengre videoer enn snaue 30 minutter.

Forklaringen ligger i EU.

Høyere avgift på videokamera

I 2007 skulle Kommisjonen finne ut av hva forskjellen på et kamera og et videokamera er.

Poenget var at man gjerne ville innføre en avgift på videokameraer, men ikke direkte på vanlige kameraer, så embetsmennene i EU kom opp med formuleringen om at forskjellen måtte være muligheten for å kunne ta opp video i mer enn 30 minutter.

I stedet for å gjøre særlig mye oppstyr rundt det, innrettet kameraprodusentene seg og sørget for å legge inn begrensningen i kameraet. Regelen gjelder bare for EU, men det finnes eksempler på at kameraer kjøpt i USA har samme begrensning.

Begrensningen ligger utelukkende i kameraets programvare, noe som betyr at den kan omgås ved å oppdatere kameraet med programvare uten tidsbegrensningen.

Ulempen er at man ikke kan være 100 prosent sikker på at den nye programvaren vil virke akkurat slik den skal, og at garantien på kameraet bortfaller.

Kanskje du er interessert i...