Apple iPhone 8

Som standard lagrer de nye iPhone 8-telefonene bilder i det nye HEIF-formatet, og det byr på flere muligheter.

© Apple

Alt om det nye HEIF-bildeformatet i Apple iOS 11

Med den nye versjonen av Apples iOS tar iPhones bilder i et helt nytt filformat kalt HEIF, i stedet for jpeg. Her kan du se hva det betyr for deg.

21. september 2017 av Kristoffer Engbo

Operativsystemet iOS 11 for iPhone og iPad er nå klart for nedlasting, og med det innfører Apple et nytt filformat for bilder. 

Har du en iPhone 7 eller 7 Plus, eller kjøper du en av de kommende iPhone-modellene, vil telefonen som standard ta bilder i det nye HEIF-formatet i stedet for det 25 år gamle jpeg-formatet.

Hvad er HEIF? 

HEIF står for High Efficiency Image File Format, og Apple har en god grunn til å innføre det. En HEIF-fil tar nemlig bare halvparten så mye plass som jpeg, uten at kvaliteten blir dårligere. 

Dessuten kan den lagre for eksempel bildejusteringer, en bildeserie eller et kort videoklipp med lyd i én fil, noe som passer bra til Apples Live-bilder.

Hvis du vil ha enda flere muligheter for å ta spennende bilder med mobiltelefonen dine, får du akkurat nå et smart 3-i-1 objektivsett som du kan klikke på mobilen, og to utgaver av Digital FOTO, for bare 49 kroner. 

Ulempen med HEIF er at støtte for det foreløpig ikke er spesielt vanlig. Det er for eksempel ikke uten videre mulig å se bildene på en Windows-maskin, men det har Apple tatt høyde for.

Lager jpeg-bilde automatisk

Sender du et bilde fra en iPhone i en e-post, legger telefonen automatisk ved en jpeg-versjon. Og legger du et bilde i for eksempel Dropbox, kan du velge om det skal overføres i HEIF eller som en jpeg-kopi. Overfører du til en datamaskin via en kabel, blir filene også gjort om til jpeg.

I telefoninnstillingene, under Kamera, kan du velge å lagre som jpeg hvis du heller vil bruke dette mer vanlige formatet. 

Når du filmer, blir det lagret i det tilsvarende HEVC-formatet, og det tar også bare opp halvparten så mye plass som det tidligere mpeg4-formatet.

HEIF er utviklet av Moving Picture Expert Group (MPEG), har filendelsen .heic og uttales ”hiif”. Med en diger aktør som Apple bak HEIF forventer vi at det forholdsvis fort blir støttet av andre enheter og programmer. 

Du kan lese siste nytt om Apples iPhone her

Kanskje du er interessert i...