Objektivet på et speilløst systemkamera er mye bedre enn det smarttelefonen har.
Mobil og speilløst systemkamera. Bildekvaliteten blir mye bedre når du går fra mobil til speilløst systemkamera.
© Shutterstock.

Slik går du fra mobil til speilløst systemkamera

Det å bytte fra en mobiltelefon til et speilløst systemkamera vil gi deg betydelig bedre bilder, og det trenger heller ikke være vanskelig. Vi viser hvordan du best kommer i gang med speilløst systemkamera.

1. juni 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Mobiltelefonen duger fint til å dokumentere hverdagen med bilder og film, men hvis du vil ta bilder som virkelig er uforglemmelige, trenger du også et skikkelig kamera. Det trenger ikke være dyrt eller vanskelig å komme i gang. Her forteller vi hvordan du enkelt går fra mobiltelefon til speilløst systemkamera.

1. Begynn med en rimelig modell

2. Velg et allsidig zoomobjektiv

3. Begynn med Auto

4. Bruk kameraappen til å dele bildene dine

1. Begynn med en rimelig modell

Ikke bruk opp alle sparepengene dine på det aller dyreste kameraet du kan skaffe deg. Det krever mye øvelse å bruke det best mulig. Begynn med en god mellomklassemodell. Alle kameraprodusenter har en slik. 

De koster vanligvis 11–13 000 kroner og fås i sett med et objektiv som passer.

Budsjettvennlige speilløse kameraer er ofte mer kompakte enn de dyre, for de har mindre bildebrikker.
Fuji X-T20

Fujifilm lager glimrende kameraer i mellomklassen.

© Shutterstock.

2. Velg et allsidig zoomobjektiv

Objektivet du bruker er helt avgjørende for hva du kan bruke kameraet til. Derfor bør du velge et allsidig første objektiv som du kan bruke til de vanligste fotooppgavene. 

Et zoomobjektiv med brennvidden 24–70 mm er en god kandidat. Det dekker fra moderat vidvinkel til moderat tele. Faktisk er det samme rekkevidde som de fleste mobiler med optisk zoom tilbyr. 

Hvis du vil ha flott bakgrunnsuskarphet i bildene dine, bør du velge et objektiv med stor blenderåpning. Dette angis med en F foran et tall. Jo lavere tall, desto større blenderåpning, men desto dyrere vil objektivet som regel også være.

Du får et allsidig allroundobjektiv hvis du går for en brennvidde på 24–70 mm.
24–70 mm-objektiv.

Et zoomobjektiv med en brennvidde på 24–70 mm dekker mange scenarier, fra landskap til portretter.

© Shutterstock.

3. Begynn med Auto

Bruk autofunksjonen de første gangene du bruker kameraet. Den er angitt med Ai på kameraets programhjul. Da blir det like enkelt å ta bilder med kameraet ditt som med mobiltelefonen din. I tillegg vil du se betydelige forbedringer.

Ofte vil kameraet være i stand til å kjenne igjen både mennesker, dyr og kjøretøy. Det vil også være lettere å se motivet på den store kameraskjermen eller i den elektroniske søkeren hvis kameraet har dette. Du vil ikke minst også ha en egen knapp til utløser og andre viktige funksjoner. 

Når du er klar til å gå et skritt videre, velger du P-modus, som foreslår de beste innstillingene for deg, men som gjør det mulig å justere alle faktorene. Dermed kan du i fred og ro bli kjent med funksjonene i kameraet uten å hoppe hodestups ut i manuell modus.


Ta de første bildene i denne modusen, og bli kjent med kameraet i ro og mak før du går videre til mer manuelle programmer.
Auto-modus.

I denne modusen velger kameraet alle innstillingene selv. Det er bare å trykke på utløseren.

© Shutterstock.

4. Bruk kameraappen til å dele bildene dine

Nyere speilløse systemkameraer har en nedlastbar app til mobilen. Med denne installert kan du enkelt overføre bilder fra kameraet trådløst til mobiltelefonen og dele blinkskuddene dine direkte på sosiale medier, sende dem til venner og ellers gjøre det du er vant til å gjøre med mobilbildene dine. 

Dermed får du det beste fra begge verdener, nemlig bildekvaliteten fra speilløse kameraer kombinert med mobiltelefonens funksjoner for smart kommunikasjon.

Bruk kameraappen til å overføre bilder til mobilen.
Bildedeling mellom mobil og speilløst kamera.

Til alle nyere kameraer finnes det en app du kan laste ned til mobilen og bruke til å overføre bilder mellom de to enhetene.

© Shutterstock.

Kanskje du er interessert i...