Bildestabilisering hos Pentax

Bildestabiliseringen i kameraet hjelper deg med å ta skarpere bilder. Her kan du lese om hva funksjonen gjør og om de ulike typene bildestabilisering.

© Canon

Slik fungerer bildestabiliseringen i kameraet ditt

Små rystelser reduserer ofte skarpheten i bildene dine, men ved å slå på bildestabilisering kan du dempe rystelsene og øke sjansen for skarpere bilder når du tar håndholdte bilder.

Det ville vært enkelt hvis du bare kunne trykke på en knapp på kameraet og objektivet ditt, og så ville du vært sikret skarpe bilder hver gang du trykket på utløseren.

Dessverre er det ikke helt slik. I denne artikkelen kan du lese om hva bildestabilisering er og hvordan det fungerer – samt hvilke typer som finnes på markedet.

Hva er bildestabilisering?

Bildestabilisering er en funksjon i kameraet eller objektivet ditt som kompenserer for rystelser og gir deg skarpe bilder på lengre lukkertider enn vanligvis.

Bildestabilisering er dermed til uvurderlig hjelp – særlig når du fotograferer med lange brennvidder, for da er ofte objektivene tunge.

På brennvidder over 150 mm vil selv den minste rystelse være enkel å se hvis du fotograferer håndholdt uten stabilisering.

Ofte vil bildestabiliseringen gi deg mellom tre og fire blendertrinn ekstra, noe som vil si at du for eksempel kan fotografere på 1/30 sekund i stedet for 1/250 sekund med et objektiv på 250 mm – og fortsatt få skarpe bilder.

Les også: Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

Mannlig fotograf

Det er særlig når du fotograferer håndholdt at bildestabilisering kan hjelpe deg med skarpere bilder.

© Shutterstock

Finnes det ulike typer bildestabilisering? 

Ja, kameraprodusentene tilbyr ulike teknologier, og noen er mer avanserte enn andre. 

I praksis er imidlertid forskjellene på versjonene så små at det er viktigere å se på bildekvalitet ved høy og lav ISO-verdi, funksjoner, ergonomi og autofokus hvis du skal kjøpe et kamera. 

Her er forskjellene mer avgjørende for om du kommer hjem med optimale bilder. I hovedsak finnes det to typer bildestabilisering:

Bildestabilisering i bildebrikken

Når bildestabiliseringen i bildebrikken er på, forskyves hele brikken i opptil fem plan for å kompensere for kamerarystelser. 

De beste kameraene gjør det mulig å fotografere med 5,5 ganger lengre eksponeringstrinn.

En stor fordel er at stabiliseringen er aktivert uansett hvilket objektiv som er brukt – og du trenger ikke betale mer for å få et objektiv med stabilisator. Denne typen får du på Canon EOS M og RF, Fujifilm, Nikon Z, Olympus, Panasonic, Pentax og Sony.

Les også: Få helt nye vinkler på mobilbildene dine

Bildestabilisator hos Pentax

Flere merker, inkludert Pentax, har bildestabilisering i bildebrikken.

© Pentax

Bildestabilisering i objektivet

Når bildestabiliseringen i objektivet er slått på, forskyves en linse i objektivet i opptil fire plan for å kompensere for kamerarystelser. 

Enkelte objektiver gjør det mulig å ta bilder på fem ganger lengre eksponeringstrinn. 

Fordelene er at stabiliseringen kan optimeres etter det gitte objektivet, lange teleobjektiver får bedre stabilisering og du kan se stabiliseringen i søkeren.

Denne typen finner du hos Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Sigma og Sony E.

Bildestabilisering hos Sony

Stabilisering i objektivet er også ganske vanlig, for eksempel hos Sony. 

© Sony

Hva er dobbel bildestabilisering? 

Hvis både kameraet og objektivet ditt har bildestabilisering, kan du minimere rystelsene enda mer hvis du slår på begge samtidig. Her er det snakk om dobbel bildestabilisering.

Flere produsenter, bl.a. Olympus og Sony, har begynt å ha stabilisering i bildebrikken til de speilløse systemkameraene sine i tillegg til i utvalgte objektiver. Dette gir helt opptil seks ganger lengre eksponeringstrinn. 

Når den doble stabiliseringen er i bruk, velger kameraet automatisk de beste korrigeringsfunksjonene fra den ene typen og kombinerer dem med de beste funksjonene fra den andre typen.

Forskjellige innstillinger

Mange større tele- og zoomobjektiver med innebygd bildestabilisering har vanligvis tre innstillinger som brukes under ulike forhold. Hver av dem har sin styrke i forbindelse med hvordan du beveger kameraet under fotograferingen. Noen få, svært dyre teleobjektiver kan ha flere valg. Her kan du se innstillingene på Canon, Nikon og Sony. Andre merker har lignende innstillingsvalg.

På Canon er innstillingen Mode 1 f.eks. tiltenkt statiske motiver, mens de to andre er gode til motiver i bevegelse. 2 velges når du skal panorere ved actionbilder. 3 kompenserer både horisontalt og vertikalt, og stabiliseringen er først aktiv når du trykker på utløserknappen.

Nikon har vanligvis to innstillinger å velge mellom. NORMAL kan brukes i de aller fleste tilfeller. ACTIVE brukes hvis underlaget beveger seg, for eksempel i en bil. Innstillingen SPORT finner du på nye, store teler og brukes til panorering. 

På Sony er MODE 1 den normale innstillingen fordi den kompenserer for de vanligste rystelsene. MODE 2 kompenserer for kamerarystelser ved panorering med motiver i bevegelse, for eksempel en bil.  MODE 3 hjelper deg med å ta skarpe bilder når du fotograferer motiver som beveger seg uforutsigbart, for eksempel innen idrett.

Kanskje du er interessert i...