Pinhole-kamera-er-noe-du-kan-lage-selv
© Shutterstock.

Slik lager du et pinhole-kamera

Med vanlige husholdningsgjenstander og litt fotopapir kan du lage ditt eget primitive kamera

26. mai 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Et moderne kamera er en studie i høyteknologi, men i sin mest grunnleggende form er et kamera faktisk bare en mørk boks som slipper inn litt lys – altså noe du ganske raskt kan lage selv. 

Det å lage sitt eget hullkamera kan være et artig lite prosjekt og samtidig ganske lærerikt hvis du vil forstå hvordan et kamera fungerer helt grunnleggende.

Dette trenger du til å lage et hullkamera:

Lystett eske (eventuelt en skoeske).
Sort papir
Sort tusj
Sort teip
Aluminiumsboks
Nål
Lim
Saks
Linjal
Skarp kniv
Fotopapir
Rødt safelight
Fremkallingsvæske
Fikservæske

1. Mørklegg esken

Ordet «kamera» betyr mørkt rom. Når du bygger et pinhole-kamera, forstår du hvorfor. Et hullkamera er reneste versjon av denne grunntanken.

Utgangspunktet er dermed en helt mørk og lystett boks. En skoeske egner seg til dette formålet, for det er plass til å legge et fotopapir i den.

For å gjøre esken helt mørk limer du det sorte papiret på innsiden, i bunnen, på sidene og i lokket. Bruk linjalen til å måle dimensjonene så papiret dekker optimalt. Gå over med en sort tusj, for eksempel i hjørner og andre steder som ikke er dekket.

Bruk den sorte teipen til å dekke alle ytterkantene på esken. Elektrikerteip kan være en utmerket løsning, for lyset sliter med å komme gjennom denne ganske robuste typen.

2. Stikk en blenderåpning

Tegn en X midt på den ene siden av esken der nålhullet skal være. Ta deretter aluminiumsboksen, eventuelt en brusboks, og skjær av en bit på ca. 3 x 3 cm. Bruk tusjen til å tegne en markering på ca. 1,5 x 1,5 cm rundt midten av X-en i esken din.

Nå bruker du kniven til å skjære ut den markerte delen på esken. Pass på at du ikke skjærer papiret inni den. Det kan skape lyslekkasjer som vil skade bildet ditt.

Nå stikker du hull på aluminiumsbiten med nålen. Ikke trykk den helt gjennom, for det vil gjøre at du får et for stort hull.

Teip fast aluminiumsbiten slik at den dekker hullet du har klippet i esken. Nå har du laget kamerablenderen. 

3. Nå kommer lukkeren

Lukkeren må også på plass. Den kan du enkelt lage med litt teip som du limer foran nålhullet. 

Et hullkamera kan anta mange former.
Slik kan et pinhole-kamera også se ut.© Shutterstock.


4. Slik bruker du pinhole-kameraet

I et mørkerom klipper du til fotopapiret slik at det passer i esken på motsatt side av nålhullet. Teip det fast slik at papiret sitter overfor hullet, og lukk deretter esken så det ikke kommer inn lys. Husk også å dekke nålhullet med teipen.

Plasser esken slik at nålhullet peker rett mot motivet du vil forevige. Deretter trekker du teipen bort fra nålhullet. Pass på at du ikke rister på esken når du gjør dette.

Størrelsen på hullet og lysmengden avgjør lukkertiden (akkurat som på et moderne digitalkamera!). Utendørs på en lys dag vil lukkertiden vanligvis være rundt 30 sekunder, mens den kan være flere minutter når du fotograferer innendørs.

Når du mener at du har en ideell lukkertid, setter du teipen foran nålhullet igjen. Gå deretter tilbake til mørkerommet og ta ut fotopapiret.

Et pinhole-kamera filmer motivet på denne måten.
Slik blir bildet tatt med hullkameraet.© Shutterstock.

5. Fremkall bildet ditt

Nå begynner det å bli litt mer fototeknisk. Hvis du ikke har jobbet med gammeldagse analogbilder og kjenner til prosessen, leser du videre …

Du må for all del holde fotopapiret unna lys til det er fremkalt. Mørkerommet ditt må være helt mørkt. Bruk et rødt safelight til å se hva du gjør. De koster ikke all verden.

Ta fotopapiret ut av pinhole-kameraet. Legg papiret i et kar med fremkallingsvæske, og la det ligge der i to minutter.

Bruk deretter en matpinsett til å plukke opp papiret og plassere det i et annet kar med fikservæske. Her skal det ligge i 30 sekunder. Deretter kan du ta det opp og skylle det med vanlig vann.

Se en rekke bilder med og av pinhole-kameraer på Instagram.

Med et hullkamera er det fremkallingsprosessen som er den største tekniske utfordringen.
Fremkallingsprosessen er det mest teknisk krevende med å fotografere med pinhole-kamera.© Shutterstock

Alt vel så langt. Nå har du det som tilsvarer et godt gammeldags negativ. Nå kan du velge å fortsette på den primitive analoge måten og fremkalle negativet selv eller sende det til en fotobutikk. 

En mye enklere metode er å skanne bildet, enten med en fotoskanner eller rett og slett ved å ta et bilde av det med mobiltelefonen din. Da kan du «fremkalle» det i Photoshop. Åpne bildet, velg Adjustments og deretter Invert. Nå vil negativet se ut som et vanlig sort/hvitt-bilde.

Bildekvaliteten vil langt fra være optimal, men et bilde fra et pinhole-kamera har en viss sjarm, og som en bonus får du tilfredsstillelsen av å ha tatt et bilde med et kamera du har laget helt selv.   

Et hullkamera kan gi deg ganske klare bilder hvis motivet ikke beveger seg så mye.
Et bilde fra et pinhole-kamera er ikke teknisk perfekt, men har en viss sjarm.© Shutterstock.

Kanskje du er interessert i...