Sony Alpha7R IV tar bilder
Verdenspremiere

Vi var med i Irland da Sony Alpha7R IV ble lansert, og her får du våre første erfaringer med det ville fullformatkameraet.

Sony Alpha7R IV: Dette er de første erfaringene og bildene våre

Vi har fått et førsteinntrykk av nye Sony Alpha7R IV, og her kan du lese om hva vi synes og se de første testbildene.

Med lanseringen av Alpha7R IV har Sony satt ny rekord. Det er nemlig med sine 61,0 megapiksler det fullformatkameraet med den høyeste oppløsningen på markedet.

Digital FOTO var med under lanseringen av kameraet, og her kan du lese om førsteinntrykkene våre av Sony Alpha7R IV.

> Les også: Nytt Sony Alpha7R IV byr på rå oppløsning

De første erfaringene med Sony Alpha7R IV

Det er ikke lenge siden vi hadde forgjengeren Sony Alpha7R III som testvinner i Digital FOTO, så Sony måtte selvfølgelig trå forsiktig for ikke å gjøre et i allerede glimrende kamera dårligere. 

Men trå forsiktig har de også gjort, det ble raskt tydelig da vi som noen av de aller første i verden fikk mulighet for å jobbe med det nye Alpha7R IV i en times tid. 

Tross den ekstreme oppløsningen er det fortsatt et lite, lett og kompakt kamera. Det ligger bedre mellom hendene enn forgjengeren, for håndgrepet er blitt gjort merkbart større. 

> Les også: Ny firmware gir kameraet ditt nytt liv


Et sprutende glass whiskey
Rask på utløseren

Sony Alpha7R IV takler ti bilder i sekundet, noe vi har brukt på dette bildet for å fange whiskeydråpene.

Det er nok et pluss at den i bunn og grunn unødvendige og tidsstjelende låsen på døren til minnekortet er blitt fjernet.

Det bakerste funksjonshjulet på høyre side av søkeren er kommet bedre fram i lyset, og det har blitt lås på eksponeringskompensasjonen. Også det er fin, for liker man den ikke, kan man bare la være å låse den.

Store filer presser kameraet

Autofokus fungerer raskt og upåklagelig med de to objektivene vi hadde til rådighet, nemlig Sonys 24-70 mm F2.8 og den nye 135 mm F1.8.

Når vi kjørte på full fart med ti bilder i sekundet, virket det riktig nok som om bufferen var litt sløv.

> Les også: Nytt blad: Stort astrotema og test av 70-200 mm-teler

Dette fantes det imidlertid en forklaring på. Eller rettere sagt to. Til dels hadde vi fått med et tregt kort med, og til dels fordi kameraet var satt til å knipse jpeg + raw. Dette er vanligvis ikke noe problem, men når raw-fierl, som på Alpha7R IV, tar drøyt 120 megabyte med plass pr. stykk, så må det nesten sette kameraet på prøve når man tar ti bilder i sekundet.


Portrett av rødhåret modell
Fokus på øynene

Sony Alpha7R IV har både fått realtime eyetracking under filmig og stillbilder, noe som gjør det enda enklere å få sylskarpe portretter.

Sony har lyttet til tilbakemeldinger

Med andre ord opplevde vi ikke Alpha7R IV som et helt nytt kamera, men som en videreutvikling av Sony Alpha7R III, hvor Sony har lyttet til tilbakemeldingene fra brukerne av de tidligere modellene.

Bildekvaliteten, og ikke minst detaljgjengivelsen, er imponerende, og vi gleder oss skikkelig til å komme i gang med å leke med raw-filene så fort det kommer profiler til kameraet i Photoshop og Lightroom.

Hold øye med Digital FOTO og digital-foto.no/utstyrsguiden, hvor vi – så fort som mulig – vil komme med en fullverdig anmeldelse av Sony Alpha7R IV.

Fargerikt portrett av to jenter
Flotte detaljer og høy kvalitet

Oppløsningen på imponerende 61,0 megapiksler gir flotte detaljer. Du har også mulighet for å beskjære til APS-C-format og få bilder på fremragende 26,2 megapiksler.

Kanskje du er interessert i...