Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV - dette har skjedd siden sist

Canon har nettopp presentert sitt nye EOS 5D Mark IV, men hvordan har drøye 4 års utvikling påvirket Canons 5D-serie? Vi nøster opp trådene.

1. september 2016

For mange har Canons serie EOS 5D vært en fullformat-favoritt siden den første modellen kom ut i 2005.

Med lanseringen av sin nyeste 5D, nemlig Mark IV som kom i forrige uke, ser vi nærmere på hvordan serien har utviklet seg siden 5D III så dagens lys i 2012.

Og hva får du egentlig for pengene hvis du vurderer å oppgradere fra Canon EOS 5D Mark III til nye Mark IV?

5DS og 5DSR i en klasse for seg

I mellomtiden er det jo også kommet to andre 5D-modeller, nemlig 5DS og 5DS R - og hva er egentlig forskjellen på dem?

Selv om 5DS og 5DS R bærer 5D-navnet, er de imidlertid i en klasse for seg. De skiller seg blant annet ut med en sensor som knipser i 50,6 megapiksler, noe som var det heftigste på markedet da det kom.

Den eneste forskjellen fra 5DS til 5DS R, er muligheten for å annullere virkningen av Low Pass-filteret. Det ga blant annet høyere detaljgrad på visse motiver.

> Les også Førsteinntrykk av Canon EOS 5D Mark IV

Forskjellene på 5D III og 5DIV:

Høyere hastighet: Flere ting går vesentligt raskere på Mark IV enn vi så det på Mark III. Det gjelder blant annet bildeserier, hvor actionfotografene kan glede seg over at det nå er sju bilder i sekundet til rådighet, mot seks bilder i sekundet på forgjengeren.

5D-serien var imidlertid aldri tenkt som et produkt som var målrettet mot action, og sett i lys av det, er ikke sju bilder i sekundet så verst. Til sammenligning tar toppmodellen 1DX Mark II 14 bilder i sekundet, mens Canons 7D Mark II klarer 10.

Dual Pixel Raw: Noe helt nytt i Mark IV, er Dual Pixel Raw. Funksjonen setter sammen to bilder fra nesten sammen vinkel. Det gjør det blant annet mulig å rette opp høylys som er ute av fokus, på en ny måte. Samtidig kan man også redusere lens-flare.

Inntil videre kan det nye formatet bare redigeres i Canons programvare som følger med kameraet, men trolig vil det snart finnes i programmer fra andre produsenter.

> Les også Vi har testet Dual Pixel RAW

Autofokus: Autofokussystemet har igjen 61 punkter, hvorav 41 er av krysstypen. På papiret er det nøyaktig det samme som vi så i Mark III, men det er kommet forbedringer.

Punktene dekker et større område enn tidligere, og alle er i bruk inntil F8, noe som er en klar forbedring.

Lysfølsomhet: Det er kommet mindre optimeringer på sensorens lysfølsomhet, og derfor kan Mark IV gå opptil ISO 32 000, mens ISO 25 600 var grensen på Mark III.

I realiteten får man imidlertid de samme mulighetene med de utvidede innstillingene. Her takler begge modellene ISO 50-102 400.

Ny prosessor: Prosessoren i Mark IV er Canons DIGIC6+. Den sikrer bedre støyreduksjon enn DIGIC5+, som var å finne i 5D Mark III, og den er også litt raskere.

Det er med på å sikre de sju bildene i sekundet.

Video: Der hvor 5D Mark III disket opp med video i HD, er 4K standarden i 5D Mark IV.

Fysisk: Mark IV er en smule lettere enn forgjengerens 950 gram, for et Mark IV-hus veier, inklusiv batteri, inn til kamp på 890 gram.

Utvendig er størrelsen stort sett den samme - Mark IV er litt over en millimeter kortere og en anelse bredere enn Mark III.

Det er også blitt plass til en ny skjerm, i tillegg til wi-fi og NFC.

Kanskje du er interessert i...