Pentax lanserer nye speilreflekskameraer

Pentax har i dag lansert to nye speilreflekskameraer, Pentax K20D og Pentax K200D. Allerede for et par uker siden var DIGITAL FOTO invitert til en stor presentasjon i Dubai, der vi fikk muligheten til å prøve de nye kameraene. På denne siden kan du lese litt om hva særlig K20D har å by på, og se de bildene vi tok med kameraet der nede.

24. januar 2008

Som vi nevnte i DIGITAL FOTO nr. 3/08 var det forventninger om at Pentax ville lansere et nytt og spennende speilreflekskamera på markedet. Nå er dette en realitet. Vel halvannet år etter lanseringen av K10D er Pentax klare med avløseren K20D, som byr på en oppløsning på ikke mindre enn 14,6 megapiksler.

Utformingen av kameraet ligner på mange måter på forgjengerens. Nok en gang er det snakk om et godt designet kamerahus som er konstruert i glassfiberforsterket polykarbonat og bygd opp rundt et chassis i rustfritt stål. Kameraet er værbestandig, og det ligger svært godt i hendene. Inne i kameraet er det mange spennende nyheter. Sensoren er ikke lenger av typen ccd, men derimot en cmos-sensor. Utskiftningen har medvirket til at Pentax har kunnet øke oppløsningen fra 10,0 til 14,6 megapiksler. Det er ganske sensasjonelt for et kamera i mellomklassen, og det vil utvilsomt tvinge konkurrentene i samme retning.

Støyreduksjonen er også vesentlig forbedret. K20D har innebygd sensorrens, og støvpartikler samles opp av klebrige overflater i bunnen av kameraet. En nyhet er at kameraet har innebygd støvalarm som advarer om støv på sensoren. Selv om kameraet ble utsatt for en del sand som virvlet i Dubais ørken, var det ingen problemer med de bildene vi hadde med oss hjem.

Det er innebygd bildestabilisering her, og den fungerer virkelig fint, også under svært dårlige lysforhold, noe man kan se på et par av bildeeksemplene. Kameraets autofokus består av 11 fokuspunkter, og man kan selv velge hvordan man vil bruke dem. Det er utrolig enkelt å arbeide med, bortsett fra at man svært lett kan komme til å dytte til knappene så fokuspunktet flytter seg.

Som noe helt nytt for Pentax leveres K20D med live view, så man kan bruke den store skjermen på 2,7 tommer som søker. Da vi testet kameraet hadde vi en del problemer med å fokusere ordentlig ved hjelp av live view-funksjonen. Det skyldes antagelig en mindre feil som Pentax snarest mulig bør få rettet på, slik at det virker før kameraet kommer i butikkene. På skjermen kan man også se kameraets aktuelle innstillinger.

Lukkertiden går ned til 1/4000 sekund, og ISO er også økt, slik at det nå er mulig å ta billeder ved helt opptil ISO 6400. De bildene vi tok ved ISO 3200 var likevel preget av mye tydelig støy, noe som bare kan aksepteres hvis man er ekstra tolerant.

Vi vil naturligvis komme med dyptgående anmeldelser av begge kameraene så raskt som mulig. Prisen for K20D er 10 995 kroner, mens K200D koster 6995 kroner. Begge modellene leveres med et zoomobjektiv på 18-55 mm.

Sammen med lanseringen av K20D og K200D sender Pentax også ut fem nye, spennende objektiver på markedet. De to modellene smc PENTAX-DA* 200mm F2.8 ED SDM vil være utformet i en værbestandig design og med ultrasonisk autofokus. Prisen vil sannsynligvis komme til å ligge mellom 7000 og 8000 kroner. Standardobjektivet som følger med kameraet er likevel tradisjonelt bygd opp.

Under kan du se noen av de bildene vi har tatt med K20D.

Kanskje du er interessert i...