Nikon D300s

Test av Nikon D300s

Forgjengeren Nikon D300 ble gjennom to år meget populær blant profesjonelle fotografer og avanserte fritidsfotografer. Etterfølgeren kan ta opp HD-video, men ellers er kameraet kun et lett modifisert d300 med små forbedringer.

2. november 2009

Der er ikke noe å si på at D300 ble et så populært kamera. Det så bra ut, og det hadde den riktige lyden. Det lå godt i hendene, var en fornøyelse å bruke, og det tok imponerende gode bilder selv under de vanskeligste lysforhold. I tillegg var det perfekt integrert i det store Nikonsystemet og bakoverkompatibelt så langt øyet kunne se.

D300s følger samme resept. Cmos-sensoren er den samme som satt i forgjengeren, og kameraets oppbygning og utforming minner til forveksling om D300, men knappene er plassert på en ny måte. At denne nye modellen kan ta opp i HD-kvalitet var ganske forutsigbart. Mer overraskende er det at D300 har plass til å bruke både CFog SD-kort. I menyen kan man definere hvilket kort som skal være det primære, og så kan man bestemme om det skal lagres identiske bilder på de to kortene slik at man har backup. Man kan også velge om bildet skal lagres i jpeg-format på det ene og raw på det andre, eller om de bare skal avløse hverandre slik at det sekundære kortet tar over når det primære er fullt. Menysystemet har omsider blitt oversatt til norsk.

D300 hadde live view, men funksjonen var vanskelig å bruke. Nå har det dukket opp en Lv-knapp bak på kameraet, og dermed får man brukt funksjonen mer. Fokusering skjer enten manuelt eller ved et trykk på utløserknappen, hvor speilet klapper ned, så fokuserer kameraet og speilet klapper opp med bildet i fokus, eller langsomt ved kontrastdeteksjon. D300 mangler ansiktsgjenkjennelse. Vi hadde glede av live view når kameraet sto på stativ eller når vi tok opp video, men desverre ikke ellers.

Den oppgitte batteriholdbarheten på 950 bilder stemmer ganske godt, men den er noe lavere om man bruker live view. Det er for øvrig kommet en egen info-knapp som fyller skjermen med opptaksdata. Det har også kommet til en nyttig ok-knapp midt i den store navigasjonsknappen, og begge disse fungerer helt fint.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 16/2009

Kanskje du er interessert i...