Canon EOS RP

Nye Canon EOS RP er Canons andre speilløse kamera med den store fullformatbrikken.

© Canon

Her slår Canon EOS RP konkurrenten Sony Alpha7 III

Canon har lansert det billige fullformatkameraet Canon EOS RP. Vi har sammenlignet det med den nærmeste konkurrenten.

Nye Canon EOS RP er en billig inngangsbillett til et splitter nytt systemkamera med den store fullformatbrikken. Huset har en veiledende pris på 15 599 kroner, noe som gjør kameraet til det hittil billigste fullformatkameraet ved lanseringen.

Man kan godt få billigere fullformatkameraer, for eksempel Sony Alpha7 II, men dette kameraet er en tidligere generasjon som ble lansert tilbake i 2014. Imidlertid er kameraet fortsatt i salg.

Det systemkameraet, som prismessig ligger nærmest Canon EOS RP, og som er nyeste generasjon, er Sony Alpha7 III, som i dag fås for rett under 23 000 kroner. Under har vi sammenlignet de viktigste spesifikasjonene for de to kameraene.

Sony Alpha7 III

Som på Canons nye kamera har Sony Alpha7 III en stor fullformatbrikke.

© Sony

Oppløsning

Canon EOS RP legger seg med sine 26,0 megapiksler en hårsbredd foran Sony Alpha7 III, som har 24,0 megapiksler. I praksis bør det ikke gi en nevneverdig forskjell på detaljnivået, der også andre faktorer spiller inn. Begge kameraer kan filme i 4K.

Autofokus

Canon påstår at deres modell har klassens raskeste autofokus, som stiller skarpt på bare 0,05 sekund. Kameraet har hele 4779 fokuspunkter mot 693 hos konkurrenten.

Det er en stor forskjell, men i praksis betyr det ikke så mye. De to kameraene har rikelig med fokuspunkter. Like viktig er det at fokuspunktene på begge modellene dekker stort sett hele bildeflaten.

Begge modellene har øyefokus og kan følge motiver i bevegelse. Autofokus i Canon EOS RP kan takler imidlertid svakere lys, nemlig -5 EV, enn Sony Alpha7 III, som kan brukes i -3 EV.

Hastighet

Her drar Sony Alpha7 III fra konkurrenten. Kameraet kan ta ti bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus, der Canons nye fullformatkamera kan ta fem bilder i sekundet med låst fokus og fire med kontinuerlig fokus.

Skjerm

Begge kameraene har en skjerm på 3,0 tommer. Skjermoppløsningen i Sony Alpha7 III er på 921 600 punkter, mens Canon EOS RP er litt mer detaljert med 1 040 000 punkter. Begge skjermene er berøringsfølsomme.

Skjermen på Sonys modell kan vippes opp og ned, mens den er fullt fleksibel hos Canon.

Den elektroniske søkeren i Sony Alpha7 III er på 0,50 tommer med en forstørrelse på 0,78x, altså noe større enn på Canon EOS RP, som har en søker på 0,39 tommer og en forstørrelse på 0,70x.

Mål og vekt

Begge kameraene er ganske så kompakte til å være fullformatkameraer. Canon EOS RP måler 133 × 85 × 70 mm, og Sony-kameraet måler 127 mm x 96 mm x 74 mm.

Canons modell er noe lettere. Den veier 485 gram, mens Sony Alpha7 III veier 650 gram.

Canon scorer altså på vekt, oppløsning og autofokus som kan brukes i svakere lys, mens Sony Aplha7 III er mye raskere og har større søker.

Redaksjonen anbefaler: Flott kameraveske

Under ferien eller fototuren er en praktisk og romslig skulderveske en god investering.

I den nye kameravesken vår er det et separat rom for nettbrettet ditt og dermed er det lett å ta det med på tur og overføre bilder fra kameraet med Wi-Fi.

Du kan få vesken med to utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Bare vesken har en verdi på 399 kroner. Se tilbudet her.

Digital FOTO

Du kan få vesken med to utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Bare vesken har en verdi på 399 kroner. Se tilbudet her.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...