Kamerafatning
© Shutterstock

Hva er rolling shutter?

Når du tar bilder, kan du oppleve et spesielt fenomen som gir forvrengte bilder. Det kalles rolling shutter, og her kan du se hvorfor det oppstår og hvordan du unngår det.

29. mars 2022

Hvis du tar bilder av motiver i rask bevegelse, kan du oppleve et spesielt fenomen der for eksempel propellene på et fly blir buet eller hjulene på en bil blir skjeve.

Det kalles rolling shutter og kan oppstå med moderne speilløse systemkameraer når du bruker elektronisk lukker.

Den tradisjonelle lukkeren er mekanisk og sitter foran bildebrikken, der den stenger for lyset og bare åpner i den tiden du velger med lukkertiden. Denne lukkertypen har imidlertid et par ulemper.

>Les også: Slik tar du flotte bilder av månen

Først og fremst bråker den mekaniske lukkeren, og så kan den gi litt rystelser i bildet på grunn av de bevegelige delene.

Slik oppstår rolling shutter

Derfor kan du på mange speilløse systemkameraer velge en elektronisk lukker som er helt lydløs og ikke inneholder bevegelige deler. Velger du lydløst opptak, slår kameraet altså av den mekaniske lukkeren og bruker den elektroniske.

Gitarstrenger med rolling shutter

Her er de vibrerende gitarstrengene blitt helt ujevne på grunn av rolling shutter, noe som betyr at bildebrikken ikke har fanget samme øyeblikk av bevegelsen.

© Shutterstock

Med elektronisk lukker tar kameraet et øyeblikksbilde i den lukkertiden du har valgt, direkte fra bildebrikken. Det er imidlertid ikke alltid et øyeblikksbilde, og det er grunnen til at du kan oppleve rolling shutter.

Informasjonen som treffer bildebrikkens piksler, kan nemlig ikke leses samtidig. I stedet skjer det i piksellinjer, men ikke på nøyaktig samme tidspunkt. På den måten kan den øverste delen av bildet være lagret litt før den nederste delen av bildet, mens hver piksel bare er eksponert i de for eksempel 1/4000 sekundene du har valgt.

>Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene

Og hvis propellen, golfkøllen eller gitarstrengene har beveget seg fra den øverste delen av bildet ble lest og til den nederste delen er lest, blir de altså buede.

Slik unngår du rolling shutter

Opplever du derfor buede eller skjeve gjenstander i bildene dine, kan du forhindre det ved å bruke den mekaniske lukkeren i stedet for den elektroniske i situasjoner der du panorerer eller fotograferer motiver i rask bevegelse. 

Det kan du gjøre ved å slå av den lydløse funksjonen eller velge mekanisk lukker i menyen.

Nikon Z 9

Nikons toppmodell Z 9 er utelukkende utstyrt med elektronisk lukker, så det finnes ingen mekanisk lukker selv om kameraet er laget for blant annet actionbilder.

© Nikon

Heldigvis jobber produsentene iherdig med å forhindre rolling shutter ved å gjøre avlesningen fra bildebrikken raskere, og på nye toppmodeller som Canon EOS R3, Nikon Z 9 og Sony A1 er problemet nærmest forsvunnet. 

Det er en tendens vi sikkert også vil se i kommende rimeligere kameraer.

Kanskje du er interessert i...