Victor Hasselblad

Svenske Victor Hasselblad revolusjonerte kamerabransjen med mellomformatkameraer av høy klasse. 

Fra søppelfylling til månelanding: Victor Hasselblads utrolige historie

Den svenske mellomformatkongen Victor Hasselblad begynte kameraproduksjonen med reservedeler fra søppelfyllingen - og senere revolusjonerte han kamerabransjen.

24. august 2017

Det sto skrevet i stjernene at Victor Hasselblad skulle ha en karriere i familieselskapet Hasselblad, som solgte kameraer og utstyr i Göteborg, akkurat som faren, bestefaren og oldefaren. 

Men slik skulle det ikke gå. Unge Victor hadde nemlig større planer. 

Her er seks viktige begivenheter i Victor Hasselblads revolusjonerende historie.

  • En uenighet med faren førte til at fjerde generasjon i handelsselskapet Hasselblad åpnet en kamerabutikk med navnet Victor Foto i Göteborg i 1937 i stedet.
  • I begynnelsen av andre verdenskrig ba det svenske luftforsvaret Victor Hasselblad om å lage et kamera som kunne hamle opp med et overvåkingskamera man hadde funnet i et tysk fly.
  • Derfor åpnet Victor en liten fabrikk i et skur ved et gammelt mekanikerverksted. Modellen HK7 ble blant annet bygd med deler fra en søppelfylling i nærheten. 
Hasselblad 1600F

1600F var Hasselblads første forbrukerkamera. Før det kom på markedet i 1948, hadde Victor Hasselblad spesialisert seg på kamerautstyr til det svenske militæret.

© Wikimedia Commons

  • Året etter grunnla han selskapet Victor Hasselblad AB. Inntil 1945 produserte han kameraer for det svenske militæret, men i 1948 lanserte han sitt første forbrukerkamera, det revolusjonerende 1600F.

Neil Armstrong fotograferte Buzz Aldrin på månen med et kamera fra Hasselblad.

Neil Armstrong var fotografen da dette bildet av Buzz Aldrin ble tatt på månen med et modifisert Hasselblad 500EL på 16 mm i 1969.

© Wikimedia Commons

  • I 1969 var Hasselblad det foretrukne kameraet på oppdragene til månen, hvor det fortsatt ligger 12 av dem etter månelandingen i 1969.

  • De første bildene fra månen, som Neil Amstrong tok i 1969, ble tatt med et modifisert Hasselblad-kamera. 
Hasselblad X1D, verdens første speilløse mellomformatkamera med en bildebrikke på 50 megapiksler.

Hasselblad fortsetter å fornye mellomformatbransjen. For eksempel med det speilløse X1D, som har en bildebrikke på 50 megapiksler.

© Hasselblad
  • I dag revolusjonerer Hasselblad fortsatt mellomformatbransjen. I fjor lanserte selskapet verdens første speilløse mellomformatkamera med 50 megapiksler.

Du kan lese mer om Hasselblad, og personene bak Zeiss, Manfrotto, Bayer-filtret, Ken Burns-effekten og mange flere, i Digital FOTO 13/2017.

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les bladet nå med mobiltelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...