Den nybygde St. Petersburg Stadion er utstyrt med over 600 overvåkingskameraer, et skyvetak og en flyttbar bane på 8400 tonn som kan rulles ut bak endetribunen.

© SHUTTERSTOCK

Nå begynner et VM i overvåking

Hyperhøyhastighetskameraer som følger ballens minste bevegelser, og sensorer i nakken som avslører alle detaljer om spillernes bevegelser på banen. Alt blir overvåket til VM.

18. juni 2018 av Redaktionen

Fotball er på vei til å bli teknologiens og overvåkningens spill, og den utviklingen blir til fulle demonstrert under VM i Russland. 

Her sørger et arsenal av overvåkningskameraer på og utenfor stadion, sammen med droner, roboter og kunstig intelligent programvare for bildeanalyse for at scoringer, straffe- og frispark blir dømt rettferdig inne på banen.

Sju kameraer følger ballen

Et VM-mål skal aldri mer bli feilaktig godkjent eller annullert. Kameraer høyt oppe under tribunetaket vil alltid ha perfekt utsikt og treffe den riktige avgjørelsen.

1. Dommeren må ty til målinjeteknologi

Et godt timet angrep ender med at ballen dundrer i tverrliggeren og ned mot mållinjen. Alle ser på dommeren og linjedommerne. Var ballen inne eller ikke?

2. Kameraer overvåker ballens bevegelser

Sju høyhastighetskameraer, som tar opp tusenvis av bilder per sekund, har nøye sporet ballens bevegelse i sekstenmeteren og sender data videre til en datamaskin.

3.Bevis fra to kameraer er nok

Systemet kan avgjøre om ballen er inne så lenge to av de i alt sju kameraene har «sett» ballen. Selv om bare en liten del av ballen er synlig, kan systemet beregne hvor den er.

4. Dommeren tar sin beslutning

Bare et sekund etter at ballen slo ned på mållinjen, blir dommeren varslet. Klokken hans vibrerer, og ordet «GOAL» blinker på en liten skjerm.

Videoovervåking hjelper dommeren

Systemet «video assistant referee» (VAR) gir dommeren et ekstra sett øyne for å vurdere avgjørende hendelser. VAR har møtt kritikk for å være med på å drepe spillets naturlige framdrift med avbrudd.

Derfor skal teknologien bare brukes ved viktige hendelser i kampen, som for eksempel straffespark, mål og røde kort.

Dommeren kan ta ta sine egne beslutninger, og de kan bare oppheves hvis VAR helt tydelig viser at han har dømt feil.

Dimmeren ser ikke bråk

© FIFA

Det hvite laget tar et frispark litt utenfor sekstenmeterfeltet. Dommerens oppmerksomhet er rettet mot midten av feltet, og han ser ikke brytekampen ytterst til høyre.

VAR registrerer straffespark

© FIFA

I et videorom oppdager to assistenter episoden. De sender beskjed til dommeren, som på en skjerm tydelig kan se at den hvite spilleren blir felt. Straffespark!

Spillernes helse overvåkes ned til minste detalj

EPTS holder øye med hjerterytme, kroppstemperatur, akselerasjon og antall meter tilbakelagt.

© CATAPULT & FIFA

Pulsmåler, akselerometer og gyroskop er blant de teknologiene som inngår i EPTS (electronic performance and tracking system).

Systemet overvåker helsetilstanden og prestasjonene til hver enkelt spiller, og består av en liten digital modul i spillerdrakten.

Modulen kommuniserer via radiomottagere rundt banen som registrerer spillernes bevegelser.

EPTS-modulen kan også måle for eksempel kroppstemperatur og hjerterytme. 

Hvis en spillers puls er høy over lengre tid, eller hvis han svetter ekstra mye, kan det tyde det på at han snart er utmattet.

Data sendes videre til en datamaskin som trener og lege kan bruke til å vurdere om spilleren bør byttes ut.

Ekstra: Hold øye med hjemmet når du er et annet sted

Med et trådløst ip-kamera kan du holde et øye på hjemmet og sjekke at du ikke får ubudne gjester når du er på jobben eller på ferie.

Med et overvåkingskamera kan du holde øye med hva som skjer hjemme, uansett hvor du befinner deg i verden. 

Kameraet har en bevegelsessensor som aktiveres når noen beveger seg i rommet. Du kan styre kamerainnstillingene fra en app i både på iOS og Android.

> Akkurat nå kan du få et overvåkingskamera og 2 nummer av Komputer for alle for kun kroner 69,50. Du sparer 701 kroner. 

Kanskje du er interessert i...