Panasonic Lumix DMC-FZ38

Test av Panasonic Lumix DMC-FZ38

Den nye modellen fra Panasonic kan få selv den mest dedikerte speilrefleksbruker til å nøle når feriebagasjen skal pakkes. Bildekvaliteten er ganske nærme speilrefleksnivå, og zoomområdet er intet mindre enn forrykende.

16. desember 2009

Vi har sett nærmere på et kompaktkamera som byr på et usedvanlig godt objektiv. Og nettopp objektivet er en av de viktigste grunnene til at vi gir en av de høyeste karakterene til et kompaktkamera noensinne.

For det første er det zoomområdet, som går fra kraftig vidvinkel på 27 mm til kraftig tele tilsvarende 486 mm. Det tilsvarer hva mange profesjonelle naturog sportsfotografer bruker. Samtidig kan man nå gjennom hele zoomområdet på 2,7 sekunder, mens objektivet beveger seg minimalt og bare endrer lengde med maksimalt to cm når man zoomer. For det andre er det bildestabilisatoren i objektivet. Den tar ganske hardt i, så man kan ta bilder håndholdt tre til fire lukkertrinn lengre enn hva som er normalt. Sist, men ikke minst, er det bildekvaliteten. Det er ingen fortegning å se, og skarpheten holder seg flott over hele zoomområdet, selv ved full blender.

Optimerer innstillinger

Objektivet støttes godt opp av en lang rekke glimrende automatiske funksjoner. Motivprogrammene er ganske enkle å bruke, mens en rekke andre funksjoner skal stilles inn ved trykk på knapper som reagerer langsommere enn når man bruker et programhjul. Funksjonen iA analyserer motivet og finner selvutavomdetertaleom f.eks. et makrobilde, en solnedgang eller et portrett. Deretter optimerer det kamerainnstillingene presist etter det. Den motivtypen som kameraet velger å bruke vises som et smart, lite ikon øverst til venstre på kameraets skjerm eller søkerbilde.

Opp til og med ISO 400 er bildene flotte og finkornede selv i svakt lys. Deretter trer støyreduksjonen til, så et tap av små detaljer blir mer synlig enn store korn. Alt i alt er de høye ISOverdiene på linje med de beste konkurrentene i klassen.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 18/2009

Kanskje du er interessert i...