Kort i kortleser

Det er sjelden det er verdt å beholde alle bildene fra minnekortet. Her hjelper vi deg med å rydde opp.

3 tips til opprydning i bildene dine

Vi hjelper deg med å rydde opp i de ferske bildene fra minnekortet slik at du sparer plass på datamaskinen.

17. januar 2022 av Kristoffer Engbo

Når du kommer hjem med ferske bilder på minnekortet, er det sjelden noen grunn til å lagre absolutt alle sammen. Med en opprydning sparer du plass og det blir lettere å finne de riktige bildene. Her får du tips om hvordan du kutter ned på nye bilder og beholder bare de beste når du sitter ved datamaskinen.

>Les også: Slik tar du det perfekte profilbildet

1. Rydd opp med en gang

Finn frem bildene du vil beholde mens du fortsatt husker at du tok dem. Det kan hende du vil beholde et uskarpt bilde fordi det skjedde noe gøy der og da, men som du ikke vil huske om noen måneder. 

Rydd derfor opp med en gang og slett bildene du uansett ikke trenger, mens du fortsatt har dem friskt i minnet. 

2. Reduser antall dobbeltgjengere

Her i Digital FOTO tar vi altfor ofte mange bilder av det samme motivet fra samme posisjon, så vi ender opp med mange lignende bilder på minnekortet. 

Gjør du det samme, bør du rydde i duplikatene, som stort sett byr på lignende bilder.

Compare-funksjon i Lightroom

I Lightroom kan du sammenligne duplikater med funksjonen Compare. I Library merker du bare det første bildet du vil sammenligne og taster C, og så vises det ved siden av neste bilde.

3. Slett i to runder

Se gjennom bildene dine to ganger. Første gang sjekker du i full størrelse, mens du i andre runde zoomer inn til 100 prosent.

Når du sjekker i full størrelse, må du følge med på om komposisjonen er god. Er det noe som stikker ut av bildet, slik at for eksempel toppen på kirketårnet blir kuttet? 

Sjekk også om ansiktsuttrykk og positurer på bilder av mennesker er greie og om den tekniske kvaliteten er god. Det duger for eksempel ikke med rystede bilder.

>Se videoen: Slik legger du ekstremt nøyaktige markeringer i Lightroom

Når du zoomer inn til 100 prosent i bildene dine, bør du sjekke dem for skarphet og detaljer. Her kan du også se om det er for mye støy i bildene.

Kanskje du er interessert i...