Bilder blandet sammen i en uoversiktlig haug
© Shutterstock

Slik sletter du dublettene

Som fotoentusiast kan man fort ha kopier av bildefilene liggende flere på steder og på forskjellige harddisker, men med programmer kan du lett slette dublettene og du både spare plass og få bedre orden på samlingen.

12. august 2019 av Jeppe Vestergaard

Med tusenvis av bilder tatt over en lang årrekke ender man lett opp med mange kopier av de samme bildefilene, som kanskje også ligger spredd over flere harddisker.

Det er en nesten uoverkommelig oppgave å gå i gang med å slette dublettene manuelt. I tillegg tar filene opp unødvendig mye plass på maskinemne dine.

Heldigvis er det hjelp å få hvis du bare laster ned et program som kan gjøre jobben for deg.

Programmene søker gjennom filene på harddiskene dine, så du får en samlet oversikt over filer som er like, og hvor du raskt kan slette kopiene.

> Les også: Slike sikkerhetskopierer du filene dine enkelt

Slett dublettene på:
Liten mann jobber på en harddisk

Slipp den tøffe manuelle jobben med å finne dublettene av bildene dine. La programmene gjøre arbeidet for deg.

© Shutterstock

Slett dublettene på PC

Med programmet Auslogics Duplicate File Finder kan du lett finne dubletter i systemet.

Programmet kan finne dublettene ut fra for eksempel filnavn og filstørrelse, men kan også analysere innholdet i filene for å sikre seg at de er helt like.

Når du har åpnet programmet, må du først velge hvilket drev programmet skal søke på. Her kan du for eksemple velge et eksternt drev du har bildene dine på.

Deretter kan du justere søket ditt mer nøyaktig. Du kan for eksempel fortelle programmet at det ikke skal søke på filnavn og dato.

Nå kan programmet finne dubletter, også selv om de ikke har samme navn.

> Les også: Få skikkelig oversikt i Lightroom.

Når du har utført søket ditt, kan du velge å slette filene. Du kan også se på dem før du kaster den i søplebøtta.

Faktisk kan du også velge at programmet skal kaste dublettene dine for deg. Da kan du alltid angre hvis du skulle ombestemme deg.

Du må bare finne filene i søplebøtta og gjenopprette dem derfra, før de blir slette permanent.

> Du kan laste ned Auslogics Duplicate File Finder her.

Slett dublettene på Mac

Har du ikke en PC, så trenger du ikke å fortvile, for det findes også programmer som sletter dubletter for deg med en Mac.

Med programmet Duplicate Photos Fixer Pro kan du lett fjerne uønskede kopier av bildene dine og spare masse plass på harddiskene dine.

Når du har åpnet programmet, har du flere muligheter for å justere søket ditt. Du kan velge om programmet skal søke etter dato og gps-koordinater. Du kan også stille det inn til å søke etter bilder som ikke er 100 prosent like, men er utrolig nærme å være det.

Du kan selv bestemme hvor like bildene må være.

> Les også: Få orden på bildesamlingen med Google Foto.

Når du har lagt til mapper med bilder og programmet har gjørt søket sitt, kan du velge hvilke bilder programmet skal slette.

Her har du igjen gode muligheter for å stille inn programmet etter preferansene dine. Du kan for eksempel velge at programmet skal bevare originalfilene. Det kan du gjøre ved at programmet bare velger dubletter med lavere oppløsning.

Når du sletter filerne, lager programmet en mappe i Photos på Mac-en din. Her kan du slette bildene helt.

> Last ned programmet her*

*Merk deg at programmet koster 1 dollar.

Kanskje du er interessert i...