Google Foto er et genialt bildebehandlingsprogram

Få orden på bildesamlingen med Google Foto

Orden på bildesamlingen med Google Foto

Googles bildetjeneste Google Foto er mer enn bare en app til smarttelefonen din. Her får du både mulighet for smart bildebehandling, tilgang til bildene dine fra alle plattformer og en søkefunksjon så suveren at bare den gjør Google Fotos verdt å laste ned – alt helt gratis.

23. august 2019 av Jeppe Vestergaard

Mangler du et sted å oppbevare alle bildene og filmene dine, er det verdt å vurdere Googles gratisløsning med uendelig mye plass.

Google Foto-appen til mobiltelefonen din er et fremragende alternativ til telefonprodusentenes egne fotoløsninger.

Hvis du gir tillatelse til det, blir alle bilder du tar med telefonkameraet, oppbevart i Google Foto. Her blir de automatisk overført til galleriene på Google-profilen din, så snart telefonen din har tilgang til et Wi-Fi-nettverk.

Det betyr at du har tilgang til bildene på alle enheter hvor du er logget på med en Google-profil og det kan være spesielt lurt hvis du har mange bilder på enheten din og du er i ferd med å gå tom for lagringsplass.

Google Photos-appen på en telefon

Google Foto lagrer automatisk bildene dine for deg, så du aldri mister viktige minner.

© Shutterstock

Lagringsplassen i Google Foto er stort sett uendelig

Du kan altså se bildene dine fra hvor som helst, og Google tilbyr noe i nærheten av uendelig lagringsplass, hvis du er villig til å oppbevare bildene i hva Google kaller ”høy kvalitet”.

For bildenes vedkommende er det snakk om maksimum 16 megapiksler per bilde og for videoer en oppløsning på 1080p eller Full HD.

Hvis du vil oppbevare bildene i opprinnelig oppløsning, går også det an, men det vil gjøre at det spiser en del av plassen du kan kjøpe på Google Disk.

Her har du gratis 15GB, og kan kjøpe ytterligere plass hvis du får bruk for det. 100GB koster 17 kroner i måneden, mens 1TB koster 89 kroner i måneden.

I tillegg kan du få 2 TB for 179 kroner i måneden og opptil 30 TB, som koster 2 699 kroner i måneden.

Læs også: Overfør bildene dine fra mobilen i en fart.

Google Foto er langt mer enn bare lagring

En av de smarteste funksjonene i Google Foto er ansiktsgjenkjenning eller "face grouping", som Google selv kaller det.

Ved hjelp av denne programvare kan Google gjenkjenne ansikter på bildene dine, og på den måten automatisk samle alle bilder av en spesifikk person.

Mann får ansiktet sitt skannet av en telefon

Google kan kjenne igjen og huske ansiktene til deg og vennene dine. Derfra kan det sortere bildene dine etter hvem som er på bildet.

© Shutterstock

Hvis du navngir et ansikt, vil du gradvis være i stand til å søke opp nettopp denne personen ved kun å søke på det spesifikke navnet.

Google har inntil videre vært veldig forsiktig med å lansere denne tjenesten i EU på grunn av unionens strenge krav til persondata, og derfor er tjenesten i utgangspunktet ikke tilgjengelig i Norge, men det finnes det heldigvis løsninger for.

Læs også: Slik tar du det perfekte profilbilde.

Bruk VPN eller utnytt ferien

Hindringen er relativt enkel, og lovlig, å komme seg rundt ved å bruke VPN, hvor du får datamaskinen din til å tro at den befinner seg i USA.

Der er tjenesten nemlig lansert for lengst. Trikset må bare utføres én gang, og så burde problemet være løst.

Det finnes mange muligheter for å endre VPN, og på telefon og nettbrett kan du bruke X-VPN appen, mens du for eksempel kan bruke programmet Tunnelbear i nettleseren

Skal du på ferie i et land utenfor EU, kan du likevel logge på det lokale nettet og på den måten fortelle Google Foto at du ikke er i EU.

Les også: Slik fotograferer du ti flotte naturfenomener.

Google Foto kjenner igjen ting, steder og begivenheter

Google Foto kan ikke bare kjenne igjen mennesker, men også ting og steder.

Det vil si at programvaren har lært å kjenne igjen gjenstander i bildene, så den for eksempel kan kategorisere bilder som inneholder sykler, fjell, strender, katter eller til og med begivenheter som bursdager og konserter.

Horseshoe bend ved Colorado River

Google Foto kan også søke etter landemerker, som det berømte Horseshoe Bend ved Colorado River. Søket i bildene dine blir også bedre hvis bildemne dine har GPS-koordinater i meta-dataen.

© Shutterstock

I steder-kategorien tar programvaren i utgangspunktet bruk av bildenes geotagging, men for bilder av eldre dato kan programvaren analysere bildene og finne større landemerker, for eksempel Frihetsgudinnen eller Nidarosdomen.

Til sammen gjør disse tre tingene det mulig å søke på for eksempel "Michael, strand, Huk", og så får du opp alle de bildene, som inneholder disse tre elementene.

Utrolig smart når årets feriealbum eller utklippsboken skal lages.

Læs også: Slik lager du et fotoalbum.

Rediger bildene dine direkte i Google Foto

I den nyeste versjonen av Google Foto kan du redigere bildene dine direkte i appen. Fremgangsmåten er veldig enkel:

Åpne appen og velg et bilde.

Deretter får du flere ikoner nederst på skjermen, hvor du må trykke på det lille ikonet med tre skyveknapper.

Nå kan du velge filtre som redigerer bildet automatisk, eller du kan trykke på ikonet med tre skyveknapper igjen og redigere bildet manuelt.

Les også: De beste programmene for gratis bildebehandling

Skjermbilde fra Google Foto

I Google Foto-appen kan du redigere bildene dine. Klikk på pilene til høyre hvis du vil utføre mer spesifikk behandling.

© Frode Stie

Lagre direkte fra skrivebordet

Tidligere var det mulig å laste opp til Google Drive og Google Foto samtidig. Hvis du hadde et bilde i Google Foto, ville det automatisk bli lagt til eller slettet fra Disk hvis du hadde funksjonen aktiveret.

Funksjonen er ikke lenger tilgjengelig. I stedet har Google utviklet appen Backup And Sync (last den ned her), hvor du kan laste opp filene dine direkte fra skrivebordet og til skyen.

Hvis du for eksempel behandler bildene på datamaskinen, kan du laste dem opp gjennom en mappe som ligger på skrivebordet ditt.

Skjermbilde av Google Sync mappe på skrivebord på en Mac

Mappen vil synkronisere automatisk fra skrivebordet til din Google Disk. Synkroniseringen går begge veier, så du vil også få tilgang til filer på skrivebordet, som du for eksempel har lastet opp til Disk via en annen datamaskin.

© Digital FOTO

Når du har lastet ned appen og justert den til preferansene du har, kan du enkelt opprette en mappe på skrivebordet. Deretter vil mappen automatisk synkronisere seg med mappene du har valgt i Google Disk.

På den måten har du enkel tilgang til de viktigste bildene eller filene dine, selv om du har jobbet på forskjellige datamaskiner.

Har du et blinkskudd du har behandlet og lagret i nettskyen, kan du prøve lykken og se om du kan få det med i vår neste utgave av Digital FOTO. Her kan du du lese mer om hvordan du gjør det.

Kanskje du er interessert i...