Google Bilder er et genialt bildebehandlingsprogram

Orden på bildesamlingen med Google Bilder

Googles nye bildetjeneste er mer enn bare en app til smarttelefonen. Her får du mulighet for smart bildebehandling og tilgang til bildene dine fra alle plattformer – helt gratis.

11. juni 2018

Mangler du et sted å oppbevare alle bildene og filmene dine, er Googles gratisløsning med uendelig mye plass verdt å overveie.

Google Bilder-appen til mobiltelefonen din er et fremragende alternativ til telefonprodusentenes egne fotoløsninger.

Hvis du gir Google Bilder tillatelse til det, blir alle bilder du tar med telefonkameraet, oppbevart i Google Bilder. Her blir de automatisk overført til galleriene på Google-profilen din, så snart telefonen din har tilgang til et WiFi-nett.

Det betyr at du har tilgang til bildene på alle enheter hvor du er logget på med en Google-profil og det kan være spesielt lurt hvis du har mange bilder på enheten din og du er i ferd med å slippe opp for lagringsplass.

Lagringsplassen i Google Bilder er stort sett uendelig

Du kan altså se bildene dine fra hvor som helst, og Google tilbyr noe i nærheten av uendelig lagringsplass, hvis du er villig til å oppbevare bildene i hva Google kaller ”høy kvalitet”.

For bildenes vedkommende er det snakk om maksimum 16 megapiksler per bilde og for videoer en oppløsning på 1080p eller Full HD.

Hvis du vil oppbevare bildene i opprinnelig oppløsning, kan det faktisk la seg gjøre, men det vil gjøre at det spiser en del av plassen du kan kjøpe på Google Drive.

Her har du gratis 15GB, og kan kjøpe ytterligere plass hvis du får bruk for det. 100GB koster 17 kr. i måneden, mens 1TB koster 79 kr. i måneden.

Les også: De beste programmene til gratis bildebehandling

Google Bilder er langt mer enn bare lagring

En av de smarteste funksjonene i Google Bilder er ansiktsgjenkjennelsen eller "face grouping", som Google selv kaller det.

Google kan ved hjelp av denne programvaren gjenkjenne ansikter på bildene dine, og på den måten automatisk samle alle bilder av en spesifikk person.

Hvis du navngir et ansikt, vil du gradvis være i stand til å søke opp nettopp denne personen frem ved kun å søke på det spesifikke navnet.

Google har inntil videre vært veldig forsiktig med å lansere denne tjenesten i EU på grunn av unionens strenge krav til persondata, og derfor er tjenesten som utgangspunkt ikke tilgjengelig i Norge, men det er det heldigvis løsninger for.

Bruk VPN eller utnytt ferien

Hindringen er relativt enkel, og lovlig, å komme seg rundt ved å bruke VPN, hvor du får computeren din til å tro at den befinner seg i USA.

Der er tjenesten nemlig lansert for lengst. Trikset må kun gjøres en enkel gang også burde problemet være løst.

Det finnes mange muligheter for å endre VPN, og på telefon og nettbrett kan du bruke X-VPN appen, mens du i nettleseren kan bruke eksempelvis programmet Tunnelbear.

Skal du på ferie i et land utenfor EU, kan du likevel logge på det lokale nettet og på den måten fortelle Google Bilder at du ikke er i EU.

Google Bilder gjenkjenner ting, steder og begivenheter

Det er ikke kun mennesker Google Bilder kan gjenkjenne, men også ting og steder.

Det vil si at programvaren har lært å gjenkjenne gjenstander i bildene, så den eksempelvis kan kategorisere bilder som inneholder sykler, fjell, strender, katter eller til og med begivenheter som bursdager og konserter.

I steder-kategorien tar programvaren i utgangspunktet bruk av bildenes geotagging, men for bilder av eldre dato kan programvaren analysere bildene og finne større landemerker som eksempelvis Frihetsgudinnen eller Nidarosdomen.

Til sammen gjør disse tre tingene det mulig å søke på for eksempel "Michael, strand, Huk", og så får du opp alle de bildene, som inneholder disse tre elementene.

Utrolig smart når årets feriealbum eller utklippsboken skal lages.

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs til bildebehandling

Har du helt kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Eller er det kanskje nå, du skal lære det.

Digital FOTO har nettopp utgitt en ny bok med 100 tips og kurs om Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet på en slik måte at det er noe for alle nivåer. Altså får du glede av den, uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle bildene.

Med boken i hånden kan du enkelt forbedre bildene dine til et mye høyere nivå takket være de lett utførlige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

> Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to nummer av Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...