Fotobok oppslått
Minner på rad og rekke

Få et gjensyn med alle blinkskuddene dine i en flott fotobok. Med Digital FOTO er det enkelt og billig.

Slik lager du en CEWE FOTOBOK

Her får du en veiledning til å lage en CEWE FOTOBOK, hvor du kan samle de beste blinkskuddene og minnene dine. Og som abonnent på Digital FOTO kan du også lage den til en god pris. Vi har nemlig sørget for at Digital FOTOs lesere får 10 % rabatt på alle CEWE fotobøker.

28. november 2018 av Louise Hagemann

Hvis du er som de fleste fotografer og oss her i Digital FOTO, er nok lenge siden du skrev ut blinkskuddene dine sist og fikk fortalt andre om alle de gode opplevelsene som kom med dem. 

Og det er jo synd.

Blinkskuddene dine fortjener en bedre skjebne enn å ligge bortgjemt på et SD-kort eller en mappe på PCen – for eksempel å bli samlet i en flott fotobok.

Slik lager du en CEWE FOTOBOK

Du kan velge mellom hele ni formater fra de helt små til store imponerende bøker med hardt omslag. Det er fem forskjellige innbindinger, og du kan også velge papirkvalitet.

Kom i gang med å lage din egen personlige fotobok fra CEWE med denne veiledningen:

1. Velg størrelse
2. Velg innbinding
3. Velg papirkvalitet i din CEWE FOTOBOK
4. Sett inn bildene i fotoboken din
5. Bruk effekter og design i din CEWE FOTOBOK
6. Se gjennom din CEWE FOTOBOK

Det er lurt å sortere bildene dine på forhånd, slik at du har bildeutvalget som skal inn i din CEWE FOTOBOK.

Du kan også med fordel tenke over på forhånd om du har både høyde- og breddeformatbilder, både farge- og svart-hvitt-bilder, og om noen bilder for eksempel skal strekke seg over et helt oppslag, altså to sider.

Reisefotobok
Reis inn i bildene

Fotobøker fra CEWE finnes i forskjellige størrelser og innbindinger. Du kan også velge et tema som passer til nettopp dine bilder, for eksempel en reise.

1. Velg størrelse

Når du har lastet ned bestillingsprogrammet på for eksempel PCen din, er du klar for å designe boken. Klikk på “CEWE FOTOBOK”. Nå skal du velge den størrelsen du vil ha.

Størrelsen er mest et spørsmål om smak.

Det er imidlertid også viktig å vurdere hva bildene dine passer til – har du for eksempel panoramaer? Er de fleste bildene i høydeformat? Kan bildene dine passe i kvadratisk format?

I tillegg må du også være oppmerksom på at ikke alle formater gir mulighet for alle øvrige valg – for eksempel mykt eller hardt omslag eller fast rygg.

Formatet "Stor" tilsvarer A4 og er ofte et godt og trygt valg.

> Les også: Slik lager du en fotobok med dine egne bilder


2. Velg innbinding

Du har også mulighet for å velge forskjellige innbindinger til fotoboken din. Omslaget kan både være ett eller flere bilder eller bare en farge med tekst.

Et hardcover er et av de mest brukte, hvor du får en stiv innbinding med rygg, som du kjenner til fra bøker.

Du har også mulighet for å velge en mykere innbinding med softcover, lage et hefte eller ta full pakke med for eksempel skinninnbinding.

CEWE tilbyr også en flott mulighet med effektlakk, hvor du kan framheve for eksempel tittelen på boken så den ser eksklusiv ut, med gull- eller sølvtrykk og hever seg fysisk fra coveret.

Igjen gjelder det at visse valg bare er mulige for visse formater.

To fotobøker
Helt blank eller matt?

Papirkvaliteten i fotobøger handler mye om smak og økonomi, men det er også forskjeller på holdbarhet og uttrykk.

3. Velg papirkvalitet i din CEWE FOTOBOK

Der er mulig å velge flere forskjellige papirtyper. Vi anbefaler at du  velger en papirkvalitet rundt minimum 180-200 gram/m2.

Deretter er det flere valg du kan ta, som i stor grad er et spørsmål om smak.

Du kan for eksempel velge om du vil ha en matt eller blank overflate (høyglans). Den blanke overflaten takler skitt og fett bedre, mens den matte overflaten forhindrer reflekser og gir et mer elegant uttrykk - for eksempel til bryllupsbøker.

Du kan også velge om du vil bruke digitaltrykk eller fotopapir.

Fotopapir, som fås til de fire største CEWE FOTOBOK-formatene, er litt lekrere og har høyere detaljnivå og god dybdeskarphet, og som regel blir fargene flottere.

Til gjengjeld er det også litt dyrere.

I fotopapir kan du også velge blank og matt look, og dessuten får du den spesielle Leporello-innbindingen/Layflat, hvor du unngår fordypningen i midten av boken. Dette er spesielt fint hvis du vil la et bilde dekke to sider.

4. Sett inn bildene i fotoboken din

Du kan både sette inn bildene dine både automatisk og manuelt i fotoboken din fra CEWE.

Velger du å gjøre det manuelt, så velger du bilder fra panelet til venstre side, hvor du har direkte tilgang til mappestrukturen på datamaskinen din.

Tips: La assistenten gjøre jobben

CEWEs virtuelle assistent kan hjelpe deg med å designe fotoboken din. Du kan velge de bildene du vil ha med, og be assistenten om å mikse en fotobok på noen få minutter. Dette kan du også flikke på etterpå. Assistenten kan også hjelpe deg underveis, selv om du designer fotoboken din selv.

5. Bruk effekter og design i din CEWE FOTOBOK

Nå har du en drøss av valgmuligheter for å gjøre fotoboken din fra CEWE personlig, alt etter smak og anledning.

Du kan velge forskjellige bakgrunner, rammer, passepartout og andre effekter og design fra panelet øverst. I alle kategoriene har du mulighet for å laste ned flere fra internett hvis du ikke har funnet den perfekte bakgrunnen eller rammen.

CEWE har også et stort utvalg av clipart, som er små figurer og elementer du kan sette inn – for eksempel hjerter eller blomster.

Konseptet “stilarter" er et ferdig design og en mulighet for å ensrette designet i hele fotoboken. Her kan du for eksempel velge "hvit collage", hvor det blir enkle hvite rammer rundt alle bildene.

Du har selvfølgelig også mulighet for å skrive tekster i alle mulige varianter på sidene i fotoboken.

monogram på fotobok
Din egen touch

Når du lager en CEWE FOTOBOG, har du mulighet for å sette ditt eget personlige preg på den. Du kan for eksempel legge på figurer og symboler, og du kan velge en effektlakk som preger omslaget på boken.

Faktisk er det enorme muligheter for å tilpasse designet til det fotoboken din handler om. 

Er det for eksempel en reisefotobok, kan du sette inn det relevante kartet og la yndlingsbildet ditt fylle det.

Gjør for alle del fotoboken din personlig og spesiell, men husk også at bildene ikke må drukne i pynt – det er jo bildene det handler om. 

Husk å variere sammensetningen slik at det noen ganger er ett bilde på en side, og noen ganger mange små, noen ganger er fargebilder og andre ganger svart-hvitt også videre.

6. Se gjennom din CEWE FOTOBOK

Siste steg er å se grundig gjennom hele fotoboken din og sjekke at alt er som det skal være.

Hvis du oppdager feil eller mangler eller noe annet du ikke er fornøyd med, gjør du det på nytt.

Vær ute i god tid. Avhengig av ambisjonene kan det fort ta noen timer å lage fotoboken din.

Heldigvis kan du lagre fotoboken din i systemet til CEWE og jobbe videre med den når du har opprettet en kundeprofil.

Kanskje du er interessert i...