Capture One Pro på en dataskjerm
© Shutterstock

6 grunner til å bruke Capture One til bilderedigering

Mange profesjonelle fotografer foretrekker Capture One til bilderedigering og raw-konvertering. Her kan du se hvorfor også du bør se nærmere på programmet.

Capture One er et bilderedigeringsprogram som også kan jobbe med raw-filer til både Mac- og Windows-maskiner. 

Programmet er bygget for å klare hele fotografens arbeidsflyt fra opptak til eksport av bilder.

Capture One er altså et alternativ til f.eks. Lightroom, og mange profesjonelle fotografer foretrekker faktisk Capture One til mange oppgaver. Det er blant annet kjent for en fleksibel brukerflate og omfattende justeringsmuligheter.

Det er Phase One, som også lager profesjonelle kameraer, som står bak Capture One. Det støtter raw-filer fra mer enn 500 kameraer, så det kan brukes med langt på vei de fleste system- og speilreflekskameraer.

Nyeste utgave er Capture One Pro 20, og under kan du se noen av de viktigste grunnene til at mange profesjonelle velger Capture One

> Les også: Her er de beste gratisprogrammene til bildebehandling

1. Du kan skreddersy brukerflaten i Capture One

Brukerflaten i Capture One kan tilpasses meget presist. Du kan selv velge hvilke paletter som er synlige. Du kan altså skjule funksjoner du uansett aldri bruker, og du kan velge hvor i brukerflaten de forskjellige funksjonene skal vises.

På en lang liste kan du velge hvilke paletter du vil se i Capture One Pro.

Du kan til og med lage dine helt egne paneler hvor du selv velger hvilke skyveknapper og justeringsmuligheter du har fremme på skjermen.

2. Capture One kan selv justere

Capture One har en Auto-funksjon som gir et godt forslag på justering av f.eks. lys, kontrast og hvitbalanse. Det kan gjøres med et klikk på tryllestaven øverst i programmet. 

I flere av programmets paletter er det også en Auto-funksjon, så du f.eks kan klare deg med å få programmets automatiske forslag til eksponering.

3. Fargene kan justeres meget presist

Mange er glade for de fargene raw-bildene får med standardinnstillingene i Capture One – blant annet i portretter, men det er også meget omfattende muligheter for å finjustere.

Du kan veldig presist justere de enkelte fargene i et bilde uten å påvirke andre nyanser, og det er en egen funksjon til å forbedre hudtoner med i Capture One. 

Paletten Color Editor i Capture One.

Med verktøyet Color Editor i Capture One kan du blant annet justere hvor kraftig en enkelt fargenyanse i bildet skal være – også i utvalgte deler av bildet.

4. Du kan gjøre helt presise lokale justeringer

En av de store fordelene i forhold til f.eks. Lightroom er at du kan lage masker, så justeringer kun påvirker deler av bildet, og så kan du gjøre justeringene og maskene i lag, så du enkelt kan fjerne eller dempe bestemte justeringer etter at de er gjort.

Maskene males på med en pensel, så justeringene kun slår gjennom i de områdene du maler i.

> Les også: 5 klassiske fotoredigeringsfeil de fleste begår

5. Du kan ta bilder med Capture One

I studioet kan datamaskinen kobles direkte til en rekke kameramodeller, og så kan du ta bilder direkte fra Capture One. 

Bildene overføres til datamaskinen med det samme, så du kan sjekke kvaliteten på en stor skjerm.

> Les også: Slik overfører du best bildene til datamaskinen. 

6. Du kan legge inn profesjonelle forhåndsinnstillinger

Ved hjelp av såkalte Styles får du forhåndsinnstillinger som med få klikk gir bildene egne effekter. 

Det er altså ferdige justeringer av f.eks. kontrast, farger med mer, så du enkelt kan prøve forskjellige justeringer og kan sikre et eget uttrykk i f.eks. en bildeserie.

Eksempel på Style i Capture One Pro.

Styles er ferdige justeringer du kan legge til i bildene. Her er det brukt en stilart fra pakken Latitude | Infinite Peaks.

© Bryan Minear

På Capture Ones hjemmeside kan du kjøpe pakker med Styles, kalt Style Packs, som inneholder forskjellige effekter.

Få rabatt på spesialutgave av Capture One Pro 20

Som abonnent på Digital FOTO kan du kjøpe en spesialutgave av Capture One, hvor du får syv Style Packs med i alt 81 Styles med i prisen for programmet alene.

> Les mer: Få stor rabatt på spesialutgave av Capture One Pro 20

Kjøper du de syv Style Packs hver for seg koster de mer enn 3000 kroner, men som abonnent på Digital FOTO får du dem altså med gratis når du kjøper Capture One Pro 20 via Fordelssonen.

Klikk her for å kjøpe Digital FOTOs spesialutgave av Capture One Pro 20.

Kanskje du er interessert i...