Wacom digitizer

Musen krever at du vrir på underarmen mens du jobber. Det skaper spenning i armmusklene dine. Med en digitizer kan hele håndens vekt hvile naturlig på en plate og fortsatt bevege seg frem og tilbake.

© Wacom

Derfor bør du bruke en digitizer til bildebehandlingen

En digitizer er ikke bare et alternativ til musen når du behandler bilder. Med tegnebrettet og pennen åpner du for helt nye kontrollmuligheter som gjør bildebehandlingen til en lek.

14. januar 2022 av Christian Trant

Hva er en digitizer? 

En digitizer er et digitalt tegnebrett som erstatter musen når du behandler bilder. 

Digitizeren er full av små, trykkfølsomme sensorer som fanger opp bevegelsene du gjør med den medfølgende pennen – og det er smart når du redigerer bilder i for eksempel Photoshop, Elements og Lightroom. 

I tillegg til at digitizeren fungerer som en vanlig mus, registrerer tegnebrettet også trykk, og det åpner opp for en helt ny dimensjon av kontroll og uttrykk. 

Det gjør for eksempel at du raskt kan finjustere, markere og frilegge i bildebehandlingen uten at du må stille inn størrelse og hardhet på verktøyet du bruker. 

Se videoen: Slik bruker du de nye, stilige funksjonene i Lightroom

Pennen registrerer trykk, og det gjør bruken av pensler som hurtigvalgverktøy, markeringsverktøy, klonestempelverktøy og flekkreparasjonsverktøy mye enklere. Den trykkfølsomme pennen gjør også at du sparer deg for utrolig mange klikk med musen siden du ikke trenger å bytte verdi for hardhet stadig vekk. 

© Digital FOTO

Slik kobler du digitizeren til datamaskinen

Du tilkobler digitizeren via datamaskinens USB-inngang.

Når dette er gjort, kjører du installasjonen, som ofte begynner automatisk eller som du selv må laste ned fra en nettside.

Hvis du for eksempel har kjøpt en Wacom digitizer, kan du laste ned den riktige installasjonspakken til nettopp din digitizer fra Wacoms nettside.

Når installasjonen er fullført, aktiveres digitizeren din og så kan du bruke pennen i stedet for musen. 

> Se videoen: Slik får du fantastisk nordlys i Lightroom

Digitizer

Når du kjøper en digitizer, følger det med en rekke ulike stifter du kan sette i pennen – akkurat som på en trykkblyant. Stiftene er enkle å bytte ut og passer til forskjellige typer redigering, for de varierer i både tykkelse og hardhet.

© Digital FOTO

Slik bruker du en digitizer

Når du arbeider i for eksempel Lightroom, Elements eller Photoshop, kan du lage mye finere markeringer enn du kan med musen.

I og med at du arbeider med en digital penn og et tegnebrett som merker hvor hardt du trykker pennen ned i tegnebrettet, kan du utføre justeringer, kloninger og retusjeringer mye enklere enn du kan med musen.

Den trykkfølsomme digitizeren med de ekstremt følsomme sensorene på tegnebrettet gjør at du ikke stadig vekk må velge størrelse og hardhet.

Når du for eksempel har krysset av for Formdynamikk øverst i menylinjen i Photoshop, kan du velge Kontroll under Pennetrykk. 

Penselen blir nå større jo hardere du presser pennen mot platen.

Det er mye smartere enn når du bruker musen.

> Les også: Fire hemmelige tips til Lightroom

Digitizer

Express Keys er hurtigknapper som du kan stille inn etter behov. Du kan for eksempel velge at knappene skal kontrollere zoomfunksjonen eller valg av penselstørrelse. Hjulet er ofte stilt inn som standard til å fungere som musens bla-funksjon når digitizeren nettopp er installert.

© Digital FOTO

Hvilken digitizer passer til dine behov? 

Det finnes mange forskjellige typer digitizere. Noen har innebygd skjerm, og andre består av bare et tegnebrett.

Hvis du velger en digitizer med skjerm, er det enklere å bildebehandle på farten. Hvis du alltid sitter på samme sted, anbefaler vi en digitizer uten skjerm.

Skjermen er altså mest praktisk hvis du redigerer bilder når du er på farten.

Når du kjøper en digitizer, bør du også være oppmerksom på at de forskjellige digitizerne har ulike «levels» som henviser til pennens trykkfølsomhet – altså hvor sensitiv pennen er.

En svært følsom penn stiller større krav til fotografen som bruker den, men den gjør det også lettere å frilegge veldig nøyaktig når du har kontroll på teknikken.

Jo høyere levels, desto dyrere er ofte digitizeren.

Utstyrsguiden inneholder hundrevis av anmeldelser av forskjellige fotoprodukter. Her kan du også lese anmeldelsene våre av de nyeste digitizerne. 

Kanskje du er interessert i...