Flere ganger har programvaren deres vunnet priser for å være et av årets beste fotoprogrammer og for god design, og Skylum er blitt anerkjent for det brukervennlige programmet Luminar.
I Fordelssonen har vi flere ganger i samarbeid med Skylum tilbudt fullversjoner av programmene deres, og hver gang har det vært ekstremt populært blant leserne våre.
Vi har snakket med Skylums administrerende direktør, Ivan Kutanin, for blant annet å få hans perspektiv på hva som har gitt dem suksess og for å høre hvilken retning han tror bildebehandling vil ta de neste årene.

Ivan Kutanin har jobbet for Skylum siden 2017 og ble administrerende direktør i 2021.
Satset for fullt på bildeprogrammer
I 2009 startet Skylum under navnet Macphun Software og laget for det meste telefonapper i alle mulige forskjellige sjangre. I 2011 laget de sitt første fotoprogram til datamaskin, FX Photo Studio Pro, og etter hvert konsentrerte de seg om utelukkende å lage bildeprogramvare.
På den tiden var det allerede mange etablerte programmer på markedet, blant annet Photoshop, Paint Shop Pro og DxO Optics Pro. Likevel klarte Skylum å lykkes med bildeprogrammene sine, og det skyldes ifølge Ivan Kutanin at de så en mulighet til å lage programmer som ikke var så komplekse som mange andre programmer på det tidspunktet.
– Vi laget enkel programvare, og det var kreativ programvare. Slik fikk vi suksessen vår. Markedet endrer seg, og det er bra for oss for vi utfordrer alltid oss selv til å gjøre noe nytt. Det var også derfor vi begynte å bruke kunstig intelligens for rundt seks år siden. Vi så på hvordan teknologien kunne bli bedre. Siden vi startet med å lage fotoprogramvare har kjernen vår vært utviklingsavdelingen, som skaper nye ting. Vi skjønte at den var en av årsakene til suksessen, sier han.
>Les også: Dette er de beste appene til smarttelefon-fotografen
Ifølge Ivan Kutanin utgjør utviklingsavdelingen rundt halvparten av de rundt 140 ansatte.

I Skylum Luminar Neo kan du kjøpe forskjellige utvidelser til spesialformål, for eksempel til HDR-bilder eller fokusstacking.
Kunstig intelligens er som et automatgir
Skylum er spesielt kjent for å lage programvare med mange funksjoner som bruker kunstig intelligens, også kalt AI. Da vi spør ham om man ikke risikerer at AI tar over kontrollen fra brukeren, forklarer han:
– Vi var de første til å lage bildebehandling med AI, og vi laget mange teknologier, som Accent AI og Sky Replacement AI. Den gang så vi at mye kunne gjøres automatisk og bli bedre med AI, men AI er ikke en verdi i seg selv. Det skal være til hjelp for skaperen, slik at han eller hun kan bli mer kreativ – det skal ikke svekke kreativiteten fordi det lager kreativitet i stedet for brukeren. Jeg bruker det selv til å se hvordan et bilde kan ende opp med å se ut. Det gir ideer, forteller han og fortsetter:
– AI er en god rådgiver og bidrar til å gjøre ting enklere. Det er som et automatgir. Nå kan AI skifte gir raskere enn den gjennomsnittlige brukeren. Det hjelper, men det skal ikke være komplekst, og hvis det å skifte gir er en del av kreativiteten din, er det ikke sikkert at et automatgir vil hjelpe, sier han.

Relight AI gjør det enkelt å justere lyset i for eksempel bare forgrunnen og er en av de mange funksjonene i Luminar Neo som bruker AI.
Inspirasjon fra egne fotografer
Ivan Kutanin forteller at Skylum har mer enn 50 medarbeidere som også fotograferer, og de bidrar ofte med å lansere nye ideer. I tillegg er teknikerne flinke til å se hvordan fotografene i selskapet jobber.
– Jeg er veldig glad for å ha utviklerne våre, for de ser løsninger på problemer og kommer med ideer. Hvis jeg har dratt ut uten stativ, må jeg fotografere håndholdt og tenke på at jeg må holde kameraet veldig rolig i svakt lys. Det var et av de problemene som gjorde at vi utviklet funksjonen Supersharp til Luminar Neo. Vi laget en funksjon som kunne få håndholdte bilder til å se ut som om de var tatt med stativ, forteller han.

Supersharp er en av funksjonene du kan kjøpe som en utvidelse til Luminar Neo, og som kan fikse fokusfeil eller bevegelsesuskarphet.
Frem til nå har bilderedigering ifølge Ivan Kutanin i stor grad handlet om å jevne ut forskjellen mellom det du som fotograf så med øynene og det kameraet har fanget. Redigeringen er altså prosessen mellom det du fikk fra kameraet og det du vil se, men dette er i ferd med å endre seg.
– Mange eksperimenterer med kameraene, telefonene, dronene og actionkameraene sine for å lage noe nytt og interessant. Fra å handle om å justere farger, endre lyset og lignende vil det nå gå i en mer kreativ retning, mener han.
Jobber midt i krigen
Skylum er et internasjonalt selskap, men ble grunnlagt i Ukraina og har fortsatt sin største avdeling i Kyiv. Her pleide det å være rundt 100 ansatte, og til tross for krigen er det fortsatt nesten 70 medarbeidere i byen.
– De er ekte helter som har utført komplekse ting fra tilfluktsrom og har måttet finne en måte å jobbe på uten elektrisitet – av og til også uten vann. Mange av medarbeiderne våre er slitne av følelsesmessige årsaker. De er redde for bombarderingen, sier Ivan Kutanin.
– I mindre byer kan de være uten strøm i to til tre dager på rad. Det er ikke slik overalt, men vi prøver å hjelpe de ansatte med forskjellige ting, for eksempel kraftige powerbanker. Hvis det er mulig å dra til andre steder, for eksempel Polen eller USA, hjelper vi dem og familiene deres med dette. Det er imidlertid mange som ikke kan reise ut av Ukraina på grunn av familie, og mennene kan ikke forlate landet uten spesialtillatelse siden det er krigstilstand, sier Ivan Kutanin, som selv jobber fra Portugal for tiden.
Les også: Her er alt du bør vite om portrettfotografering
Avslutningsvis forteller han at Skylum har gitt ut mer enn 12 oppdateringer til Luminar siden krigen begynte i slutten av februar 2022.