Dette må du vite om portrettfotografering

Det finnes mange forskjellige måter å ta portrettbilder på, og det betyr også at det ikke er ett objektiv som er et "portrettobjektiv". Les alt om portretter i denne artikkelen. 

© Shutterstock

Alt du må vite om portrettfotografering

Portrettfotografering er en av de eldste og mest klassiske av alle fotogsjangrene, men også en av de det er vanskeligst å definere For når kan man kalle et bilde av et menneske for et portrett? Og hvilket objektiv er det best å bruke til portretter? Her får du svarene.

18. mars 2019 av Sarah Marie Winter

Hva er et portrettbilde?

Et portrettbilde er et bilde av én eller flere personer som viser en flik av hvem de er som mennesker. Mer nøyaktig kan det faktisk ikke sies, for det finnes veldig mange forskjellige måter å ta portrettbilder på.

> I abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen, kan du se en veiledning om hvordan du tar gode portrettbilder. 

Noen fotografer kan liker å gå helt opp under nesen på modellen sin, mens andre helst vil stå så langt unna at man kan se modellene i helfigur, kanskje også omgivelsene. Noen går etter å få et ekte uttrykk, for eksempel et smil eller et tankefullt blikk, mens andre instruerer modellen sin.

Det mest vanlige portrettbildet er ofte tatt fra brystet og opp, og som regel ser modellen inn i kameraet. Denne type portrettbilder brukes for eksempel i avisartikler og på bokomslag.

> Les også: Dette er de beeste kamerainnstillingene til portrettbilder

Hvilke portrettyper har vi?

Det nok like mange portrettyper som det finnes fotografer, men under kan du se noen av de mest populære:

1. Tradisjonelle portrettbilder
2. Barne-, par- eller familieportretter
3. Selvportretter

1. Tradisjonelle portrettbilder

Dette må du vite om portrettfotografering

Å bruke miljøet der den portretterte bor, jobber eller tilbringer fritiden sin er en god metode for å skape et mer fortellende portrettbilde. 

© Shutterstock

I motsetning til tradisjonelle portretter spiller omgivelsene i denne type portretter en like stor rolle som selve modellen.

Typisk foregår fotograferingen et sted som forteller noe om personen som blir portrettert, for eksempel et hjem, en stamcafé eller en kunstners atelier.

Selv om denne typen portretter foregår utenfor studioet, er det fortsatt viktig at modellens ansikt er skikkelig belyst, og derfor jobber mange fotografer med lys på samme måte som i de tradisjonelle portrettene, men typisk er studiolyset byttet ut med en liten ekstern blits.

> Les også: 5 tips til at få flottere bakgrunner i bildene dine

2. Barne-, par- eller familieportretter

Hvem sier at det bare må være én person i et portrett? Bilder av barn, par, familier eller vennegrupper faller også inn under kategorien portrett, men er typisk mer utfordrende enn andre portretter, for du må ha kontroll på flere personers ansiktsuttrykk og poseringer på én gang.

> Les også: Slik tar du gruppebilder

Til gjengjeld er det som regel også lettere å få naturlige ansiktsuttrykk i bilder av flere personer, fordi de kan snakke og skravle med hverandre, og det gir en mer avslappet stemning, særlig hvis personene ikke er vant til å bli fotografert.

> Les også: Slik får du gode bilder av barn og barnebarn

3. Selvportretter

Selvportretter er mye mer enn selfier, og med et kamerastativ, en selvutløser og litt kreativitet kan du faktisk ta bilder av deg selv, som både er interessante og inspirerende.

Og det fine med å fotografere deg selv er at du kan bruke nøyaktig så lang tid på det som du gidder.

En av grunnene til å ta selvportretter kan også være at du mangler et profilbilde til sosiale medier eller jobbsøknaden.

Her kan du både spare deg for kostnader og frustrasjon ved å fikse fotograferingen selv.

> Les også: Slik tar du det perfekte profilbildet

Hvilket objektiv er best til portrettbilder?

Dette må du vite om portrettfotografering

Hvis du vil ta klassiske portrettbilder fra brystet og opp, er mellom 85 og 100 mm den optimale brennvidden. Imidlertid betyr ikke det at du ikke kan bruke andre objektivtyper til å fotografere mennesker.  

© Shutterstock

Vi skuille gjerne ha svart kort og nøyaktig på dette spørsmålet, men det kommer helt an på hvilken portrettbildetype du vil ta.

Hvis det er tradisjonelle portretter du er mest interesseret i, får du best resultat med en brennvidde på 85-100 mm.

> Les også: Hva er et portrettbilde?

Forklaringen er at en avstand på rundt 1,5 meter gir det mest harmoniske perspektivet. Det er nemlig den avstanden vi normalt har til de vi snakker med.

Det betyr selvfølgelig ikke at du alltid må bruke objektiver på 85 eller 100 mm når du fotograferer mennesker.

Hvis du for eksempel vil ha med omgivelsene i bildet, er det mye bedre å bruke et objektiv på 50 eller 35 mm, alt etter hvor mye plass modellene din skal ta i forhold til omgivelsene i bildet ditt.

> Les også: Derfor er et 50 mm objektiv din (nye) bestevenn

Kanskje du er interessert i...