Slik tar du det perfekte profilbildet

Det er ikke så vanskelig å ta et godt profilbilde selv – her ser du hvordan.

© Shutterstock

Slik tar du det perfekte profilbildet

Det er viktig å gjøre et godt inntrykk – også på nett. Her får du en grundig veiledning for hvordan du tar et profilbilde som viser deg fra din beste side i sosiale medier.

28. august 2018

Hver gang du ser et profilbilde i sosiale medier, får du et førsteinntrykk av personen du ser på.

På et brøkdelen av et sekund foretar du en rekke vurderinger om personen, og det samme gjelder selvfølgelig når andre ser på profilbildet ditt – uansett om du liker det eller ikke.

Derfor er profilbildet ditt viktig, for det gir et førsteinntrykk av deg som person.

Heldigvis kan du enkelt ta et godt bilde av deg selv hvis du følger disse stegene, uansett om du har et stort og dyrt fullformatkamera, eller om du bare bruker smarttelefonen for å ta profilbildet.

1. Lys fra solen gjør profilbildet ditt mer levende
2. Fjern forstyrrende elementer i bakgrunnen
3. Sett kameraet på et stabilt sted
4. Tenk på kroppspråket ditt
5. Husk at sosiale medier beskjærer profilbildet
6. Bruk kontrastfarger i profilbildet

1. Lys fra solen gjør profilbildet ditt mer levende

Et profilbilde handler om deg, og derfor er det avgjørende at lyset som faller på ansiktet ditt, er mykt og treffer øynene dine.

Dette kan enten være lys fra solen eller en blits, men unngå et oppsett der lyskilden treffer deg direkte, for det vil skape harde skygger i profilbildet.

Et ideelt sted kan være foran et vindu som ikke får direkte sollys. Hvis været er godt, kan du også finne et skyggefullt sted ute for å ta profilbildet ditt.

Les også: 3 gratistips for bedre lys i portrettbilder

profilbilde til Facebook LinkedIn

Du kan få god og naturlig belysning hvis du stiller deg nært et vindu.

© Shutterstock

2. Fjern forstyrrende elementer i bakgrunnen

En ren og nøytral bakgrunn skaper ro i profilbildet ditt, og når der ikke er noen forstyrrende elementer bak, fokuserer man på det viktigste i profilbildet – nemlig deg.

En ensfarget bakgrunn gir også profilbildet et profesjonelt uttrykk, og det kan være en stor fordel hvis du skal bruke bildet på en CV eller på LinkedIn-profilen din.

Er du utendørs, prøver du å unngå å få områder som solen treffer direkte, med i profilbildet ditt. På profilbildet vil disse områder bli til svært lyse og stjele fokus fra deg.

Hvis du kan, plasserer du deg mot en ensfarget vegg, for det vil skape ro i profilbildet.

Les også: Slik finner du det riktige kamerastativet

portrett av kvinne foran hvit bakgrunn

En ren og nøytral bakgrunn gir et ryddig uttrykk der man bare fokuserer på personen.

© Shutterstock

3. Sett kameraet på et stabilt sted

Hvis du har et kamerastativ, er det tid for å slå det ut nå. Du kan også bruke en stol, en vinduskarm eller en annen jevn overflate som kameraet kan stå på mens du tar profilbildet ditt.

I motsetning til selfier, som ofte er tatt ovenfra, bør et profilbilde bli tatt i øyehøyde.

Velg en blenderåpning på F2.0-F3.5, avhengig av hva kameraet ditt kan gå ned til. Det vil gi en flott, uskarp bakgrunn.

Bruk en fjernutløser, eller sett kameraet på selvutløser med ti sekunder og velg autofokus med enkelt fokuspunkt. Da unngår du også rystelser i det øyeblikket du tar profilbildet.

Hvis du ikke har en fjernutløser, og ikke har noen andre i nærheten å legge fokus etter, kan du bruke et møbel på noenlunde samme høyde som du selv har. Velg noe du lett kan skyve ut av bildet når kameraet teller ned, for eksempel en skammel eller en gulvlampe.

profilbilde til LinkedIn eller Facebook

Når du laster opp det nye profilbildet ditt til medier som Facebook og Twitter, kan det bli beskåret. Pass derfor på at det er litt luft på sidene av bildet slik at det ikke er ansiktet ditt som blir beskåret. 

4. Tenk på kroppspråket ditt

Det kan være vanskelig å finne en naturlig kroppsposisjon når du tar et bilde. Bør armene henge ned langs siden av kroppen? Eller fungerer det best hvis du krysser dem?

Her er det viktig at du tenker på hva du vil utstråle med profilbildet ditt. Dette kan variere med om det er et hyggelig profilbilde til Facebookprofilen eller et mer profesjonelt profilbilde til en CV eller på LinkedIn.

I de fleste tilfeller fungerer det best hvis du snur litt på kroppen mens du ser på kameraet.

Hvis du sitter, kan du prøve forskjellige poseringer: Du kan for eksempel lene deg forover med foldede hender, så med den ene hånden på låret, med begge hendene på stolen, og så videre.

Husk at det ikke er et passbilde du tar. Du kan altså gjerne smile på profilbildet ditt – men du trenger ikke vise tennene. Et godt smil sitter i øynene.

Les også: 4 tips til bedre posering

profilbilde av mann på kontor

Prøv deg fram med forskjellige poseringer til profilbildet og se hva som fungerer best for deg. I dette bildet kan vi se litt av personens miljø, noe som kan være interessant fordi omgivelsene sier noe om ham. 

© Shutterstock

5. Husk at sosiale medier beskjærer profilbildet

Når du laster opp profilbildet ditt til sosiale medier, risikerer du at det blir beskåret.

Derfor er det lurt å passe på at det er litt luft på sidene på profilbildet, og særlig på Facebook og LinkedIn, der bildet må passe til det lille formatet de bruker på plattformene sine.

På Facebook kan du velge å laste opp profilbildet uten beskjæring, men miniatyrutgaven bildet ditt, som vil bli vist i debatter, kommentarfelt og chattegrupper, vil fortsatt bli beskåret.

6. Bruk kontrastfarger i profilbildet

Hvis du tør, kan det være lurt å kombinere farger som står i kontrast til hverandre, når du tar profilbildet. Det kan du for eksempel gjøre ved å ha på en svart eller lys overdel foran en farget vegg.

Dette skaber blikkfang og gjør at profilbildet ditt skiller seg ut i mengden. Imidlertid er det viktig at ikke blander for mange farger og gjør profilbildet rotete.

Derfor kan det være til god hjelp hvis du i forkant vet hvor profilbildet skal bli tatt. Da blir det enklere å koordinere klær og bakgrunn, og du ender ikke opp med å stå med en rød overdel foran en rød bakgrunn.

> Les også: Få optimal kontrast i bildene dine

Kanskje du er interessert i...