Ung mann tar profilbilde med kamerastativ og selvutløser

Det er ikke så vanskelig å ta et godt profilbilde selv – her ser du hvordan.

© Shutterstock

Slik tar du det perfekte profilbildet

Det er viktig å gjøre et godt inntryk – også online. Her får du en grundig guide for hvordan du tar et profilbilde som viser deg fra din beste og mest profesjonelle side.

28. august 2018

I den virkelige verden jobber vi hardt for å ta oss så godt ut som mulig når vi møter nye mennesker.

I den digitale tidsalder er profilbildet ditt i sosiale medier førsteinntrykket ditt – uansett om du liker det eller ikke. Derfor er det viktig at det er et bilde som først og fremst ser ut som deg, men som også viser deg fra din beste side. 

Det er mye du kan bruke et godt profilbilde til: Til hjemmesiden, CVen, datingprofilen, Facebook, LinkedIn – mulighetene er mange. 

Uansett om du har et stort og dyrt speilreflekskamera og et arsenal med objektiver, eller et lite kompaktkamera, kan du lett ta et godt bilde av deg selv ved å følge disse trinnene.

1. Finn lyset før du finner bakgrunnen

Et profilbilde handler om deg, og derfor er det avgjørende at lyset som faller på ansiktet ditt, er mykt og treffer øynene dine. 

Unngå steder der sollyset treffer deg direkte, for det vil skape harde skygger.

Et ideelt sted kan være foran et vindu som ikke får direkte sollys. Hvis været er godt, kan du også finne et skyggefullt sted ute for å ta profilbildet ditt. 

Les også: 3 gratistips for bedre lys i portrettbilder

2. Rydd opp i bakgrunnen

Nå sjekker du hvordan bakgrunnen ser ut.

Hvis du er inne, må du passe på å fjerne eventuelt rot slik at det ikke er noe som forstyrrer i bildet. 

Er du ute, bør du prøve å unngå å få med områder som blir truffet direkte av solen, for eksempel en gressflekk. På bildet vil disse områdene bli til veldig lyse områder, noe som vil dra fokus bort fra deg.

Hvis du kan, stiller du deg opp mot en ensfarget vegg eller mur, for det det vil skape ro i bildet. 

profilbilde til Facebook LinkedIn

En ensfarget vegg som bakgrunn skaber ro i profilbildet ditt og holder fokus på deg. 

© Shutterstock

3. Still opp kameraet ditt

Hvis du har et kamerastativ, er det tid for å sette det opp nå. Du kan også bruke en stol, vinduskarm eller en annen jevn overflate og la kameraet stå på den.

I motsetning til selfier, som ofte er tatt ovenfra, bør et profilbilde tas i øyehøyde.

Velg en blenderåpning på F2.0-F3.5, avhengig av hva kameraet ditt kan gå ned til. Det vil gi en flott, uskarp bakgrunn.

Bruk en fjernutløser, eller sett kameraet på selvutløser med ti sekunder og velg autofokus med enkelt fokuspunkt.

Hvis du ikke har en fjernutløser, og ikke har noen andre som kan legge andre du kan legge fokus etter, i nærheten, kan du bruke et møbel på noenlunde samme høyde som deg selv. Bruk noe du lett kan skyve ut av bildet når kameraet teller ned, for eksempel en skammel eller en gulvlampe.

Les også: Slik finner du det riktige kamerastativet

4. Finb en god posering

Tenk over hva du vil signalisere med profilbildet ditt. Dette kan varierer etter om det er et hyggelig profilbilde til Facebook-profilen din, eller et mer profesjonelt bilde for en CV eller LinkedIn. 

Som oftest fungerer det best hvis du snur litt på kroppen mens du ser inn i kameraet.

Prøv også å gjøre forskjellige ting med armene: La dem henge rett ned, sett dem på hoftene, kryss dem, hold dem bak ryggen og så videre.

Hvis du sitter, kan du lene deg framover med foldede hender, så med den ene hånden på låret, med begge hender på stolen, og så videre.

Husk at det ikke er et passbilde du tar. Du kan altså gjerne smile – men du trenger ikke vise tenner. Et godt smil sitter i øynene.

Les også: 4 tips til bedre posering

profilbilde av mann på kontor

Prøv deg fram med forskjellige poseringer på profilbildet ditt og se som fungerer best for deg. I dette bildet kan vi se noe av miljøet rundt personen, og det kan være interessant i noen tilfeller, for omgivelsene sier noe om ham. 

© Shutterstock

5. Husk beskjæringen

Bildet ditt kan bli beskåret når du laster det opp til sosiale medier, for eksempel Facebook og Twitter.

Derfor er det lurt å passe på at det er litt luft på sidene av bildet. Da risikerer du ikke at det er ansiktet ditt som blir beskåret.

På Facebook kan du også velge å laste opp bildet uten beskæring, men miniatyrutgaven av bildet ditt, som vil bli vist i debatter, kommentarfelt og chattegrupper, vil fortsatt bli beskåret.

Les også: Slik tar du et perfekt passfoto

profilfoto til LinkedIn eller Facebook

Når du laster opp det nye profilbildet ditt til medier som Facebook og Twitter, kan det bli beskåret. Pass derfor på at det er litt luft på sidene av bildet slik at det ikke er ansiktet ditt som beskjæres. 

Lær å ta portrettbilder med det nye Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 14/2018 kan du bli med på et intensivt helgekurs i å ta profesjonelle portrettbilder. Vi guider deg gjennom sjangeren – helt fra det klassiske portrettet i naturlig lys til miljøportrettet og studioportrettet med to blitser.

Du får også tips om kamerainnstillinger, utstyr, posering og beskjæring – og vi kickstarter kreativiteten din med stilige idéer for alternative portrettbilder. 

Digital FOTO 1814

Kanskje du er interessert i...