Bli en bedre fotograf med ti enkle triks.

Bli en bedre fotograf med ti enkle triks.

© Shutterstock

10 tips for å bli en enda bedre fotograf

Ofte er det de små, enkle detaljene som utgjør den store forskjellen mellom et fantastisk bilde og det helt alminnelige. Her får du ti tips som gjør deg til en bedre fotograf.

Å ta bilder er en kunst, og suksess er en subjektiv vurdering. Men det er en rekke områder der profesjonelle fotografer stort sett alltid lykkes, og som hever bildene deres over andres. Det meste er enkle punkter som alle kan få til, hvis de bare er bevisste på det – og tar seg tid til det.

Sagt på en annen måte: Det er de små detaljene som utgjør forskjellen. Og her lister vi opp ti forslag til hva som kan løfte bildene dine fra et standardnivå til et suverent nivå og gjøre deg til en bedre fotograf.

Tips 1: Rett opp horisonten

Løvenes Disney-konge, Simba og Mufasa ser ut mot horisonten.

Når horisonten er rett, er det ro i sinnet.

Skjeve horisonter stjeler fokus fra alt annet, og det tar bare noen få sekunder å fikse det i bildebehandlingen, hvis det er gått galt under fotograferingen.

Tip 2: Fokuser på fokus

Sammen med komposisjonen forteller fokus historien om bildet, så vær svært nøyaktig med hvor du legger det. Det er f.eks. ikke hipp som happ om fokus ligger på nesen elle øynene til motivet.

Få kontroll på manuell fokus
Få kontroll på autofokus
Få kontroll på kontinuerlig fokus

Tips 3: Ikke kutt mennesker

To figurer fra Southpark skjæres over på midten.

Skjærer du av føtter eller hender på mennesker i motivet ditt, blir det et dårligere bilde.

Unngå å skjære av folk ved anklene eller håndleddene, slik at det ser ut som om kroppsdelene deres ikke strekker seg ut over bildekantene. Det er bare veldig dårlig komposisjonsarbeid. Derfor må du tenke over hvordan du beskjærer bildet.

Tips 4: Bruk komposisjon aktivt

Det kan være fint å ta utgangspunkt i regelen om tredjedeler, men det finnes mange muligheter for å utforske komposisjonsreglene og utfordre motivene dine. Prøv f.eks. med et helt symmetrisk bilde med hovedmotivet i midten. Det viktigste er at du tar et aktivt valg.

Lær komposisjonsregler for bilder her

Tips 5: Rediger bildene helt til grensen

Jim Carrey går amok på tastatur.

Bildebehandlingen skal verken være for svak eller for sterk, men helt perfekt.

Unngå å behandle bildene for lite eller for mye. Det er en smakssak, men vi ergrer oss alltid litt når vi ser bilder som enkelt kunne ha blitt løftet litt ved å justere høylys og skygger. 

Og vi blir like triste når vi ser bilder som har fått altfor mye kontrast eller for sterke farger. Du kan eventuelt behandle bildene dine og komme tilbake til dem etter et par dager, slik at du ikke ser deg blind på dem.

Slik får du perfekt lys og kontrast i Lightroom

Se en video om å bruke histogrammet i Lightroom for å få perfekte bilder

Tips 6: Unngå kunstig lys

Mann hopper ut av vindu.

Unngå det triste lyset fra lyspæren, og søk i stedet mot et vindu for dagslys.

Ofte ser vi bilder som er tatt i løpet av dagen, men som fortsatt skjemmes av håpløs hvitbalanse på grunn av mørkt og trist kunstig lys. Gå nærmere et vindu, eller gå ut og bruk det lekre dagslyset. Naturlig lys løfter bildene dine fra slappe til spenstige.

Her har tre triks for fint lys i portrettbildene dine

Tips 7: Bruk lyset riktig

Hvis du, til tross for tips nr. 6, jobber med kunstig lys, så bruk det riktig. Vi har sett mange bilder, f.eks. bryllupsbilder, som er blitt ødelagt av feil belysning og ser uprofesjonelle ut. Så bruk tid på å lære deg å bruke lyset riktig når du fotograferer.

Få mest mulig ut av blitsen

Tips 8: Fotografer med et formål

I begynnelsen knipser man bare løs for å lære det, men med tiden bør du tenke over hva det er du vil si med dette bildet, og hvordan du kan si det. Det får deg til å tenke over f.eks. fokus og komposisjon og gir deg bedre bilder.

Tips 9: Hold deg til naturlige uttrykk

Øyne på tur

Det er verken make-up eller antrekk som redder bildet ditt, men din egen kunnskap.

Hvis portrettet ditt ikke er helt slik du vil det skal være, så ikke prøv å kompensere med ekstra vilt hår, make-up eller kostymer. Bruk mer tid på å lokke fram følelser hos modellen i stedet, og gjengi dem eller test nye vinkler for å få fram det uttrykket du leter etter.

Slik får du modellen din til å posere riktig

Tips 10: Ikke kopier andre fotografer

Bruk andre som inspirasjon eller motivasjon, men ikke kopier kollegaene dine skamløst. Det vil utvikle den jobben du gjør til det bedre, og bildene dine vil ha mer personlighet og egg når de har opphav i din egen kreativitet.

Les også: Fotografens 5 dårlige fotovaner

Kanskje du er interessert i...