Bli en bedre fotograf med ni enkle triks.

Disse ni reglene hjelper deg til å bli en bedre fotograf.

© Shutterstock

9 tips for å bli en enda bedre fotograf

Ofte er det de små, enkle detaljene som utgjør den store forskjellen mellom et fantastisk bilde og det helt alminnelige. Her får du ni tips som gjør deg til en bedre fotograf.

Å ta bilder er en kunst, og suksess er en subjektiv vurdering. Men det er likevel en rekke punkter som vil gjøre bildene dine bedre. 

Det er disse punktene som profesjonelle fotografer stort sett alltid lykkes med, og som hever bildene deres over andres. Det fleste av dem er ganske enkle, men de er absolutt verdt å huske på.  

Sagt på en annen måte: Det er de små detaljene som utgjør forskjellen. Og her lister vi opp ni forslag til hva som kan løfte bildene dine fra et standardnivå til et suverent nivå.

Tips 1: Rett opp horisonten

Skjeve horisonter stjeler fokus fra det som er viktig i bildet, nemlig motivet. Derfor bør du alltid sørge for at føttene dine er solid plantet på bakken før du trykker på utløserknappen. 

Det kan være vanskelig hvis du er sliten eller motivet ditt er flyktig, men heldigvis er det lett å fikse det i etterbehandlingen. De fleste bildebehandlingsprogrammer gjør det enkelt å rette opp horisonten. 

Fjellandskap med mange lag.

En rett horisontlinje gir bildet ro.

© Shutterstock

Tips 2: Få kontroll på fokus

Fokus og komposisjon er de to viktigste verktøyene du har når du vil fortelle en historie med bildene dine. Du velger hva vi skal se og hvilke områder i bildet som skal være i fokus. 

På samme måte viser komposisjonen du velger hva du synes vi skal legge merke til. 

Det er med andre ord når du velger fokus og komposisjon at du velger hvilket uttrykk bildet skal ha, og du har stor kreativ frihet til å være original i din tolkning av motivet helt til du trykker på utløserknappen.
 

Tips 3: Manuell fokus gir den største kreative friheten

Det er tre forskjellige innstillinger på kameraet ditt som påvirker fokus. Manuell fokus gir deg den største kreative friheten, da du selv velger hvor fokuset skal være. Det krever imidlertid at du har tid til det, og at motivet står stille i mellomtiden. 

> Les også: Lær teknikken bak manuell fokus 


To sopper i fokus

Med manuell fokus bestemmer du selv hvor du setter fokus. Det kan være en hjelp når du som her gjerne vil ha soppene i fokus, men jobber med flere lag i bildet ditt. 

Tips 4: Velg autofokus når det skal gå raskt

Autofokus er bra når det må gå fort, og du ikke har tid til å stille inn fokus manuelt. Autofokus kjenner imidlertid ikke motivet ditt, så du kan risikere at du for eksempel bare får en skarp forgrunn når du tar bilde av landskap, selv om du ønsker at hele området fra forgrunn til bakgrunn skal være i fokus. 

> Les også: Lær teknikken bak autofokuspunkter

Tips 5: Bruk kontinuerlig fokus til sport og fugler

Kontinuerlig fokus hjelper deg når du skal ta bilder av motiv i bevegelse. Her er det viktig at kameraets autofokus klarer å henge med. Det kan for eksempel være når du tar bilder av sport og fugler. 

Metoden heter AF-C eller AI Servo, og den sørger for å justere fokus etter det valgte motivet så lenge du holder kameraets utløserknapp halvt nede.

> Les også: Få kontroll på kontinuerlig fokus

Fotballspiller i fokus til tross for raske bevegelser

Kontinuerlig autofokus gjør det mulig å fange raske bevegelser

Tips 6: Ikke kutt mennesker

Unngå å skjære av folk ved anklene eller håndleddene, slik at det ser ut som om kroppsdelene deres ikke strekker seg ut over bildekantene. Det er bare veldig dårlig komposisjonsarbeid. Derfor må du tenke over hvordan du beskjærer bildet.

Tips 7: Bruk lyset riktig

Det beste lyset for de fleste motiver er ofte det naturlige lyset vi har i løpet av dagen. Men hvis du likevel jobber med kunstig lys, så bruk det riktig.

Vi har sett mange bilder, f.eks. bryllupsbilder, som er blitt ødelagt av feil belysning og ser uprofesjonelle ut. Så bruk tid på å lære deg å bruke lyset riktig når du fotograferer.

> Les også: Få det beste ut av blitsen

Tips 8: Fotografer med et formål

I begynnelsen knipser man bare løs for å lære det, men med tiden bør du tenke over hva det er du vil si med dette bildet og hvordan du kan si det.  

Derfor bør du overveie hva du gjerne vil vise eller fortelle med bildet ditt før du trykker på utløserknappen. 

Tips 9: Ikke kopier andre fotografer

Originalitet er den ingrediensen som kan gjøre at bildet blir unikt og noe vi ikke har sett før. 

Selv om motivet er et landskap, som kanskje er blitt tolket av mange tusen fotografer, så bør du likevel alltid overveie hvordan du vil tolke det. 

Kan du fokusere annerledes? Eller endre på komposisjonen slik at vi ser nye ting i bildet som ikke er blitt vist før?

Bruk andre som inspirasjon eller motivasjon, men ikke kopier kollegene dine skamløst. 

Det vil utvikle den jobben du gjør til det bedre, og bildene dine vil ha mer personlighet og egg når de har opphav i din egen kreativitet.

> Les også: Fotografens 5 dårlige fotovaner

 

Kanskje du er interessert i...