Bli en bedre fotograf med ni enkle triks.

Disse ni reglene hjelper deg med å bli en bedre fotograf. 

© Shutterstock

9 tips til å bli en enda bedre fotograf

Ofte er det de små, enkle tingene som utgjør den store forskjellen mellom det fantastiske og det helt ordinære bildet. Her er ni tips som gjør deg til en bedre fotograf.

24. oktober 2022 av LH

Det å ta bilder er en kunst, og kunst er en subjektiv vurdering. Det er imidlertid flere punkter som ofte vil gjøre bildene dine bedre. 

Det er de punktene som profesjonelle fotografer stort sett alltid lykkes med, og som løfter bildene deres over andres. De fleste er ganske enkle, men de er så absolutt verdt å huske på.

Sagt på en annen måte: Det er de små tingene som utgjør forskjellen. Og her lister vi opp ni forslag til hva som kan løfte bildene fra standardnivå til suverent nivå:

Tips 1: Rett opp horisonten
Tips 2: Få kontroll på fokus
Tips 3: Manuelt fokus gir deg størst kreativ frihet
Tips 4: Velg autofokus når det skal gå unna
Tips 5: Bruk kontinuerlig fokus på sport og fugler
Tips 6: Ikke kutt mennesker
Tips 7: Bruk lyset riktig
Tips 8: Fotografer med et formål
Tips 9: Ikke kopier andre fotografer

Tips 1: Rett opp horisonten

En skjev horisontlinje stjeler fokus fra det viktige i bildet, nemlig motivet. Derfor bør du alltid sørge for at føttene dine er solid plantet på bakken før du trykker på utløserknappen. 

Det kan være en vanskelig øvelse hvis du er andpusten eller motivet ditt er flyktig, men da kan du heldigvis få hjelp både av kameraet på stativet og i etterbehandlingen.

Nesten alle speilløse systemkameraer kan vise deg et digitalt vater som hjelper deg med å få rett horisont. 

Vil du ha det mest nøyaktige resultatet, anbefaler vi deg å bruke et stativ som har et innebygd vater. Alt du må gjøre er å vente på at boblen faller til ro og så justere stativet etter det. 

Skulle horisonten din likevel bli skjev, har de fleste bildebehandlingsprogrammer en funksjon som gjør det enkelt å gjøre den helt rett.
Lightroom har f.eks. en auto-knapp som ordner den skjeve horisonten. 

Fjellandskap med mange lag.

En rett horisontlinje gir bildet ro.

© Shutterstock

Tips 2: Få kontroll på fokus

Fokus og komposisjon er de to viktigste verktøyene når du vil fortelle en historie med bildet ditt. Du velger hva vi skal se og hvilke områder i bildet ditt som skal være i fokus.

Komposisjonen du velger viser på samme måte hva du synes vi bør legge merke til. 

Det er med andre ord når du velger fokus og komposisjon at du velger hvilket uttrykk bildet ditt skal ha, og det er rett før du trykker på utløserknappen at du har stor kreativ frihet til å være original i tolkningen din av motivet.

Tips 3: Manuelt fokus gir deg størst kreativ frihet

På kameraet finner du tre forskjellige innstillinger som påvirker fokus. Manuelt fokus gir deg størst kreativ frihet, ettersom du selv velger hvor fokus skal legges. Det krever imidlertid at du har tid til det og at motivet står stille.

Det kan også kreve litt trening å fokusere på noen objektivtyper, siden de kan være styrt av elektronisk fokusering og ikke mekanisk. 

Det finnes flere hjelpeverktøy til å fokusere mer nøyaktig, for eksempel funksjonen peaking, som med en farge viser hvor motivet er skarpt. 

To sopper i fokus

Med manuelt fokus bestemmer du selv hvor du legger fokus. Det kan være til hjelp når du for eksempel vil ha soppene i fokus, men jobber med flere lag i bildet ditt.

© Shutterstock

Tips 4: Velg autofokus når det skal gå unna

Autofokus er bra når det må skje fort og du ikke har tid til å stille inn fokus manuelt.

Selv om autofokussystemene i nye speilløse systemkameraer blir stadig bedre, forstår de ikke alltid hva fotografen har lyst til å fokusere på.

Derfor kan du risikere at du for eksempel bare får skarp forgrunn når du fotograferer landskap, selv om du vil ha hele området fra forgrunn til bakgrunn i fokus.

En annen situasjon som ofte kan forvirre autofokus, er hvis du fotograferer menneskemengder i bevegelse, for eksempel et fakkeltog, mosjonsløp eller lignende, og da er løsningen å stille inn kameraet til autofokus med ett punkt.

> Les også: Få kontroll på autofokus

Tips 5: Bruk kontinuerlig fokus til sport og fugler

Kontinuerlig fokus hjelper deg når du skal ta bilder av motiver i bevegelse. Her er det viktig at kameraets autofokus holder følge. Det kan f.eks. være når du tar bilder av sport og fugler.

Metoden heter vanligvis AF-C eller AI Servo, og den justerer fokus etter det valgte motivet så lenge du holder kameraets utløserknapp halvveis nede.

> Les også: Få kontroll på kontinuerlig fokus

Fotballspiller i fokus tross raske bevegelser

Kontinuerlig autofokus gjør det mulig å fange raske bevegelser.

© Shutterstock

Tips 6: Ikke kutt mennesker

De fleste har opplevd å ta et portrettbilde som bare ikke fungerer, og det skyldes ofte at man har beskåret feil. 

Unngå å beskjære folk ved anklene eller håndleddene, det får det nemlig til å se ut som om kroppsdelene ikke strekker seg utenfor rammene til bildet. 

Det er bare dårlig komposisjonsarbeid. Vurder derfor hvordan du beskjærer bildet, og kutt i stedet helst midt på armen, låret eller pannen.


Tips 7: Bruk lyset riktig

Det beste lyset til de fleste motiver er ofte det naturlige lyset vi har i løpet av dagen. Men hvis du likevel arbeider med kunstig lys, må du bruke det riktig. 

Det er dessverre altfor mange bilder, for eksempel bryllupsbilder, som blir ødelagt av feil belysning og ser lite profesjonelle ut. Så bruk tid på å lære å utnytte lyset riktig når du fotograferer.

> Les også: Få det beste ut av blitsen

Tips 8: Fotografer med formål

I begynnelsen fotograferer du bare for å lære å fotografere, men med tiden bør du tenke over hva det er du vil si med bildet du tar og hvordan du best kan uttrykke dette.

Finn det viktigste i motivet ditt, og skap komposisjonen slik at det kommer tydelig frem. 

Et ensomt tre på en eng kan for eksempel være et godt motiv, men hvis du kan se en by eller annet i bakgrunnen som forstyrrer motivet, kan det ofte lønne seg å vinkle annerledes. 

Kan du for eksempel plassere kameraet på bakken, så kan du fylle mer av forgrunnen med engen og samtidig få en penere bakgrunn fordi du kan bruke himmelen i stedet. 

Dette er et godt eksempel på at du bør tenke over hva du har lyst til å vise eller fortelle med bildet, før du trykker på utløserknappen.

Tips 9: Ikke kopier andre fotografer

Originalitet er den ingrediensen som kan gjøre at bildet ditt blir enestående og noe vi ikke har sett før. 

Selv om motivet ditt skulle være et landskap som kanskje er blitt tolket av tusenvis av fotografer, bør du likevel tenke over hvordan du vil tolke det annerledes. 

Kan du legge fokus annerledes? Eller endre komposisjonen slik at vi ser nye ting i bildet som ikke er vist tidligere?

Bruk gjerne andre som inspirasjon eller motivasjon, men ikke kopier kollegene dine 1:1. 

Arbeidet ditt vil utvikle seg mye mer, og bildene dine vil ha mer personlighet og særpreg når de springer ut av din egen kreativitet.

> Les også: Fotografens 5 dårlige fotovaner

Kanskje du er interessert i...