Fotografens kreativitet blir ofte synlig i komposisjonsvalget. Det er her du velger hva bildet skal vise. Kreativiteten din kan hjelpe deg godt på vei, men det finnes også noen grunnregler for komposisjon - og de kan gjøre deg til en bedre fotograf.
Her ser vi på tre av de viktigste:
1. Regelen om tredjedeler
2. Regelen om komplementærfarger
3. Regelen om det gylne snitt
1. Regelen om tredjedeler
Se for deg deg to vannrette og to loddrette linjer som deler inn bildet i ni like store firkanter.
Det gjelder å plassere de viktigste delene av motivet sitt langs linjene eller i skjæringspunktet mellom linjene. Hvis du er tvil, kan flere nye kameratyper vise et rutenett på skjermen og vise hvordan du bør dele opp bildet.
Dette gjelder også for smarttelefoner, hvor rutenettfunksjonen hjelper deg med komposisjonen.
> Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon som fotograf

De ni små firkantene gir et inntrykk av regelen om tredjedeler.
2. Regelen om komplementærfarger
Hvis du bruker to fargene som står overfor hverandre i fargesirkelen, vil du få et harmonisk uttrykk. De kalles nemlig komplementærfarger, og de er en del av nærmest alle berømte malerier, fordi de skaper dynamikk og energi.
Tenk på hvordan du kan bruke fargeskalaen til å gjøre at bildene dine får dynamikk - og at du får en interessant bildekomposisjon.
> Les også: Få perfekte farger i bildet ditt

Fargesirkelen guider deg til fargene
I bildet fra Grand Canyon står den oransje bakken i skarp kontrast til den blå himmelen og gir energi til et ellers enkelt oppbygd bilde.
I dette tilfellet komplimenterer fargene hverandre utrolig godt, noe som gjør at man får lyst til å se lenger på bildet.

Regelen om komplementærfarger. Bruk farger som ligger overfor hverandre i fargesirkelen, i komposisjonen din, som i dette landskapsbildet.
© Shutterstock3. Regelen om det gylne snitt
Nerdeversjonen av det gylne snitt er en formel som deler opp en linje, for eksempel på tvers av et bilde, i to deler. Deretter deles lengden eller høyden på 1,618 for å finne ut hvor snittet skal ligge.
I praksis er det umulig å gjøre dette på øyemål, men likevel kan du bruke regelen når du skal velge komposisjonen din. Ha det gylne snitt i tankene når du legger en strategi for hvordan komposisjonen i bildet skal være.

Her er øya med det enslige treet og båten stort sett plassert i det gylne snitt på høyre side. Plasseringen medvirker til at seeren først fokuserer på treet, deretter fjellene i bakgrunnen og til slutt speilingen i vannet.
© Shutterstock