En av de aller beste indikasjonene på kameraets bildekvalitet er bildebrikkens størrelse – eller bildebrikken, som den også kalles.
Mobiltelefoner og mindre kompaktkameraer har vanligvis en såkalt 1/2,3"-brikke. Den er ca. 6,17 x 4,55 mm stor, og hvis du f.eks. skviser inn 20 megapiksler på denne størrelsen, er hver piksel ekstremt liten.
Sprer du i stedet de 20 megapikslene ut over en fullformatbrikke på 24 x 36 millimeter, får hver piksel langt mer plass. Fullformatbrikken er faktisk omtrent 30 ganger større enn 1/2,3"-brikken.
- Større piksler gir mindre støy
- 1"-brikken
- Four Thirds-brikken
- APS-C-brikken
- Fullformatbrikken
- Mellomformatbrikken
> Les også: Så mange piksler krever en A4-utskrift.
Større piksler gir mindre støy
Det betyr at hver piksel kan romme mer lys. Dermed er den mye bedre til å håndtere støy, fordi det enkelt sagt kommer inn mer lys som kan overdøve støyen.
I tillegg kan den større pikselen gape over et større område mellom mørkt og lyst. Forenklet forklart blir den lille pikselen mye raskere fylt opp med lys enn den store – og en full piksel betyr også at området i bildet brenner ut til helt hvitt.
Kameraer til entusiaster fås med få unntak med fem forskjellige brikkestørrelser.
Bildebrikkestørrelser i entusiastkameraer:
- 1” på 13,2 x 8,8 mm
- Four Thirds på 17,4 x 13,0 mm
- APS-C på cirka 23,5 x 15,7 mm
- Fullformat på cirka 36 x 24 mm
- Mellomformat på cirka 43,8 x 32,9 mm

Her kan du se det innbyrdes forholdet mellom de fem brikkestørrelsene vi beskriver nedenfor, samt den lille 1/2,3"-brikken.
© Shutterstock.com1"-brikken
Denne typen brukes særlig i kompaktkameraer til entusiaster. Størrelsen gir deg langt bedre kvalitet enn de mindre bildebrikkene, uten at kameraene trenger å bli spesielt store.
Brikketypen brukes blant annet i Sonys lommekameraer i RX100-serien og i kompaktkameraet Panasonic Lumix DC-TZ200.

I oversikten kan du også se både kameratype og bildebrikketype samt pris for de enkelte kameraene i den store guiden.
Four Thirds-brikken
Four Thirds-brikken brukes stort sett utelukkende av Olympus, som nå heter OM SYSTEM, og Panasonic, og den er rundt 1,6 ganger større enn 1"-brikken.
OM SYSTEM og Panasonic bruker brikkene i sine speilløse systemkameraer av Micro Four Thirds-typen.
Brennviddeforlengelsen er på 2x, så et objektiv på 14–40 mm til et Four Thirds-kamera vil tilsvare å ha et 28–80 mm objektiv på et fullformatkamera. Sideforholdet på bildene fra en Four Thirds-brikke er 4:3.
Som abonnent kan du lese bladet nå på mobil eller nettbrett med vår Wype-app.
Du får også tilgang til Fordelssonen, som i tillegg til en drøss videokurs også inneholder den store objektivguiden med objektiver for både speilrefleks- og systemkameraer.

Panasonics kameraer i Micro Four Thirds-kameraer i G-serien, som dette Panasonic Lumix DC-GH6, bruker en Four Thirds-brikke.
APS-C-brikken
Størrelsen og navnet på denne brikketypen stammer fra Advanced Photo System, som var et analogt filmformat fra slutten av 1990-tallet. Filmen var litt smalere enn den tradisjonelle, og du kunne velge mellom forskjellige formater i kameraet, deriblant C, som stod for Classic og ga et bilde som tok opp 25,1 × 16,7 mm på filmen.
>Les også: Derfor bør du kjenne til disse fem brennviddene
Mange produsenter, slik som Canon, Fujifilm, Nikon og Sony, lager speilløst og speilrefleks med APS-C-brikke, som imidlertid ikke har akkurat samme størrelse som det analoge formatet, og som også kan variere litt.
De fleste produsenter ligger rett rundt 23,5 x 15,6 mm, noe som gir en brennviddeforlengelse på 1,5x. Canons APS-C-brikker er 22,3 × 14,8 mm og gir en brennviddeforlengelse på 1,6x. Sideforholdet er 3:2, som på fullformat.
Fullformatbrikken
Her er størrelsen omtrent den samme som det tradisjonelle analoge filmformatet på 24 x 36 mm. Canon, Nikon, Panasonic, Pentax og Sony er bare noen av produsentene som lager fullformatkameraer.
Sideforholdet på bildene er 3:2, og bildebrikken har et areal som er nesten fire ganger større enn Four Thirds.
>Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene

På dette Nikon Z 7II kan du se den store fullformatbrikken
© NikonMellomformatbrikken
I de analoge dager ble filmer som var større enn 24 x 36 mm kalt mellomformat, og kom størrelsen over 100 mm × 130 mm var det storformat.
Det er altså et ganske stort spenn for hva vi kan kalle mellomformat. Fujifilm og Hasselblad lager modeller med brikker på 43,8 x 32,9 mm, mens f.eks. Hasselblad også lager bakstykker med mellomformatbrikker på 53,4 x 40,0 mm. Sideforholdet er vanligvis 4:3.

Fujifilms kameraer i GFX-serien, som dette Fujifilm GFX 100S, har enorme mellomformatbrikker.
© Fujifilm