Fujifilm X-H2S bildebrikke

Her ser du bildebrikken i et Fujifilm X-H2S som er av typen APS-C.

© Fujifilm

Få kontroll på bildebrikkenes størrelser

Størrelsen på bildebrikken i kameraet er avgjørende for bildekvaliteten du får. Her kan du lese om hvorfor og få oversikt over størrelsene.

9. august 2022 av Kristoffer Engbo

En av de aller beste indikasjonene på kameraets bildekvalitet er bildebrikkens størrelse – eller bildebrikken, som den også kalles.

Mobiltelefoner og mindre kompaktkameraer har vanligvis en såkalt 1/2,3"-brikke. Den er ca. 6,17 x 4,55 mm stor, og hvis du f.eks. skviser inn 20 megapiksler på denne størrelsen, er hver piksel ekstremt liten.

Sprer du i stedet de 20 megapikslene ut over en fullformatbrikke på 24 x 36 millimeter, får hver piksel langt mer plass. Fullformatbrikken er faktisk omtrent 30 ganger større enn 1/2,3"-brikken.

> Les også: Så mange piksler krever en A4-utskrift.

Større piksler gir mindre støy

Det betyr at hver piksel kan romme mer lys. Dermed er den mye bedre til å håndtere støy, fordi det enkelt sagt kommer inn mer lys som kan overdøve støyen.

I tillegg kan den større pikselen gape over et større område mellom mørkt og lyst. Forenklet forklart blir den lille pikselen mye raskere fylt opp med lys enn den store – og en full piksel betyr også at området i bildet brenner ut til helt hvitt.

Kameraer til entusiaster fås med få unntak med fem forskjellige brikkestørrelser.

Bildebrikkestørrelser i entusiastkameraer:

  • 1” på 13,2 x 8,8 mm
  • Four Thirds på 17,4 x 13,0 mm
  • APS-C på cirka 23,5 x 15,7 mm
  • Fullformat på cirka 36 x 24 mm
  • Mellomformat på cirka 43,8 x 32,9 mm

Bildebrikkestørrelser

Her kan du se det innbyrdes forholdet mellom de fem brikkestørrelsene vi beskriver nedenfor, samt den lille 1/2,3"-brikken.

© Shutterstock.com

1"-brikken

Denne typen brukes særlig i kompaktkameraer til entusiaster. Størrelsen gir deg langt bedre kvalitet enn de mindre bildebrikkene, uten at kameraene trenger å bli spesielt store.

Brikketypen brukes blant annet i Sonys lommekameraer i RX100-serien og i kompaktkameraet Panasonic Lumix DC-TZ200. 

Se også: I videoserien Kameraskolen går vi i dybden på kameraets knapper og funksjoner slik at du får bedre kontroll. Se videoene her.

Kameraguide 2017/2018

I oversikten kan du også se både kameratype og bildebrikketype samt pris for de enkelte kameraene i den store guiden.

Four Thirds-brikken

Four Thirds-brikken brukes stort sett utelukkende av Olympus, som nå heter OM SYSTEM, og Panasonic, og den er rundt 1,6 ganger større enn 1"-brikken.

OM SYSTEM og Panasonic bruker brikkene i sine speilløse systemkameraer av Micro Four Thirds-typen.

Brennviddeforlengelsen er på 2x, så et objektiv på 14–40 mm til et Four Thirds-kamera vil tilsvare å ha et 28–80 mm objektiv på et fullformatkamera. Sideforholdet på bildene fra en Four Thirds-brikke er 4:3.

Som abonnent kan du lese bladet nå på mobil eller nettbrett med vår Wype-app

Du får også tilgang til Fordelssonen, som i tillegg til en drøss videokurs også inneholder den store objektivguiden med objektiver for både speilrefleks- og systemkameraer.

Akkurat nå får du 2 utgaver av Digital FOTO samt boken Photoshopskolen levert i postkassen for bare 49 kroner. 

Panasonic Lumix DC-GH6

Panasonics kameraer i Micro Four Thirds-kameraer i G-serien, som dette Panasonic Lumix DC-GH6, bruker en Four Thirds-brikke.

APS-C-brikken

Størrelsen og navnet på denne brikketypen stammer fra Advanced Photo System, som var et analogt filmformat fra slutten av 1990-tallet. Filmen var litt smalere enn den tradisjonelle, og du kunne velge mellom forskjellige formater i kameraet, deriblant C, som stod for Classic og ga et bilde som tok opp 25,1 × 16,7 mm på filmen.

>Les også: Derfor bør du kjenne til disse fem brennviddene

Mange produsenter, slik som Canon, Fujifilm, Nikon og Sony, lager speilløst og speilrefleks med APS-C-brikke, som imidlertid ikke har akkurat samme størrelse som det analoge formatet, og som også kan variere litt.

De fleste produsenter ligger rett rundt 23,5 x 15,6 mm, noe som gir en brennviddeforlengelse på 1,5x. Canons APS-C-brikker er 22,3 × 14,8 mm og gir en brennviddeforlengelse på 1,6x. Sideforholdet er 3:2, som på fullformat.

Fullformatbrikken

Her er størrelsen omtrent den samme som det tradisjonelle analoge filmformatet på 24 x 36 mm. Canon, Nikon, Panasonic, Pentax og Sony er bare noen av produsentene som lager fullformatkameraer.

Sideforholdet på bildene er 3:2, og bildebrikken har et areal som er nesten fire ganger større enn Four Thirds.

>Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene

Nikon Z 7II

På dette Nikon Z 7II kan du se den store fullformatbrikken

© Nikon

Mellomformatbrikken

I de analoge dager ble filmer som var større enn 24 x 36 mm kalt mellomformat, og kom størrelsen over 100 mm × 130 mm var det storformat.

Det er altså et ganske stort spenn for hva vi kan kalle mellomformat. Fujifilm og Hasselblad lager modeller med brikker på 43,8 x 32,9 mm, mens f.eks. Hasselblad også lager bakstykker med mellomformatbrikker på 53,4 x 40,0 mm. Sideforholdet er vanligvis 4:3.

Fujifilm GFX 100S

Fujifilms kameraer i GFX-serien, som dette Fujifilm GFX 100S, har enorme mellomformatbrikker.

© Fujifilm

Kanskje du er interessert i...