Panasonic G9 bildebrikke

Her ser vi bildebrikken av typen Micro Four Thirds på i et Panasonic Lumix G9.

© Panasonic

Få kontroll på bildebrikkestørrelsene

Størrelsen på bildebrikken i kameraet er avgjørende for bildekvaliteten. Her kan du lese hvorfor, og få oversikt over forskjellige størrelsene.

3. januar 2018 av Kristoffer Engbo

En av de aller beste indikasjonene på bildekvaliteten fra kameraet ditt er størrelsen på bildebrikken.

Mobiltelefoner og mindre kompaktkameraer har som oftest en såkalt 1/2.3”-brikke. Den måler rundt 6,17 x 4,55 mm, og klemmer man for eksempel inn 20 megapiksler på denne størrelsen, er hver enkelt piksel ekstremt liten.

Sprer man i stedet de 20 megapikslene ut over en fullformatbrikke på 24 x 36 mm, har hver enkelt piksel mye mer plass. Faktisk er fullformatbrikken rundt 30 ganger så stor som 1/2.3”-brikken.

> Les også: Så mange piksler trenger en A4-utskrift.

Jo større piksler, desto mindre støy

Det betyr at hver piksel kan romme mer lys. Dermed er den langt bedre på å håndtere støy, for enkelt sagt kommer det inn mer lys som overdøver støyen.

I tillegg kan den større pikselen gape over et større område mellom mørkt og lyst. Enkelt forklart blir den lille pikselen fylt opp av lys mye fortere enn den store – og en full piksel gjør at området i bildet brenner ut til helt hvitt.

Entusiastkameraer fås med få unntak med fire forskjellige brikkestørrelser.

Brikkestørrelser i entusiastkameraer:

  • 1” på 13,2 x 8,8 mm
  • Micro Four Thirds på 17,4 x 13,0 mm
  • APS-C på cirka 23,5 x 15,7 mm
  • Fullformat på cirka 36 x 24 mm
Bildebrikkestørrelser

Her kan du se det innbyrdes forholdet mellem fem bildebrikkestørrelser. Fra venstre mot høyre ser vi en 1/2.3"-, 1"-, Micro Four Thirds-, APS-C- og fullformatbrikke.

© Digital FOTO

Mange kameraprodusenter lager i dag kompaktkameraer med disse brikketypene, og det betyr at du ofte kan få samme bildekvalitet som fra system- og speilreflekskameraer med forholdsvis små kompaktkameraer, så lenge brikkestørrelsen er den samme.

Les den store kameraguiden 2017/2018

I bladet får du full oversikt over alle kameraer for entusiaster på markedet fra 2017, og samtidig har vi kåret årets beste modeller i fire kategorier.

Kameraguide 2017/2018

I oversikten kan du også se både kameratype og bildebrikketype samt pris for de enkelte kameraene i den store guiden.

Som abonnent kan du lese bladet nå på mobil eller nettbrett med vår Wype-app

Du får også tilgang til Fordelssonen, som i tillegg til en drøss videokurs også inneholder den store objektivguiden med objektiver for både speilrefleks- og systemkameraer.

Akkurat nå får du 2 utgaver av Digital FOTO samt boken Photoshopskolen levert i postkassen for bare 49 kroner. 

Kanskje du er interessert i...